Nasıl çalışır

Bu ampul PL ampuldür. kesinlikle PLC değildir. 7-9-11 W olarak bulunur. Sıcak, soğuk beyaz sarı, ve yeşil mavi kırmızı gibi renklileride bulunuyordu. 2 pin arasındaki plastik yuva içinde bildiğiniz sıradan starter bulunur. Mekanik tip balast ile çalışır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Öncelikle herkese merhaba elimde bu ampul ler den var bunu çalıştırmak için ne yapmam lazım iki pin var 220 v elektriği her pinine bağladım yanar gibi oldu yanmadı galiba bir tanesini feda ettik
Merhaba. Bunlar PL ampul olarak geçip kesinlikle mekanik balastlarla birlikte kullanılmalıydı. 220'ye direk bağlandığınızda starterin kontaklarının içten kapalı devre olarak birleşmesiyle flamanlarından birisi veya her ikisi birden yanmış, ampul flamanları açık devre olup devre dışında kalmıştır. Starter bu PL ampulün iki pini arasında seri bağlıdır, içi açıldığında içteki starter görülebilir. Bu ampuller ancak üzerinde yazan etiket watt değerine çok uygun watt değerindeki mekanik balastlarla birlikte bağlanarak bozulmadan (flamanları yanmadan) çalışabilir. Ayni durum klasik mekanik (şok bobinli) balastlı, starterli, kalın/ince tüp borulu flüoresan ampullerin 220 - 240 volt AC Şebeke devresindeki kullanımı için de geçerlidir.

Tarihçesi: Bu ampuller elektronik CFL (tasarruflu) ampullere geçiş döneminde, mekanik, elektronik balastlarla ampul ve balastı ayrı parçalar (balast ve içten starterli PL ampuller) olarak kullanılıp daha sonra ampul ve elektronik balast kısmı ayni gövdede yekpare birleştirilip bilinen "tasarruflu ampuller" olarak piyasadan kullanıcılara satıldı. Yani eski tipte, klasik flüoresan ampul, balast, starterli ampuller ile tasaruflu ampuller (CFL) arasındaki bu geçiş döneminde ağırlıklı olarak mekanik balastlarla birlikte (elektronik balastlarla da balastın soket yapısı uygun olduğunda direk kullanılabildi) bir süre ağırlıklı olarak kullanılmıştır.

Günümüzde halen PL olarak yedek ampul olarak satılan ve uygulamada (örneğin misafir odalarımızda spot lamba olarak uygulaması halen var olan) bu ampuller klasik flüoresan ampullerden sonraki tasarruflu ampullerden bir önceki atasıdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu ampul PL ampuldür. kesinlikle PLC değildir. 7-9-11 W olarak bulunur. Sıcak, soğuk beyaz sarı, ve yeşil mavi kırmızı gibi renklileride bulunuyordu. 2 pin arasındaki plastik yuva içinde bildiğiniz sıradan starter bulunur. Mekanik tip balast ile çalışır.
Hocam merhaba balas ayarladım ama yine çalışmadı nasıl bağlamam gerekiyor
 

Ekli dosyalar

  • 16527044297679125447467015641887.jpg
    16527044297679125447467015641887.jpg
    339.2 KB · Görüntüleme: 12
Merhaba. Yalnız bulduğunuz 18-20 watt elektronik balastlar flüoresanların flamanlarına arada starter olmadan bağlanıyor. PL için mekanik balast bulsaydınız o zaman direk olarak PL'nin 2 adet flaman ucuna mekanik yapıdaki bu balastı bağlardınız. Aksi halde elektronik balastın yüksek frekanslı çıkışı starterin içinden geçip lambanın ışık vermemesine neden olur. Çünkü PL'nin iki flamanı arasında içten seri bağlı starter vardır. Ya onu tam iptal edecek veya sıradan 18 - 20 watt 'lık ince/kalın flüoresan tüplü (20 cm) klasik (eski tip) başka flüoresanların (Flamanları startersiz olan) flamanlarına FL1 ve FL2 şeklinde bağlayacaksınız. PL'nin açık 2 flaman ucundan kendi orijinal haliyle bağlanma imkanı yoktur, ama alt tarafından içini açıp oradaki starteri iptal ederek FL1 ve FL2'yi açıkta kalacak 4 ucundan elektronik balasttan FL1 ve FL2 olarak bağlarsanız PL ancak bu şartta starterle kısa devre olmadan çalışır. Seçim şekli sizindir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Yalnız bulduğunuz 18-20 watt elektronik balastlar flüoresanların flamanlarına arada starter olmadan bağlanırlar. PL için mekanik balast bulsaydınız o zaman direk olarak PL'nin 2 adet flaman ucuna mekanik yapıdaki bu balastı bağlardınız. Aksi halde elektronik balastın yüksek frekanslı çıkışı starterin içinden geçip lambanın ışık vermemesine neden olur. Çünkü PL'nin iki flamanı arasında içten seri bağlı starter vardır. Ya onu tam iptal edecek veya sıradan 18 - 20 watt 'lık ince/kalın flüoresan tüplü (20 cm) klasik (eski tip) başka flüoresanların (Flamanları startersiz olan) flamanlarına FL1 ve FL2 şeklinde bağlayacaksınız. PL'nin açık 2 flaman ucundan orijinal haliyle bağlama imkanı yoktur, ama alt tarafından içini açıp oradaki starteri iptal ederek FL1 ve FL2'yi açıkta kalacak olan 4 ucundan elektronik balastla bağlarsanız PL ancak bu şartta starterle içten kısa devre olmadan çalışır. Seçim şekli sizindir. Kolay gelsin.
Hocam değerli yorumların için teşekurler yanlız benim bu kadar bilgim yok malesef ben şu şekilde bağladım balas ın faz nötr girişini bağladım lambanın ayaklarını fl girişlerine bağladım 220 yi verdim hiç tik yok sizin anlattığınız şekilde bir video felan varmi acaba teşekurler tekrardan
 
kutusunda ampulun üzerindeki yazar ?
bu ampul olabilir watt değişebilir
https://www.amazon.com.tr/Osram-Tasarruflu-Kelvin-Soketli-G24D-1/dp/B000N5MVB8

özcan aydınlatmanın kare tip bir serisi vardı içinde 2 pimli uzun ampuller ve trafosu ( elektronik balast) vardı .
ampulun değerlerini hatırlamıyorum .

4 pimli imiş .

Bunlarda çatı hurdaliginda bulduklarim çalışanlar diyelim.

20220516_191348.jpg
20220516_191302.jpg
20220516_191131.jpg
 
Son düzenleme:
Sorun çözüldü balas çıkışında ki fl 1 in 2.ayagina ampulün bir girişini fl 2 nin 1. Ayağına ampulün 2. Girisini bağladım çalıştı tesekuler tüm emeği geçenler için
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst