OG HATTINI KİM YAPACAK?

Katılım
24 Ara 2008
Mesajlar
711
Puanları
31
Yaş
39
Imar planı olmayan bir alana 100kva'lık trafo koyup tesis yapmak istiyoruz. Tedaş og hattını işyerimiz girişinde bulunan trafoya kadar getirir mi yoksa biz mi og hattını tedaş tarafından gösterilen yerden getireceğiz. Yıllık tedaş'a 165.000 tl net(trt payı, kdv, hat Bakım ücreti felan hariç) elektrik ücreti ödüyoruz. Serbest tüketiciyiz bulunduğumuz ildeki tedaş bunu yapmak istemezse diğer özel elektrik dağıtım firmalarından bu hizmeti 3 yıl elektrik almak karşılığında yaptırabilir miyiz. En yakın trafo merkezi 2,5 km ileride bulunmakta. Yani 2,5 km og hattı çekilecek. İşyeri kuracağımız bölge şu anda imara açık değil fakat ileride açılma durumu olabilir çünkü 2 km ilerimizde üniversite var. Yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim. Hayırlı çalışmalar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Siz yapacaksınız sanırım..
 
şu an imar olsa dahi o trafo özel trafo olacağı için bütün masrafları siz karşılıyorsunuz en yakın og direğinden aldığınızda eğer og direği taşıyıcıysa onuda değiştirip branaşmana uygun direk dikmek zorundasınız
 
Tedaş'ın EPDK dağıtım yönetmeliğine göre özel şahıslara elektrik şebekesi getirme gibi bir yükümlülüğü yoktur. Tedaş sadece cadde ve sokak aydınlatması ile şartlar oluşursa mesken aydınlatmasından sorumludur. Ticari işletmeler (sanayi, tarımsal sulama, resmi daire, OSB, ticarethane vb.) kendi elektrik şebekelerini Teadaş'tan da izin alarak ve onaylı projelerine göre yapmakla yükümlüdürler. Tedaş bu tesisleri yapsa bile bedeli mukabili yapar.
 
Mustafa bey merhaba,

İleride imar durumu olsun veya olmasın trafo gücünüz küçük olduğu için bu hattı siz yaparsınız. "Yıllık 165 000 TL düşük bir rakam". Eğer trafo gücünüz yüksek olsaydı size şunu önerebilirdim kendinize yakın bir dağıtım merkezi yapardınız buradan da kendinize enerji alırdınız. İleride yerel dağıtım şirketinin sizin dağıtım merkezine bağlayacağı her kullanıcıdan tesis bedeli ve mutabakat isterdiniz. Bu olay birkaç sefer karşıma çıktığından biliyorum :) Yalnız tabi benim bahsettiğim büyük güçlerdeki bir trafo merkezi.
 
arkadaşlar ilginiz için çok teşekür ederim. piyasada özel elektrik dağıtım firmaları var ve her yıl elektriği bizden alın şu kadar indirim yapalım diyorlar. acaba ben bu özel elektrik dağıtım firmalarına 3 yıl veya 5 yıl müşterisi olma sözü versem acaba yapmazlar mı og hattımızı :)
 
O firmalarda mevcut altyapıyı ve geçmiş alışkanlıkları kullanıyor..
en iyisini onlar bilir ama yaptıkları hukuki olarak da kendilerini bağlaması lazım..
kafasına göre sizle anlaşma yapıp başkaları ile başka anlaşma yapamaz gibime geliyor..
 
özel tüketim ile trafonun taşınması farklı konular.
siz ancak özel tüketimden elde edeceğiniz kâr sayesinde yine sizin bütçeniz ile deplase işi yaparsınız.
 
Hattı siz yaparsınız size ait olur. Bir başkası sizin hattınızı tesis etmez. Çünkü size yapacağı tesisin masrafını çıkarmak için en az 10 küsür yıl elektrik satmalı bundan sonra da satışa devam ederek kâra geçmeli. Elektrik dağıtım şirketleri ticari kuruluşlardır. Hiçbirisinin buna yanaşacağını sanmıyorum.
Artı branşman alacağınız direk tedaşa ait değil ise, branşman direği ile tedaşa ait direğe kadar ne kadar özel direk ve hat varsa o hatta da ortak olacağınız için, bedelini tedaş hesaplar ve o hattın sahibine bedelini ödeyerek hatta ortak olursnuz. Ya da hat sahibinden muvafakatname alarak hatta bedelsiz ortak olursunuz. Normal uygulama bu şekilde idi.
Ayrıca sn. ali_kaynak'ın da belirttiği gibi yıllık 165.000 TL çok büyük bir meblağ değildir. Bunun iki katından daha fazlasını bir ayda ödeyen işletmelerin sayısı hiç az değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,581
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst