OG iletim hatlarında direkler arası mesafe

ayşe_gül

Üye
Katılım
22 Mar 2012
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
38
merkezimize 1,77 km uzaklıktaki bir trafodan og havai hatlarla enerji taşınacak. Bunların gerilim düşümü hesaplarını yaptım yalnız ne tür direkler kullanmam gerekiyor (boyutları, direkler arası mesafe vs.). Taşıyıcı, durdurucu gibi özellikleri ayarlayabiliyorum. Direkler arası mesafelerle ilgili bi bilgi bulamadım. İlk defa ilgilendiğim bir konu. og iletim hatlarının çiziminde yardımcı olabilecek arkadaşlardan destek bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu konu çok detaylı bilgi gerektiren bir konudur. Atilla Yunusoğlu'nun Yüksek Gerilim Enerji Nakil Hatları kitabını almanızı tavsiye ederim. Eğer temel seviyede bilginiz var ise bu kitap çok işinize yarayacaktır. İnternetten kitaba nasıl ulaşabileceğinizi bulabilirsiniz.
 
maksimum direk mesafesi diye bir değer var mı peki?
 
Sn.ayşe_gül,Atilla YUNUSOĞLU'nun OG Proje Kitabını bende tavsiye ediyorum.Mesafeler sehim şablonu referans alarak belirlenir.Toprak temas eğrisi kurtarıyorsa tamamdır.Traverslerin tipi,direğin tipine göre maksimum mesafeler vardır.Projenin ekonomikliğini,sonrada işletmeciliğini göz önüne alarak olası hat güzergahı profili üzerinde direk yerleri ve boyları belirlenir.Sehim şablonu ile kontrol edilip direk boyları ve yerlerinde gerekli değişiklikler yapılır.
 
Öncelikle güzergahla ilgili bir çalışma yaptınız mı yani topoğrafla beraber arazinin profilini çıkardınız mı bunu yapmadan direk cinsleri ve ara mesafeleri ile ilgili olarak bir çalışma yapamazsınız.
 
maksimum direk mesafesi diye bir değer var mı peki?
Direklerde tek taraflı maksimum açıklık diye bir durum söz konusudur. Bu da karşılıklı iki direğin traverslerinin bizzat kendileriyle alakalıdır. İletkenlerin havadaki yaklaşımına göre hesap yapılır. Daha sonra o iki direğin karşılıklı kullanılması durumundaki maksimum mesafe bulunur. Arkadaşların da dediği gibi Atilla Yunusoğlu hocamın Yüksek Gerilim Enerji Nakil Hatları adlı kitabı Enerji Nakil Hatları'nın anayasası nitelikte bir kitaptır. Bu işle ilgileniyorsanız gerçekten sizde bulunması gereken bir kitap. İyi çalışmalar.
 
OG.gerilim düşümünü hesabını yaptım diyorsun.İletken olarak ne kullandın?Taşıyıcı ve durdurucu direkleri nasıl ayarlıyorsun bunu hiç anlamadım.Her iletkenin ortalama bir menzili vardır.Direkler arası mesafeleri ve direk tiplerini direkler arası mesafelerin ne olacağını topoğrafik bir çalışma yapmadan bulamazsın.Önce topoğrafik çalışma yaparak ENH. güzergahındaki açı yapan noktaları ve arazinin konumuna göre toprak eğrisini belrleyeceksin.Daha sonra hangi iletkeni kullanıyorsan o iletkene ait sehim şablonunu kullanarak direk boylarını ve açılara görede direk tiplerini belirleyeceksin.Direklerin tek taraflı maksimum açıklıklarına görede travers tiplerini belirleyeceksin.Ama dediğim gibi ilk önce arazide topoğrafik bir çalışma yapman gerekir.
 
Araziye çıkıp elinizde arazinin planı olması lazım. Arazinin yapısına göre direk seçmelisiniz ve nereye taşıyıcı nereye durdurucu direk dikileceğini plana not alıp, sonra direk tipleri ve temel ölçülerini arkadaşların verdiği kitap, kataloglara bakarak yapacaksınız.. Ben de size; Yazarı Elk. Yük. Müh. Yetkin Saner ''GÜÇ İLETİMİ'' isimli kitabı tavsiye ederim. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,599
Kullanıcılar
449,928
Son üye
welat karzan

Yeni konular

Geri
Üst