NF buzdolabındaki defrost işleminin elektronik algoritması

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba. Elektronik NF buzdolaplarındaki defrost (Buz, kar çözme) algoritması şöyle işliyor; Evaporatör serpantinlerinin ve alt bölmeyle ilgili çok kritik kanalların (Bu kanallar buz tutarak hava sirkülasyonu bariyeri oluşturduğunda alt bölüm yeterince soğutulamıyor) buz tutmasını önleyen alt ve üst rezistanslar ve onlara seri bağlı termal kesici, defrost sensörü- elektronik kart – Şebeke elektrik devresi (L, N) eşliğinde periyodik olarak devreye alınmakta.

Defrost sensörü fazla buzlanmayı algıladığında kartta mikrodenetleyici ile iç yapısındaki elektronik timer bu anda devreye girerek (Veya bazı buzdolaplarında periyodik defrost zamanlamalarında) defrost işlemi için kart çıkışındaki “ISITICI” yazılı çıkış portuna rezistans - termal kesici ile ilgili olan anahtarlanmasını yapıyor. Bu çıkış akımı 2 adet defrost rezistansı - termal kesici ile buzdolabının elektrik devresindeki seri iç bağlantısıyla periyodik oluşacak fazla buzları eritiyor.

Buzlanma veya karlanma çok azsa ve hemen erimişse rezistanslı ısıtıcının boşuna ısı yaymaması için, bu anda termal kesici defrost timer zamanını sonuna kadar beklemeden rezistans devresini o anda açıyor, yani ısıtmayı bu anda bitiriyor. Uzun zamandır buzlu, karlı evaporatör bölümü tüm buzlarını başarılı bir defrost işlemiyle tümüyle erittiğinde buzdolabı yakınında hoş olmayan erimiş suların kokusunu duyarak işlemin çok sağlıklı olarak gerçekleştiğini zaten anlarsınız.

Diğer yandan bu işlemler için defrost sensörü iç bağlantısının, rezistansın, termal kesici bağlantısının, karttaki “ISITICI” port çıkışındaki elektriki bağlantının (Temasının) hiç sıkıntılı olmaması, çok sağlıklı olabilmesi, display ekranında “E1, E2” arıza kodlarının hiç görünmemesi şartı gerekiyor. Defrost sensörünün omaj ölçümüyle belirli omaj değerleri (8-12 k gibi) ölçülmesine rağmen ve defrost sensörü çok sağlam (sıfır) olmasına rağmen eğer “E1” hata kodu displayde yine görünürse defrost işlemi yine yapılamıyor, bir sıkıntı yine oluşuyordur. Üstelik bu sıkıntı kartın, tüm sensörlerin, termostatın, rezistansların bozuksa ve sıfırıyla yenilenmesiyle bile hiç değişmeyebiliyor. Diğer iç devre bağlantılarına ayrıca (Aslında en başta) bakmak gerekebiliyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst