OG Seviyesinde Kompanzasyon (Dağıtım Şirketi Tarafından Yapılacak)

gVA

Üye
Katılım
28 May 2013
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhabalar,

İnternette kompanzasyon üzerine araştırma yaparken rastladığım bu sitede güzel bir bilgi ve tecrübe paylaşımı olduğunu gördüm, herkesin emeğine sağlık öncelikle. Benim de size bahsetmek istediğim şöyle bir durum var:

Çalıştığım dağıtım şirketi, sorumluluğu altındaki bazı trafo ve dağıtım merkezlerinde (TM ve DM lerde) reaktif güç kompanzasyon sistemleri kurmaya yönelik bir çalışma başlattı bir süre önce. Şu anki aşamada hangi TM veya DM için nasıl bir harici tip sigorta kapasitör bankı veya harici tip şönt reaktör kullanılması gerektiği rakamlarla şu şekilde ifade edilmiştir:

"A" kV, "B" kVAr 'lık kapasitör bankı (veya şönt reaktör) (Burada "A" harfi 36.37 kV veya 34.5 kV gibi sayılara; "B" harfi ise 800, 1600, 2400 ve 3200 kVAr gibi sayılara tekabül ediyor)

Bu aşamada TEDAŞ'ın ilgili şartnamelerine uygun olacak ve ihtiyacımız olan kompanzasyon sistemindeki görevini layıkıyla yapacak kompanzasyon ekipmanlarının ne gibi teknik özelliklere sahip olması gerektiği (en ince detayına kadar) ve teknik özelliklerce belirlenecek değerlerin olması gerektiğinden fazla ya da eksik olması durumunda nelerin meydana geleceği üzerine araştırma yapıyorum.

Sizden ricam bu konudaki bilgi, tecrübe ve fikirlerinizi paylaşmanızdır,

Not: Bazı sayısal verilere ihtiyaç duymanız durumunda harf vererek ("...'nın nominal akımının "C" amper olduğunu varsayarsak..." gibi) devam etmeniz benim için daha uygun olacaktır.

Herkese iyi günler dilerim
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bilgi düşünce fikir anlamında bu işin kapsamı çok geniştir. herşeyi buradan yazmak ve anlatmak çok uzun sürer. O.G. Seviyesinde kompanzasyon sisteminin kurulma aşamasında güç ve değerlerin belirlenmesi (dağıtım şirketi bünyesinde) bile geriye dönük verilerin en az 1-2 yıl incelenmesini gerektirir, bir kaç cümle ile bunları anlatmak yazmakla bilgi sahibi olunamaz. Arkadasımızın istediği bilgiler için bünyesinde çalıştığı dağıtım şirketinde aylık ve yılık bazda tutulan verilerin incelenmesi ve buna göre bir proje calışması yapmak gerekir.
o yüzden yardımcı olmak istedik. hata yaptıysak özür dileriz. (Okuduklarımızı anlayabilecek kapasitedeyiz.)

saygılarımızla.
 
Arkadaşlar

Bırakın dağıtım şirketi ödesin endüktif bedeli :)

bu güne kadar müşterilerden aldıkları bedelleri devlete mi vermişler :)

9 yıllık dağıtım şirketi çalışanı olarak söylüyorum :)


Neyse buraya yeni olan ve ilk mesajı soru olan arkadaşımıza kısmen bilgi verelim;


Teiaş ölçüsünden sonraki ilk noktaya yakın bir tesis varsa o tesis kullanılır, yok eğer yok ise yenir bina tesis edilir;

Çıkış fiderlerinin akım ve gerilim trafoları ile Voltaj akım ve cosfisi ölçülür;
buna göre yg kompanzasyon sistemi kurulur, KVA KVAR KV değerleri belirlenir, buna göre YG kondansatör ve YG şönt reaktör vb tesis edilir.

otomatik sistemlerde bir adet reaktif güç rölesi
ihtiyaca göre kondansatör veya şönt reaktör grupları olur.
bunlar kesici üzerinden bağlanır. kesiciler reaktif güç kontrol rölesi ile kumanda edilir.

gibi gibi.

yazıda bahsettiğiniz A değeri sizin voltaj seviyenizdir ki 30-34,5 arasında ise kullanacağınız ekipmanınki 36 KV olmalıdır.

B değeri se o fiderden harcadığınız reaktif veya kapasitif gücün ters karşılığıdır. bu da ölçümle belirlenir

dağıtım şirketine değilde size ön bilgi olsun diye yazdım;
:)

benden bu kadar sayın arkadaşım;
 
Kompanzasyonun amacı kesit, güç ve şalter değerlerini küçültmektir kayıpları azaltmak vs.dir. Mevcut bir indirici trafonun endüktif yük durumu nedeniyle tam kapasite çalışması gibi bir durum söz konusu ise; ek trafo koymak mı yoksa kompanzasyonla trafo üzerinden yük almak mı ekonomik olur sorusunun cevabına bakılmalıdır.

Zaten %30-40 seviyelerinde yüklenmiş bir trafonun çıkışına bir kompanzasyon tesisi koymak hiç bir anlam ifade etmez. Bu yapılacak olan masrafların, şu an ki kompanzasyon bilgimle, gereksiz bir yatırım olacağını düşündükçe ve bazı noktalarda bu şekilde milyonluk harcamanın devletin kasasından çıktığını gördükçe üzülüyorum :( Aksini ispat edebilecek arkaşa da, beni bu üzüntüden kurtaracağı için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,301
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst