Niye Teknik İnsanların Değeri Yok Yada Ben mi Yanlış Yerdeyim?

bunal55

Üye
Katılım
4 Şub 2010
Mesajlar
185
Puanları
1
Yaş
31
Arkadaşlar,

Biz teknik insanların neden değerleri yok?
 
Merhaba.İnsan teknik bir insan vasfında olmasa bile kendi başına bir değerdir.Çünkü düşünme kabiliyeti olan bir değerdir,bu nedenle hangi meslek grubunda olursa olsun insan,ilk önce bir insan olduğu için değerlidir,bizi hayvanlardan üstün kılan önemli bu özellik,onlardaki gibi bir içgüdümüz bulunmasa bile,yine de aklımızla doğaya hükmedecek,teknolojiyi şekillendirecek,robotları yapabilecek,hayvanları da hükmümüz altında tutacak,kısacası doğanın en akıllı ve hakimi olarak Yüce Yaratan tarafından yaratılan değerli ve çok önemli biri olarak dünyaya üstün vasıflarla gelebilmiş de olabilmemizdir.(Felsefik-varoluşçu olan görüşüm)

Diğer taraftan teknik elemanlar en değerli insan vasıflarını da taşıdıkları halde hak edildiği ölçüde kendilerine değer verilmediğini sıklıkla da düşünmektedirler.Bu tutum onların kendi düşünce yapısından kaynaklanmakta olup,bilimsel,yani pozitif bilimle uğraşan elektrik,makine-inşaat,kimya,vb.değerli branşları seçenler,kendi içine kapanık tutumlarıyla (Genelleme yapılırsa tabi,istisnalar olabilir) diğer meslek grupları,çekirdekten yetişmiş,hayat üniversitesinde doktora yapmış işin profesyoneleri yanında,sırf bu kendi tevazüsünü gösteren,kendi tutumları veya araştırmacı karekteriyle de örtüşen kendi içine kapanık bu tutumları yüzünden bir varlık gösteremediklerini de yanlış olarak zannederler.Oysa durum bunun tamamıyla de tersidir,asıl bu çekirdekten yetişme,bilimsellikten çok uzak,hurafe diyebileceğimiz bilgilerle kafalarını,pozitif bilim yerine bazı safsatalarla dolduranlar,aslında kendi içsel yapılarında,pek belli edemeseler bile,ilim ve irfan sahibi bu insanlara,doğaya hükmedebilecek olan bu üstün insanlara Ay'a,Mars'a giden ayak basan,insansız araçları da başarıyla da indiren insanlar bunlar değil,bilimle sadece Allah inancı için uğraşıp da,bilim ve dini gerçek manada birleştiren,sözde inancı çok olup da "Yapamazsınız,edemezsiniz!" diye karşı çıkanlara rağmen araştırmalarını,inançlarını sürdürüp,bilim-kurgu şeklinde romanlarda geçen senaryoları gerçeğe dönüştüren gerçek bilim insanlarıdır.(İlim-din-inançla ilgili olan görüşüm)

İnsanlık,elektronik bilimindeki bazı malzemelerin,kullanılan yüksek teknolojinin gelişmesini,dış gezegenlerden gelen malzemelerle,bu yola gitmek için yapılan ve harcanan emek ve teknoloji birikimiyle birleştirerek,bugün kullandığımız teknoloji seviyesine de gelebilmiştir.Bu uğurda hayatlarını bile hiçe sayan ve uzay şehitleri olan bilim insanlarını,astronotlarını saygı ve şükranla da anmamız gerekir.Çünkü bugün içinde yaşadığımız ileri teknolojiyi,akıllı evleri,akıllı arabaları,akıllı telefonları,vb. bu yüksek teknolojiyi sadece onların bu emeklerine ve bu uğurdaki çalışmalarına da borçluyuz diyebiliriz.(Yeniyi,bilinmeyeni keşfetme duygusu-ileri teknolojiyi yakalama ve yaşatma tutkusu olan görüşüm) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Değer kavramı çok göreceli bir kavramdır aslında siz kendinizi değersizmiş gibi hissedersiniz ancak olaylar öyle bir gelişirki birde bakmışsınız sistemin kalbi olmuşsunuz. Bundan çook uzun yıllar önce ilk işimde ve evliliğimin 2. günü şantiye şefi aradı ya Hakancım kusura bakma seni rahatsız etmek zorunda kaldık Kule vinç'i yürütemiyoruz, bir türlü raylar üzerinde ilerletemedik bütün iş durdu gelmen lazım dedi (O an hem kızdım hemde aranan adam olmanın gururunu yaşadım.) Abi Usta var iki tane çırak var onlar bakmadı mı dedim. Usta Kule Vinç'in panosunu açtı çok karışık müdahale edemem deyip kapadı dedi. Hemen şantiyeye gittim operatör paneli arızalıydı, 4 ayağın çapraz 2 ayağında motor vardı panodan kontaktörünü bulup kontrol kalemi ile bastırarak kontaktörün ana kontaklarının kapanmasını sağladım bir yandan da 40m'lik vinci elimle ittiriyormuş gibi yaptım :) Vinç devasa bir ejderha gibi ilerliyordu bakın ben tek başıma itebiliyorum siz 3-5 kişi bir araya gelseydiniz rahat rahat yürütürdünüz dedim şaşkın bakışlar içinde lafıma inananlar da oldu :) Benim için güzel bir anıydı.

Uzun lafın kısası "Değer" kavramının kalbi "menfaat"tir. Aranan kişi olabilmeyi becerebiliyorsanız,patronun ve/veya idarecinin menfaat kümesi elemanındaysanız değerlisinizdir. Yokluğunuz işverende büyük bir yara oluşturuyorsa değerlisiniz. Genellikle "değer" kavramı anlattığım gibi işler ama istisnalar da yok değildir buda işveren ve/veya idarecinin insan olmayı ne kadar başarabildiğiyle alakalıdır.
Değer ve saygı karşıdan beklenmemeli bence kazanılmalı.
 
  • Gerçek değer; gelmesi boşluk dolduran değil gitmesi boşluk yaratandır,
  • Geldiği zaman boşluk dolduranlardan değil de, gittiği zaman yeri dolmayanlardan biri olmalısınız,
  • Yokluğu hissedilen birisi olabilmek... Yerinizi dolduracak kimsenin olamayacağı bir kişi olmalısınız ki siz gidince boşalan yeri yalnız siz doldurabilesiniz,
  • Zamanında varlığınızla ısıtmış kişiyseniz, yokluğu hissedilen, aranan birisinizdir.




 
Son düzenleme:
Sadece teknik olmakta yeterli değil bence işinde çok iyi olupta pek hayırla anılmayan ustalarda dolu piyasada

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
İşin felsefi, sosyal bilimsel vs boyutlarını kenara koyarsak, "YaşlıUzman" pratik boyutuna değinmiş...ama daireyi dar tutarsak eksik kalır..
Akla hemen ne geliyor; üretmek,emek,iş, iş hayatı, çalışma , değil mi....neden ?
Çalışmak birşey ifade etmez, siyasetçi hemen senin değerini yere kadar indirir, bak der dışarıda ekmek için kapıda bekleyen birsürü insan var, sabahtan akşama kadar çalış, ...ından ter damlasın, değerin indi yerlere..

İdareci kavramını genişletelim, bizi ülkeyi idare edenler ne düşünüyor bakalım..
"her üniversite bitiren iş bulacak diye bir kural mı var" ..
aslında üniversite yerine yetişmiş teknik insan diyelim..
peki düşünsel evrimini tamamlamış insan ne düşünür ve söyler;
"bu ülkede üniversite bitiren , teknik okul bitiren, yetişmiş her insan iş'e yerleşecek, yerleşmeyen varsa kapısı çalınıp "döve döve işe sokulacak..!!"

Eskiden dünya böylemi idi..daha güvensizdi,vahşiydi,kendini ve ailesini doyurmak için avlanır bu uğurda hemcinsini öldürürdü,
şimdi dünya biraz daha güvenli ama aynı vahşi yaratıklar bu sefer ayakkabı kutusu doldurup senin ve ailenin bugünü ve geleceğini öldürüyor..
bugünü ve geleceğini ilgilendiren kararların altına imza atıyor..

binlerce yıl önce yaşamış hemcinsime vahşi yaratık dedim, onlardan özür dilerim,
niyetleri sadece karın doyurmak ve hayatta kalmak...
şimdikiler neden bizi öldürüyor!!
 
Konuyu fazla incelemeden göz ucu ile okudum herkes kendince doğruları yazmış ve yazanların doğruları benim de benimsediğim doğrular ile örtüşüyor da.....

Bence değer olayı aslında gerçekten boş laf herkes işini gördürmenin derdinde Mesela birkaç ay önce bir tavuk firmasında çalışıyordum ismini vermiyim ayıp kaçar....

İşe girerken motor hız kontrol cihazlarını sordular mantığını anlattım ama hiç uğraşmadığımı belirttim dürüst olmak boynumuza borç Allahın bildiğini neden kulundan saklıyacakmışım ki

Sonuçta 1,5 ay kadar çalıştım ilk bir ay ki çalışmamda köpek eniği gibi orya burya koş sistemi tanımaya çalış Aslında elektrikçi olmakta hiç bir sıkıntı yok sigortaların yerini bil makinalar zaten bildiğimiz elektrik özel hiç bişiy yok....

Maaş zamanı geldi 840 lira yatmış 1 gün izinim var 3 saatte mesai yapmışım Değer bunun neresinde....

Belediyede çalışıyorum yukarıda bir ustamın da belirttiği gibi siyasetçi yani başkan bu adam bu kadar okumuş bu adam bu işi biliyor yapıyor işimiz yürüyor diye düşünmeden "Arkadaşlar elimde 5 bin tane forum var millet iş diye ayaklarıma yapışıyo canımı sıkmayın " şeklinde insanları EKMEĞİ İLE TEHDİT EDİYOR !!! Değer bunun neresinde ?

Ben bu işe çırak olarak başladım orta okuldan sonra çıraklığa gittim ordan açık lise ordan iki yıllık üniversite derken ederken hem çalıştım hem okudum okurken çalışmayı bırakmadım çalışırken okumayı bırakmadım maddi imkanlar yüzünden de daha okuyamadım En güzel ve yüksek para elime belediyede geçti aylığım 1430 lira idi :D 4,5 yıl çalıştıktan sonra :D

Geçtiğimiz 6-7 ay içerisinde belediyeyi bıraktım birkaç işe baktım sevmedim parası az insanları kullanıyolar yok içeride kaynak yap yok demirci ile demirleri taşla canavarla kes biç yok gramajlarını tart ayırt falan sevmedim maaşı mı 1100 lira :D saati mi günde 12 saat :D Lan deyyus sen beni elektrikçi almışsın ben senin elektrik işine cevap veremessem o zaman o yaptırdıklarını yaptırmaya kalk yoksa senle ne konuştuk biz ?

İşi bırakmışken baba mesleği olan ama çocukluktan beri hayallerimin mesleği tırcılığa gönül verdim Ehliyetim E sınıfı tırı kullanmıyor src belgem yok pisko tekniğim yok babamın yetiştirdiği aynı zamanda eskiden eniştemiz olan bi arkadaşla başladım yola gitmeye :D

Adana adıyaman urfa bandırma antalya alanya istanbul derken ben işi kaptım arabada sadece 13,6 metre dorse denen kasa var araba yere basarı 42 bin kilo falan geliyo et yüklü frigo firig altta resmini vereceğim 460 hp fakat bilgisayar ile arabanın ayarları ile oynanmış 490 hp ye yükseltilmiş bir tır.

Şimdi herkes diyecek ki hava mı atıyosun Elbette hayır ama belirtmek istediğim konu şu :

1200 lira maaş veriyorlar + yol harcirağın ( sefer başına yolun uzunluğuna göre 50-200 arası ) + şel kartın + yaptığın kilo metre mesafe başına 13 kuruş ( arada bir 2-3 teneke mazot indirdiklerimizi de saymıyoz :D )

Kimi ben gidiyorum arkadaş uyuyo kimi ben uyuyorum arkadaş gidiyo kar buz yağış sis vs bi bakmışız yol bitmiş ;)

Şimdi o yolda ayda en aşağı araba 18 000 km yol yapıyor 18 ile 20000 km arası değişiyor biz 18000 diyelim ve hesaplayalım :

18000*0,13 = 2340 lira + 1200 lira =3540 lira + haftada 1 depo mazotun puanı ( iki kişinin bir masalık yemek parası 30-40 lira bişiy )

Uzun lafın kısası maaş 3,5 milyarcık okuma yazma mürekkep yalama elektriğe çarpılma derdin olmasın yüksekte çalışma derdin olmasın sıcakta güneşin altında çalışma derdin olmasın soğukta ellerin buz kalıbı gibi olmasın yok makina yandı yok yanlış parça geldi yok yanlış bağladık derdin olmasın bu işe nasıl bi tasarım yaparım diye düşünme derdin olmasın ama maaş 3500 lira Allah binlerce defa bereket versin ;)

Haa tehlike mi risk mi elbette var uyuyanın biri gelir bindirir sarhoşun biri altına girer sen uyursun yol kayar fren tutmaz lastik patlar Ama elektriktede risk var yanlış bağlarsın fabrika yanar ev yanar içindekiler yanar sen yanarsın sakat kalırsın ölürsün öldürürsün ekmek kavgası bana riski olmayan bir iş söyleyemezsiniz bedensel işlerin içinde...

Sen çıraklık et lisesini oku üniversitesini oku kafa patlat 1000 lira maaş versin tepene kaksınlar NERESİ BUNUN DEĞERLİ

wj68Zn.jpg



eyqEQy.jpg
 
Kısmet işte abi ederini değerini belirleyen bir kurum, kuruluş yok. Adam gün boyu çalışır alır bedenen çalışır alır asgari ücret, adam emekli yatar asgari ücretten fazla alır bu nasıl mantık.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,557
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst