OG ve AG İşi Geldi. Araziye Bakmaya Gittik Ne Yapmalıyız?

Katılım
3 Eyl 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Merhaba
kontrol kalemi Forum Üyelerine Yöneticilerine Teşekkürler.
İşi bilen kişilerin paylaşımda bulunarak yardımcı olmaları mesleğe yeni başlayanlara veya az bilgiye sahip olanlar staj mahiyetinde oluyor.

Bu da bilerek iş yapmayı ve deneyimleri artırıyor..

1) OG mevcut hat var. İlave hat yapmamız gerekiyor. Arazide nelere dikkat etmeliyiz?

Direk tiplerini nasıl tesbit ederiz?

*Beton direklerin bazılarının üzerinde yazıyor. Bazılarında yazmıyor?

*Demir direklerin üzerinde trafo ,seksiyoner,açıya gireni,köşede olanı tahmin edebiliyoruz ama tam tesbit edebilmenin pratik yolu var mı?

2) AG mevcut hat var. İlave hat yapmamız gerekiyor. Arazide nelere dikkat etmeliyiz?

Direk tiplerini nasıl tesbit ederiz?

Ağaç, Beton ve Demir direkleri nasıl tesbit ederiz?

Teli nasıl tesbit ederiz?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
kimse bişey yazmamış bende az olan tecrübeme dayanarak bişeyler yazmaya çalışıyım.

1) OG'de Projesiz Hat yapamazsın. Projeni hazırlayacaksın XEDAŞ veya TEDAŞ projene onayı verecek ENH'yı öyle yapacasın.

Branşman aldığın noktadan itibaren arazinin durumuna göre direkler belirlenir. yanlış bilmiyorsam 3 direkten sonrası için projede topoğraf onayı gerekiyor.
Direk Cinslerini nasıl belirleyeceğim diyorsan bu işi ne kadar yazılırsa yazılsın kitaptan daha iyi anlatamayız.
Çünkü Arazi, Hattın İletkeni v.s. her türlü direk cinsini değiştirir.
* Santrafüjlerde hep yazar. Beton Direklerde cinsleri yazması lazım yazmayanlarda bence üretici firmanın hatasıdır. Ama Vibre Direklerde ben yazdığını hiç görmedim.

2) Medaş'ta Benim görevlerimden birisi idi :)

Mevcut Hat ne ise Beton ise beton demir ise demir direk devam ettirmeye çalışırız. arazide dikkat etmen gereken en önemli konu direği kimsenin arazisine dikmemendir. Aynı Şekilde Hattı'da. Bu Konuda Belediyeliklerde Belediyeden yardım isteyebilirsiniz. biz öyle yapıyoruz.
Hattın gideceği yere göre Genelde Taşıyıcı ve Durdurucu Direkleri pratik olarak projelendirirdim.

Mesela Beton; Hat Düz gidiyorsa 9,30/3 direkle hattı taşıyıcı direkle alırım. hafif açı olacak yerlere 9,30/5 hattı durduracağım yerde de 9,30/8 kullanırım. tabiki iletken cinsi ROSE, yok ben Rose kullanmayacağım diyorsan direkleri kalınlaştırcaksın.

Demir'de ; Hat Düz gidiyorsa 8I taşıyıcı, hafif açılarda 10I, Durduracağım yerde kılıcına 10U diktikmi iş tamam. Hat sağa sola dönüyorsa eğer K2 (Kafes Direk) diktiktimi rahatça hat döner. İletken Durumuna göre direk cinsleri büyültülür.

İletken Durumu ise hat iletkeni ne geliyorsa mesela ; 4 Pansy+1 Rose ise aynı devam eder, 5 Rose ise aynı devam eder, 3 Aster+1 Pansy + 1 Rose gibi devam ettirilir. eğer gerilim düşümü oluyorsa tel cinsleri kalınlaştırılır.
burada dikkat etmen gerek bir diğer husus ise Trafodan itibaren yanlış bilmiyorsam eğer kol uzunluğunu 1500 metreyi aşmamak. yoksa gerilim düşümü olur. biz ne yalanlar duyduk. adam sadece bir lamba yakacam illa direğimi dikin diyor sonra direği diktikten sonra aboneyi alınca sen sorumlu oluyorsun yok cihaz yanığı yok şu fırınım çalışmıyor yok şu lamba az yanıyor. v.s.

bende bu kadar 1 yıl 2 ay tecrübeye az araziye çıktığım için bu kadar yazabildim kusura bakma. (Bide ben genelde yeraltı kontrolüne çıkardım :) )
 
Çok kapsamlı bir konuyu burada bir kaç sayfayla anlatmaya kalkmanın imkansızlığından dolayı bu ve bu türden genel sorular genelde cevapsız kalır. Bölgelere göre buz yükleri, açılar, iletken tip ve ağırlıkları, cer yüküne göre hesapları, sehim hesapları, v.b. birçok detay vardır. Sn İkayserili elinden geldiğince pratik açıklamalarda bulunmuş. Bende pratik bilgiler ve tabloların bulunduğu elektrobank sayfasını paylaşacağım;
A.G. ve O.G. direk seçimi;
Elektrobank|11-A.G ve O.G DİREK SEÇİMİ
 
Geniş bir konu hakkında pratik bilgiler ve tecrübeler işin kavranması açısından önemli oluyor.

kayserili
ve*scorpion eyes pratik bilgi ve kaynaklar için teşekkür ederim.

Benimde yeni bilgi sahibi olduğum bir bilgiyi sizle paylaşayım.

GSM BAZ İSTASYONU ENERJİ MÜSADESİ

Gsm Baz istasyonunu OG'den beslemek için enerji müsadesi için başvurduk.Gsm istasyonuna ait 60 metrelik kule vardı.Bu kuleden * 60 + 2= 62 metre uzağa trafo direğini koymaya müsade ediyorlar.62metre uzaktan AG direkleriyle veya yeraltı hattı ile Baz istasyonuna geleceksin diyorlar.
 
Son düzenleme:
Geniş bir konu hakkında pratik bilgiler ve tecrübeler işin kavranması açısından önemli oluyor.kayserili ve*scorpion eyes pratik bilgi ve kaynaklar için teşekkür ederim.Benimde yeni bilgi sahibi olduğum bir bilgiyi sizle paylaşayım.GSM BAZ İSTASYONU ENERJİ MÜSADESİGsm Baz istasyonunu OG'den beslemek için enerji müsadesi için başvurduk.Gsm istasyonuna ait 60 metrelik kule vardı.Bu kuleden * 60 + 2= 62 metre uzağa trafo direğini koymaya müsade ediyorlar.62metre uzaktan AG direkleriyle veya yeraltı hattı ile Baz istasyonuna geleceksin diyorlar.

evet bu sene çıktı o yada vardı uygulamaya bu sene geçildi. bazı yerlerde evlerin arasında kuleler var mesela aynı kulede x şirketinin aboneliği var. y şirketide aynı kulede abonelik almak istiyor hemn bizimkiler hop diyor çevresini yeraltına al :) komedi yani
 
Enerji Müsadesinde Enh ,Trafo Tesisi ve
Evrak Olarak İstenenler Belirtiliyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,546
Kullanıcılar
449,912
Son üye
mavilacivert11

Yeni konular

Geri
Üst