OG yeraltı kablo 4 hat mı çekilir?

cegerxwin

Üye
Katılım
20 May 2008
Mesajlar
109
Puanları
1
merhaba .
önümüzdeki aylarda çalışmalarına başlıyacağımız bir tesisin enerji beslemesi projesinde
tedaş dağıtım trafosundan alınan enerji 4(1x95+16)XLPE kablo ile başlangıç direğine kadar taşınıp daha sonra 3*(1/0) RAVEN iletken ile nihayet direğinde sonlanmış. Buradan sonra giriş hücresine tekrar 4(1x95+16)XLPE kablo ile iletilmiş.
burada 4 adet XLPE kablo kullanılmasının amacı ne olabilir .
değerli forum üyelerine katkılarından dolayı şimdiden teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
og şebekelerde yer altı tesisatta üç faz bide yedek olacak şekilde dizayn edilir
 
og şebekelerde yer altı tesisatta üç faz bide yedek olacak şekilde dizayn edilir

daha önce çalıştığım tesislerde böle bir uygulama görmedim.
benimde aklıma sizin söylediğinizden başka bir ihtimal gelmiyor ama

yedek kablo bırakmak gerçekten avantaj sağlar mı? Kabloların tamamı aynı bölgede olduğuna göre muhtemelen bir kaçı aynı anda zarar görecektir yada hasar gören bir tek kablo olsa da kabloyu tamir etmek de yedek kabloyu devreye almaktan çok zor değildir sanırım.
 
og şebekelerde yer altı tesisatta üç faz bide yedek olacak şekilde dizayn edilir

Doğrudur, ideal dizayn bu mantıkla yapılır. Her bir faz için ayrı bir kablo çekilmesi, 3x95 mm2 kablo çekmekten daha avantajlıdır. Eğer 3x95 mm2 lik çok damarlı tek bir kablo çekilmiş olsaydı, yedek 4. kablonun çekilmesinin pek bir anlamı kalmazdı.Çünkü sizin de dediğiniz gibi 3x95 mm2 lik bir kablo zarar görürse, muhtemelen tüm damarlar birden zarar görür. Ama 4 adet 1x95 mm2 lik kablo çekerseniz, birinin zedelenmesi durumunda, yedeği devreye almak, inanın arıza noktasını bulup onarmaktan çok çok daha avantajlıdır.
 
O.G tesislerinde XLPE kabloları özellikle primer müşterilerin kendi önlemleri için bir adet fazla iletken yani kablo tesis edilir.çünkü mevcut kablolardan 1 ve ya diğrlerinde herhandi bir hasar oluşmasında yedek iletken kullanılır.
 
OG'de yedek bir kablo kullanmak gereksizdir. Her ne kadar yedek gibi görünmesine rağmen yedekliğinin bir anlamı yoktur. Bir kolaylık sağlamıyor çünkü. Nedeni şudur.

Bu kablolardan birinin arızalanması ihtimalinde(bir kazı yapılıpta fiziksel olarak zarar verilmediği sürece pekte arızalanacağını sanmıyorum), yedek olan kabloyu, arızalının yerine devreye almak için arızanın hangi kablodan geldiğini tespit etmek gerekecektir. Bu tespiti yapmak için harcayacağın süre ve işlem, arızalı kabloyu tespit edip arızayı ek yapmak suretiyle giderme sürenden çok daha uzun olacaktır.

Bu nedenle yedek olarak çekilen kablolara verilen paraya yazık diyorum.

Bende aksini düşünenlere şöyle sorayım. Yedek olarak kablo çekip hiç kullanan oldu mu? Oldu ise yedek kabloyu ne kadar sürede nasıl devreye aldı.

Herkese saygılar...
 
yedek kablo kullanıldığına şahit oldum işletmemizden enerji alan bir baz istasyonu vardı kablo başlığı patlamıştı biz arızayı ararken kablonun patlak olduğunu tespit ettik arızanın tespitinden 15-20 dakka sonra enerji verildi çokda faydalı oldu yedek kablo olmasa 3-4 saat enerjisiz kalacaktı ve istasyon sahası çökecekti bence ulaşımı zor dağlık kesimlerde yedek kablo bulunması avantajlıdır
 
Son düzenleme:
XLPE kabloları yer altına döşenirken 4 ADET 1*........mm2 şeklinde döşenir.Ama döşenirken aralarına tuğla veya belli bir mesafe konur.Bunun nedeni arıza sırasında diğer kabloların etkilenmesini önlemektir(kablo patlamasında).Eğer herhangi bir kablonun zarar görmesi durumunda ;Arıza yerin altında ise arıza yerini bulmak ve onarmak uzun zaman alır.Bunun yerine yedek kabloyu kullanmak daha mantıklıdır.Arıza kablonun gözle görünür bir yerinde ise hasarın büyüklüğüne ve durumun aciliyetine göre karar verilir.
 
Arkadaşım 4 tane çekilmesinin tek amacı ilerde oluşabilecek arıza durumlarında yedek olarak kullanılabilmesidir.
 
ben tredaş arıza servisinde 6 senedir çalışıyorum
yeraltı şebekesinin hepsinde yedek kablolar var
hepside kodludur
koddan kastım ya sayı verilmiştir yada renk
hani yer altı kablosunun biri patlarsa hangirenk yada hangi sayı patladıysa onu çıkrıp yedeği devreye almaktır
buda ortama 30dakkadır.
ama....
yeraltın a alınmamış yerler bu yaz kısmetse alınacak
yalnız değişik bi durum var
çekilen yer altı kabloların (xlp) için konuşuyorum hiç birinde yedek yok
yedek kablo çekilmeyecek
nedeni ise
og kabinlerin hepsinin birbirine örümcek ağı gibi ringli oluşu imiş
yeni şartname yeni olay buymuş
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,316
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst