OG koruma röleleri

zapotek

Üye
Katılım
24 Ocak 2007
Mesajlar
351
Puanları
1
Yaş
43
merhaba;

Sepam ve Spaj gibi aşırı akım ve toprak hatası koruma özelliği olan rölelerde faz aşırı akım ve toprak kısa devresi nasıl ayırt edilir? Eğer röle ayarlarında aşırı akım koruma değerleri çok yüksek seçilirse, aşırı akım(I>) koruması yerine toprak kısa devre (I0>) devreyi keser mi?

herkese iyi çalışmalar
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sn.zapotek,
Faz aşırı akımda PHASE FAULT mesajı,
Toprak hatasında EARTH FAULT mesAJI gelir.
Aşırı akım rölesi;Akım trafolarının çevirme oranlarına bağlı olarak sekonderden geçen akımın,
Asırı Akım Rölelerine uygulanması, A.A Korumasının prensibini
olusturur. Röleden geçen bu sekonder akımın değeri, rölenin ayar değerini
astığında kesicinin açma bobinini enerjiler ve kesiciyi açtırır.
Böylece koruma tamamlanmıs olur. Korumanın hangi süre gecikme ile veya
gecikmesiz olarak gerçekleseceği, A.A rölesinde yapılan ayarlar ile ilgilidir.
Toprak kaçak rölesi;faz toprak arızasında veya faz akımlarında
farklar olustuğunda toplam akım sıfırdan farklı
bir değer kazanır.Röleden geçirilen bu akımın
öngörülen değeri asması halinde, kesici açtırılır ve koruma sağlanır.
Aşırı akım koruma değerleri çok yüksek seçilirse, aşırı akım(I>) koruması yerine toprak kısa devre (I0>) devreyi kesmez.
iyi çalışmalar.
 
Aşırı akımdan açma ayrıdır, toprak hatasından açma ayrıdır. Yeni nesil sekonder koruma rölelerinde bu her iki koruma özelliği mevcuttur. Toprak rölesi toprak temaslı faz-toprak kısa devrelerinde çalışır. Faz-faz temasında toprak rölesi çalışmaz, aşırı akım rölesi çalışır. Toprak temaslı arızalarda toprak rölesi açma verdirir. Ancak aşırı akım röleside triplenir ama toprak rölesine göre açma zamanı uzun olduğundan röle topraktan açar. Yüksek gerilim şebekelerindeki arızalar genelde toprak temaslı arızalardır. TEİAŞ trafo merkezindeki 154/31.5 kV indirici trafonun sekonder tarafının yıldız tarafı 20 veya 50 ohm dirençle topraklandığından faz-toprak temaslı arızalarda hata akımı 100-500 ampere sınırlanır. Bundan dolayı toprak arızaları sisteme fazla zarar vermediğinden ve seçiciliği artırmak için trafo merkezinden itibaren sabit zamanlı olarak seçilerek 1000 msn, 700 msn, 400 msn, 100 msn gibi değerlere set edilerek selektivite sağlanır. Böylelikle aşırı akım röleleri arıza anında triplense bile 100-500 amperi yük akımı gibi algılayacaklar ve 5, 10, 15 sn gibi açma sürelerini bekleyecekler, böylece koruma daha kısa açma süresine sahip toprak rölesinden olacaktır.
 
trafo merkezinden itibaren sabit zamanlı olarak seçilerek 1000 msn, 700 msn, 400 msn, 100 msn gibi değerlere set edilerek selektivite sağlanır. Böylelikle aşırı akım röleleri arıza anında triplense bile 100-500 amperi yük akımı gibi algılayacaklar ve 5, 10, 15 sn gibi açma sürelerini bekleyecekler, böylece koruma daha kısa açma süresine sahip toprak rölesinden olacaktır.


cevaplar için teşekkürler. ama son cümleye göre, aşırı akım açma süreleri toprak hatası süresinden kısa tutulursa aşırı akım röleleri koruma yapar gibi anladım. Doğru mudur?


teşekkürler...
 
Doğrudur. Fakat aşırı akım röleleri sabit zamanlı değil de ters zaman karakteristikli seçilirler. Bundan dolayı 100-500 amper hata akımlarında açma zamanları yüksek olduğundan toprak rölesi kesiciye açma komutu gönderir. Aşırı akım rölelerinin açma zamanları toprak rölesine göre düşük seçilirse toprak rölesi by pass edilmiş olur.
 
Arkadaşların yazdıklarına ben bir husus ilave etmek istiyorum. Koruma rölelerinde toprak aşırı akım koruma (Io>) fonksiyonunun çalışabilmesi için sadece faz-toprak teması ve kısadevresi olması gerekmez. Fazlar arasındaki akım dengesizliği durumlarındada toprak koruma rölesi çalışır. Çünkü normal şartlarda akımlar dengeli iken (Io) nötr bileşen akımı 0 ve 0'a çok yakındır. Toprak rölesi bu denge prensibine göre çalışır. Fazlar arası denge bozulduğunda bileşen akımı yükselir ve set edilen toprak akım değerini aşarsa toprak rölesi triplenir. Örneğin akım trafolarından birinde arıza olması durumunda veya faz kesilmesi durumlarında bu gibi açmalara sık sık rastlanmaktadır.
İyi çalışmalar
 
Merhabalar OG Koruma Rölelerine başlarken:
  1. Nereden başlamalıyız?
  2. Röle testi yaparken hesaplamaların ve triplerin checkini nasıl yapabiliriz?
 
Merhabalar OG Koruma Rölelerine başlarken:
  1. Nereden başlamalıyız?
  2. Röle testi yaparken hesaplamaların ve triplerin checkini nasıl yapabiliriz?
EMO nun ELEKTRİK YÜKSEK GERİLİM TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞU EĞİTİM NOTLARI pdf olarak internette mevcut . Oradan başlayabilirsiniz .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst