Nasıl yapsak

Ekteki dosyada bir ev den bahçedeki lambalar kontrol ediliyor. Evdeki anahtar sökülüp yerine komitatör anahtar bağlayarak bahçedeki lambalar ayrı ayrı kontrol edilmek isteniyor. Araya yeni bir kablo çekmeden ve kaçak akım rölesinin açmasına sebep olmadan bu iş en ucuz şekilde nasıl halledilir. Kolay gelsin...

saçma bir düşünce diyebiliriz !!!

kaçak akım rölesinin açmasına sebep olmadan :
dışarıdan toprak yapılarak , ( nötr yerine kullanılması ) iki kablo faz olarak kullanılıp komütatör anahtar ile iki lambayı kontrol etmek .


video açıklaması .
Kaçak akım çıkışında sadece faz toprak arasına düşük güçlü LED lamba bağladım fakat kaçak akım rölesi atmadı muhtemelen bağlandığım lamba çok az akım çektiği için role bunu algılayamadi
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Olayın hikayesi..

Arkadaşım köyündeki bağ evinde bahçenin çitlerinden birine küçük bir direğe lamba bağlamış. lambayı da evdeki bir anahtarla kontrol ediyormuş. Lambayla anahtar arasındaki mesafe yaklaşık 150 metre. Daha sonra lambaya 25-30 metre mesafeye ikinci bir lamba koymuş. Bunu da birinci lambaya paralel bağlamış. Yani tesisat birinci şekildeki gibi olmuş.

Ben ziyaretine gittiğimde bana bu lambaları fazla masraf yapmadan ayrı ayrı çalıştırabilir miyim dedi. Bende yaparım dedim. Birinci lambanın dibine bir metre kazık çaktım. Lambaların nötr ucunu oraya bağladım. İki kabloyu da birer birer lambalara bağladım. Anahtarı söküp yerine komitatör bağlayarak çalıştırdım.

Üç beş yıl sonra arkadaş telefon etti. Tesisatı yenilemiş. Bu arada kaçak akım rölesi de taktırmış. Röle sürekli atıyormuş. Tabi bunu duyunca hemen benim yaptığım şey aklıma geldi. Ziyaretine gidip bahçe aydınlatmasını eski haline getirip sorunu çözdüm.

Ama olay kafama takıldı. Bir süre sonra bir çözüm buldum. Lambaları ve komitatörü üçüncü şekildeki gibi bağladım. Lambalar yarı yarıya az ışık verdi. Bahçe aydınlatması olduğundan arkadaş sorun etmedi. Zaten daha sonra ampuller bozulup yeni ampul aldığında daha yüksek güçlüsünü almış.

İki üç gün önce arkadaşı ziyarete gittiğimde lambaları gördüm. Aklıma bu işin başka bir çözümü olabilir mi acaba sorusu takıldı. Bu konuyu onun için açtım. Tabi çözümden kastım ekonomik ve kolay uygulanabilir olması. Yoksa uzaktan kumanda gibi çözümler her zaman olabilir.

Kolay gelsin...
 

Ekli dosyalar

  • AAA.pdf
    7.5 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
AAA.png
 
Anahtarın ikisi birden basılınca ( diyotluda ) ne oluyor ?
 
Son düzenleme:
Ben halen sizin ne yapmak istediğinizi anlamadım.Üstelik herhangi bir açıklamada yapmıyorsunuz.

Gizli devlet sırrrı, benım anladıgım ıkı veya daha fazla gruba bölüp istege göre yakacak ama, hem şöför mahalli, hemde 25 kurus hesabı ucuza maletmek ıstıyor.
Ekli resime göre, 3. bir kablo çekıp, onu ayrı bir lambaya baglamak (nötr müşterek) komıtaör anahtarla kumanda etmek mümkün.
 
Diyotlar kullanarak sinusoidal dalganın alt ve ust dalga boylarını aktif - deaktif yapıyor.
Şemaya göre; 1. (üstteki ) anahtar kapatılınca H2, 2. (alttaki) anahtar kapatılınca H1 lambası yanacak görünüyor. 2 anahtar kapatılırsa her iki lamba da yanar.
 
Son düzenleme:
Sevgili arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim.
Son olarak ben bu lambaların ucuna paralel olarak kondansatör eklesem ışık şiddetindeki azalmayı engelleye bilir miyim. Kondansatör bağlamak sorun yaratır mı.

Kolay gelsin...
 
Yarım dalga AC'yi DC'ye çevirme işlemi yapmış olursunuz kabaca ifadeyle. Işık şiddeti için gücü arttırmanız lazım.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst