Off grid sistem şarj depolama sorunu

Katılım
22 Nis 2021
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
23
Merhaba, benim 2 tane 150 ah, iki tane 102 ah ve onlara paralel bağlı 44 ah jel akülerim var. Yani 48 voltluk bir akü sistemim var. 2 haftadır güneş kaybolduktan sonra anında 52-53 volt seviyelerinden 46-47 seviyelerine düşüyor. Halbuki gün boyu şarj oluyorlar ve 3-4 saat civarı 58 volta dayanıyorlar. Akşam voltajlarını ölçtüğümde 150lik akü grupları 12.5 volt seviylerinde küçük akü grupları ise 9 ve 10 volt civarı ölçüyorum. Akülerim henüz 1 senelik. Bunun sebebi ne olabilir?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Akü gruplarındaki aküler, paralel veya seri her ne ise, aynı özelliklerde olmalılar!
 
bak arkadaşım, burada defalarca yazıldı, anlatıldı. batarya gurubu "eş değer olmalı" bir daha yazayım "eş değer" olmalı. senin sistemin ne basarsa bassın zayıf akülere göre besleme yapar, tüketim de zayıf akülere göre biter (zayıf= düşük amper). gak guk, armutun sapı üzümün çöpü yemez. kendine taze 4 adet aynı amperde akü alacaksın ve gurubunu kuracaksın.
 
44 ah ile 102 ah birbirine paralel bağlı olduğu için 146 ah tekabül ediyor diğerleri de 150 ah zaten aradaki 4a çok önemli değil benim için . Tüketimin 146 ah göre bitmesi benim beklediğim şey zaten. 1 sene boyunca da öyle oluyordu. Son 2 haftadır problemim var.
 
44 ah ile 102 ah birbirine paralel bağlı olduğu için 146 ah tekabül ediyor diğerleri de 150 ah zaten aradaki 4a çok önemli değil benim için . Tüketimin 146 ah göre bitmesi benim beklediğim şey zaten. 1 sene boyunca da öyle oluyordu. Son 2 haftadır problemim var.
arkadaşım sana hangi dilde anlatayım TÜRKÇE anlatamıyorum, anladığın öteki dili söyle gurup bataryalarda tüm aküler "eş değer" olmalıdır. (hatta marka ve model olarak). bak ben liseyi 8 senede yüksek ihtisas yaparak bitirdim, biraz geç ve güç anlarım ama yine de anlarım. ve de "tekabül" değil "tekamül" doğru yazılış şeklidir. kusura bakma ben biraz kalın olduğum için sen anlamamış olabilirsin. @rsimsek benim konuşma dilim biraz özürlü, arkadaş anlamıyor sizin değerli yorumlarınızı bekliyorum
 
Bende liseyi bitirdim. Üniversiteyi de lisans derecesinde mühendis olarak bitirdim, eğer konumuz buysa. Telefondan yazdığım zaman klavyenin düzelttiği kelimler olabiliyor. Sizin grup kelimesini gurup yazmanız gibi. Ama ben bunlara takılmıyorum. Bu sistem yanlış kurulmuştu sonrasında bir elektrik mühendisinden 102 amperliklere 44 amperlik aküyü paralel bağlamam konusunda tavsiye aldım. Bir senedir de herhangi bir problem yoktu. Arkadaşa ulaşamadım ve buradan fikir edinmeye geldim. Bu durumun içinde alternatif bir yöntem arıyorum. Bir fikir verdin eyvallah .Düşünceni defalarca dile getirmene gerek yok.
 
bir elektrik mühendisinden 102 amperliklere 44 amperlik aküyü paralel bağlamam konusunda tavsiye aldım
dilbilgisini geçelim, o elektrik mühendisinin bilgisi hatalı, bataryalarda tüm yükleyiciler eş değer olmalıdır. bunu ben demiyorum. buradaki yüksek veya değil mühendisler ve alaylılar da demiyor. elin gavuru dediğimiz adamların yıllar yıllar boyu yaptıkları testler sonucu çıkan bir olgudur. günümüz modası 18650 gruplarda bile 1 tek pil arıza verse, tamamı yenilenir. aralarındaki yorgunlar tazeyi öldürür. akülerin şarj döngüsü 300-500 tür. bir yıl dayanmış o sistem için bence yeterli.
 
Akü gruplarındaki aküler, paralel veya seri her ne ise, aynı özelliklerde olmalılar!
@Yusufbercin, cevap değişmez. Kime sorarsanız sorun. Eşdeğer akü yanında @paskomya ustanın dediği gibi en ideali aynı marka, aynı üretim akü olması tercih edilmeli. Yoksa ilk mesajda bahsettiğiniz gibi teorik olarak çalışır. Fakat bir sene bile iyi çalışmış, en zayıf yerden patlak vermiştir. Bütçe meselesi dolaysıyla aynı şekilde devam etmek zorundaysanız, bozuk olanı tespit edip yerine yeni bir akü alabilirsiniz fakat bu akü de eskilerin çabuk dolması ve yeni akünün tam dolamaması sebebiyle risk altına girecektir. Zamanla o da arıza verecektir! Mesela seri-paralel 18650 şarj modüllerini düşünün. O modüller her bir pili ayrı ayrı şarj edip sonra seri paralel her ne gerekiyorsa o halde kullanıma sunar.
Başka bir öneri daha, 44Ah leri sistemden çıkartın ve sadece 150Ah ve 102Ah (eğer sağlamsalar) seri bağlayıp 48 volt elde edin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,870
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst