NYY, NYM ve NYAF Tipi Kablolar Arasındaki Fark

Katılım
7 Ocak 2008
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar nyaf kullanılması istenen bir yere nym kullanılsa cok büyük problemler olur mu veya ne tür problemler olur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Nyaf kabloları elektrik panellerinde kullanılan kablolardır ve çok tellidirler, nym ise tek tellidir ve daha cok sıva altı ve ustu tesisatlarda filan kullanılıyor..Lokal bi bolge icinse uygulama cok buyuk sıkıntı olacagını dusunmuyorum
 
nasıl yani tek telli derken ben 4*10 mm2 nym kullanıyorum bu tek tellimi oluyor
 
FVV / TTR : kabloların NVV (NYM) kabloya nazaran arasındaki fark ;

İnce telli veya kalın telli kablolarda tek damarlı yada çok damarlı kablo seçimini etkileyecek yagane faktör Skin effect (Yüzey yada deri etkisi) dir. Bir kablodan akım geçerken skin effect ile akım kablonun dış yüzeylerine doğru taşınır yüksek frekanslarda bu etki daha çok görülür ve buda kayıplara sebep olur. Bunu engellemek için aynı kesitli, tek damarlı kablo kullanmak yerine, çok damarlı kablo kullanmak bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.



FVV / TTR Kablolar Hafif mekanik zorlanmaların bulunduğu elektrik bağlantıların olduğu ev aletlerinde, mutfakta, ofiste, kapalı, kuru, buharlı ve nemli yerlerde kullanılır.


NYA Kablolar Bu tip iletkenler rutubetsiz yerlerde boru içine konarak sıva üstü veya sıva altında kullanılırlar. Normal, hafif ve sabit işletme koşullarında kullanılır.

FVV / TTR kablo kullanılması gereken yerde NVV (NYM) kablo kullanılırsa ne olur?

FVV / TTR kablo kullanılması gereken yerde NVV (NYM) kablo kullanırsa kesitler aynı ise ciddi sorunlar yaratmaz.

Kullanımı ve işlevi bakımından el aletlerinde NVV (NYM) bu tür kabloları kullamak bize zorluk çıkaracaktır.

Nemli ve rutubetli yerlerde FVV / TTR kullanmanız gerekirken NVV (NYM) kullanırsanız bu olaşabilecek tehlikelere davetiye çıkarmak gibi bir şey olur. Ayrıca tek damarlı NVV (NYM) tip kabloların çalışma ortamına göre sürekli kıvrılma ezilme büzülmeye maruz kaldığında iletkenin zedelenmesi ve hatta kırılıp kopması kaçınılmazdır. Bu durum FVV / TTR (Çok telli ) kablolar için geçerli değildir.
 
yani tek damar hocam..4* 10 mm2 ama bu 10 mm2 lik kısım tek damar lı olması lazım,dogru mu?16mm2 ye kadar oyle oldugunu biliyorum..
 
NYM kablolar, sadece sıva üstü tesısatlarda kullanılır,NYY kablolar, toprak altınada döşenebilir. Her ikiside tek damarlı kablolardır..
 
Aynı kesitte kullanırsanız akım taşıma yönünden bir sorun çıkmaz.
NYAF kablo bükülgendir. NYM kablo serttir. NYAF kablonun kullanılması gereken hareketli yerlere NYM kullanırsanız, zamanla bükülmelere maruz kalan NYM kabloda zedelenmeler, aşınmalar, kopmalar... oluşabilir.
 
kabaca tarif edecek olursak ttr kablo ile nyaf kablo birbirlerinin yerine zorunlu durumlarda alternatif olarak kullanırlar, aynı şekilde nym kablo ile nya kabloda birbirlerinin yerine zorunlu kalınca kulllanılabilirler.
 
Merhaba arkadaşlar konu ile birazcık alakalı birazcık alakasız bir yorum yapacağım bazı arkadaşlar darbeli çalışan cihazlara (kontaktör gibi) NYM kablo kullanıyor şekil vermesi daha kolay olduğundan felan bahsediyorlar sakın kullanmayın çünkü darbeli çalışan şalt grubuna eğer tek damarlı kablo bağladığınız zaman devreye girip çıktıkça titreşim ve darbeden dolayı vidalarda gevşemeler söz konusu oluyor her 15 20 dakkada bir gidip kontaktör uçlarını sıkmak zorunda kalırsın eğer gevşek kalırsa bu gevşemelerde zamanla arklara dönüşerek sigortayı doğru ve ölçüsünde takmışsan sigortayı attırıyor eğer doğru seçmemişsen kontaktöre veya kondansatöre zarar vererek sonuçları hiç iyi olmayacak olaylara sebebiyet vermektedir çok zorunlu kaldıysan o anlık ölçülerine uygun ise kullanılabilir ama en kısa zamanda değiştirmek kaydı ile.

Saygılarımla...
 
ya inanamıyorum arkadaşlar. bir kişinin dediğini diğeri tutmuyor. ya bilmemek ayıp değil ki ayıp olan öğrenmemek. açarsın bir kataloğu bakarsın şekline ve yapısına birisi tek damar demiş. birisi doğru anlatmış ama yazısının sonuna doğru hatalı bir yorum yapmış.
Nemli yerlerde NYM kullanılmaz gibi bir yorum yapmışsınız sayın ReiS

""Nemli ve rutubetli yerlerde FVV / TTR kullanmanız gerekirken NVV (NYM) kullanırsanız bu olaşabilecek tehlikelere davetiye çıkarmak gibi bir şey olur."" gibi zaten NYM kabloyu farklı kılan da o zaten yani nemli ve rutubetli ortamlarda kullanılması. 2 veya 3 veya 4 veya 5 adet NYAF tipi kablonun bir araya getirilip yine bir yalıtkanla çevrelenmesi sonucu TTR kablo meydana gelir. Çok tellidirler. Mesela kontrol panolarında NYAF kullanırsınız panodan mesela yakında bir yere çıkış verceksinizdir veya ne bileyim. bir motor besleyeceksinizdir kapalı bir yerde o zaman TTR kablo ile çıkış alırsınız panodan. işi kompleks hale getirmeyelim lütfen
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst