Notebook ters faz

ferhat38

Üye
Katılım
26 Ara 2017
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
29
Notebook adaptorum koptu sanirim yanlis baglamisim ters faz girdi ne yapmaliyim pc acilmiyo .
 
Kolay kolay ters bağlancak bi kablo değil o hangi kısmını ters bağladığını düşünüyorsun.
Pc ye giren soket kısmını diyosan bi tane çıplak kablo var bi tanede sarılı kablo var ikisi çok farklı yani burda ters bağlamış olamazsın.Prize takılan fiş kısmını diyosan orada yön farketmiyor nasıl bağlarsan bağla problem olmaz.
 
Çıplak olan kabloyu çıplakla bağladın diğer 2 kablodada renklerine göre bağlamadınmı ?
 
Bende benzer bi sorun yaşıyorum sazj ucundaki en dış kapamayı negatif sanıp akım verdim notur muş şuan laptop açılmıyor pozitif doğru notur den eksi elektrik verdim yani, batarya bütünleşik batarya anakartaan çıkarıp takip tekrar denedim açılmadı nasıl çözülür bilen varsa yardımcı olursa sevinirim
 
Muhtemelen anakart güç girişindeki mosfetlerden biri veya ikiside arızalandı. Şarj kablosunu taktığınızda şarj ışığı yanıyormu?
 
Muhtemelen anakart güç girişindeki mosfetlerden biri veya ikiside arızalandı. Şarj kablosunu taktığınızda şarj ışığı yanıyormu?
deneyemedim çünkü şarj kablosu kırık sipariş ettim bekliyorum sanırım bu cip de sorun var
IMG_20191103_060027.jpg
 
Merhaba. + yerine - uç adaptör jakından yanlış olarak bağlandığında açılmayan bu notebook'larda, mutlaka içten ters akım koruması bulunmayan laptoplardır. Çünkü ters akım koruması içten olsaydı, örneğin ters - paralel bağlı bir diyot > cam sigortada (veya ayni görevi yapan elektronik bir devre, vb.) mutlaka bu ters bağlantılı girişle bu sigorta atarak anakartı olası zarardan korurdu, bir üstte yer alan hasarlanmış bir chipstet örneğinde olduğu gibi olmazdı. Adaptörlerin pek çoğunun adaptör üzerindeki etiketinde + ve - 'nin dış, çıplak, en silindirdeki metal kısmında mi yoksa iç kısmında mı olduğunu, bu sembolik şekillerdeki + ve - 'nin, bu jakın içinde mi yoksa dışında mı olduğuna çok dikkat etmesi gerekiyor. Araçlardaki lastiklere 12 voltla hava basılmasında kullanılan mini dijital hava basıncı göstergeli hava kompresörünün, basınç sensörü> transistör> mini röle bağlantsından sonraki olan elektrik motoru bağlantısını, + ve - uçları penslerle elektrik alana çevirip bir gün yanlış (ters) vererek transistörlerini (2 adedini) yakarak bozdum, otomatik basınçta motoru kapatma kısmını veya devre kısmını iptal edip, röleyi, transistörleri devreden çıkarıp, sadece bir anahtarla (yanındaki başka anahtar bu kompresör üzerindeki bir ampulü de yakıyor) basıncı tekerlere subabından bağlıyken o anda dijital olarak okuyup elle ve anahtarla kapatacak (daha basit) şekline döndürdüm. Aslında istenen lastik basıncı elde edinceye kadar bu transistörler, mini röle ve DC fırçalı motor zaten çok fazla açma-kapamayı yapmak zorunda kalıyordu.


Asıl söylemek istediğim ; bu ve buna benzer makina/cihazlarda asıl orijinalindeki + ve - 'nin giriş yeri (laptop adaptör jakı, oto çakmaklık giriş jakı, vb.) devamlı, değişmez veya çok sabit olduğundan, bunların hiç bir zaman yerinin değiştirilemeyeceği çoğunlukla varsayılarak (ben de oto çakmaklık jak girişini pensli yapıp değiştirdim örneğin) ters bağlandığında içten ters bağlantı koruması yapılması pek de düşünülmüyor, buna çok dikkat edin. Kolay gelsin.
 
Geçmiş olsun. @binbaşı ustamında dediği gibi ters kutup ta enerji vermenin bu kadar hasara yol açması beklenen bir durum değil. O chipset'e kadar giriş mosfetlerinin ve koruyucu elemanların bu arızayı önlemesi gerekirdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,867
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst