Nanoteknoloji

Katılım
23 Ara 2008
Mesajlar
283
Puanları
1
Yaş
34
Uzun eğitim sürecimiz sırasında bir çok dersimizde ‘tiniminicik’ atomla tanışmıştık.Atomun elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olduğunu fizik,kimya derslerimizde beynimize işledik.Kadim dostlarımız olan atomlar şimdilerde birleştirilip üzerlerinde ince ayarlar yapılarak bizim hayellerimizi gerçeğe dönüştürüyorlar.Beynimizi ve bedenlerimizi sıfırdan inşa edebilmeyi vadeden teknolojiyi; Nanoteknolojiyi sunuyorlar .

Hoş geldin Nano-Tekno-loji …

Nanoteknoloji kelimesi bir çoğumuzun ilk defa duyduğu yahut duyupta anlamlandıramadığı büyüleyici bir kelime Bu büyüleyici kelimeyi parçalayacak olursak Nano=teknik bir ölçü birimi anlamına gelir, bir metrenin milyarda biri olarak hesaplanır ard arda dizilmiş 5 ila 10 atom içerir. Tekno=el işi ve sanat Loji ise bir konunun çalışılması anlamına gelmektedir.Kelimeyi bütünlediğimizdeki anlamı ise bize evreni yeniden yapılandırmayı göstericek.

Nano bir ölçüdür.Bir buluş değil,fark ediliştir.

Nanoteknoloji kelimesini ilk defa kullanan Tokyo Bilim Üniversitesi’nden Noario Toniguchi olmuştur. Kelimenin ortaya çıkmadan önceki aşaması,fikir olarak dile getiren ilk kişi Rıchard Feynman’dır. Bu dahi adam 1959 yılında Amerikan Fizik Cemiyetindeki ‘’aşağıda daha çok yer var’’başlıklı konuşmasını yaparak nanoteknoloji kelimesini kullanmadan nanoteknolojiyi anlattığı kabul edilmiş ve teknolojinin fikir babası ilan edilmiştir.Nanoteknolojinin önemini ‘’2000 li yıllarda insanlar geriye dönüp baktılarında neden 1960’larda bu konu ile ilgili ciddi araştırmalar yapılmadığını merak edicekler’’sözleriyle vurgulamıştır.

Yanlızca çalışabilen değil,iş yapan,bizim makro boyutlarda yaşadığımız dünyamızda olmayan niteliklere sahip aygıtların kullanılmasını amaçlayan bu teknolojiyi ilginç kılan nokta ise, maddelerin nanoboyutta farklı davranış gösterişidir.Olağan halde elektriği ve ışığı iletmeyen maddelerin ,nano boyutla tam tersi özellikler göstermesi ve makro boyutla sert olmayan maddelerin nano boyutla elmastan bile sert olması,nanoteknolojiyi gündeme getirmiştir.Nanoteknoloji ürünleri daha dayanıklı ,daha hafif ve daha hassas özelllikler içerir.

Nanoteknolojik ürünlerin gelişimi tamamlandığında günümüzdeki bazı meslek dallarının yükünü hafifletebileceği öne sürülmektedir.Buan örnek olarak nanodoktorların yapabilecelerine yakından bakalım.Nanoteknolojik ürünler insan vücudu içerisine yerleştirilebilir hale geldiğinde, beyin damarları içerisinde kan ile hareket eden nanotüpler üretildiğinde hatasız teşhis ve tedavi yapılabilecek nano robotlar insan kanına verilip vücut içerisindeki hasarlı organı onarabilicek ağrısız ve acısız tedavi olanağı sağlıyacak. Bu teknoloji sayesinde vücuda ek bir bağışıklık sistemi de kazandırılabilecek,mesela grip virüslerine saldırabilicek virüsün ne tip olduğunu saptayıp bünye hastalığa yakalanmadan hastalığın ilerleyişini durdurabilicek.Bu teknolojiyle üretilen mini aygıtlar tabir-i caizse bir denizaltı gibi damarlarımızda dolaşıp yönlendirdiğimiz hücreye alıcılarıyla yapışıp istenen tedaviyi uygulayabilicek.

--İnsancıl Korku—

Yaşamak için her zaman geç kalınmış bir korku türü olan ‘’yaşlanmak’’…Her değişimin gelişim olmadığını farkında olmayan bireyin duyduğu insancıl korkudur.Günümüzde kozmetik alanda bir çok ünlü markada nanokapsüller kullanılmaktadır.Gelecekteki projelerde Nanoteknoloji DNA’ya işleyebilicek hale geldiğinde yaşlanmayı durdurabilicek robotların üretilmesi düşünülüyor.

--Akıllı Kumaşlar—

Tekstil ve giyim endüstrisi;bir çok insana iş olanağı sağlayan oldukça önemli bir pazarlama sektörüdür. Sanayisi gelişmiş ülkelerin artan rekabet ortamında kullanıcılarına ekstra yararlar sağlayan ileri teknoloji ürünleri üretmesi sektörde tutnmak için zorunlu hale gelmiştir.Nanoteknoloji , tekstil alanında birinci sıradadır.NanoTeks adı altında tekstil ürünlerinin performansını artırmada rol oynamaya başlamıştır.NanoTeks'in kimyasal reçetesi; yapıya kısa,ince ve yumuşak lifleri gömerek kumaşı moleküler seviyede değiştirmeye yöneliktir.Kiri uzak tutarak kumaşın içerisine girmesini önler ve ıslanmayan ,yağ tutmayan ,güzel kokular saçan ,enerji depolayabilen kumaşlardan yapılan ürünler hem insan gücünden hem de makine gücünden tasarruf sağlayacaktır.

Dünya genelinde nanoteknoloji in en önemli uygulamalarından birisi asker kayıplarının azaltılması için akıllı üniformalar üretilmesidir.Normal şartlarda bir asker ihtiyacı olan tüm malzemeleri yanına aldığında ekstradan 50 kiloluk bir yüke sahip oluyor.MIT askeri nanoteknoloji anstitüsü 15 yıla kadar akıllı üniforma üretmeyi planlıyor.Akıllı üniformalar nanosensörlerin ve aygıtların kumaş içerisine yerleştirilmesiyle görüp,duyup,hissedip,komut verip ve enerji üretebilicek aynı zamanda kalbi duran askere kalp masajı yaparak hayata döndürebilicek teknolojiye ulaşmayı amaçlamaktadır.

Türkiyede nanoteknoloji

Günümüzde nanoteknoloji ülkeler için de stratejik bir önem taşımaya başlamıştır.Ülkemizde nanoteknoloji araştırmalarının çoğu geçen yıllarda kurumsal ve bireysel düzeydeydi.Avrupa Birliğinin 6.Çerçeve programı sayesinde nanoteknoloji araştırmalarımız hız kazanmış bulunuyor.Nanoteknoloji ,TUBİTAK tarafından hazırlanan Vizyon 2023 programına öncelik vermiştir 2005 yılında temelleri atılan Bilkent Üniversitesi nanoteknoloji araştırma merkezi (NANOTOM) çalışmalarına devam etmektedir.

Sonraki sanayi devrimi olarak adlandırılan nanoteknoloji düşük maliyetleyüksek kalitede ürünün yapılmasını sağlayacaktır.Bu devrimsel ,yenilikçi ve güçlü kullanım amacına göre insanlığa yararlı ya da zararlı hale gelebilir. Genel tahminlere göre 20 ila 30 yıl arasında ,gelişebileceği söylenen bu teknolojinin ne kadar zamanda yapılabileceği değil insanlığın bu teknolojiye ne kadar hazır olabileceğidir.

Yağmur Cengiz
EMU-IEEE DERGİ KOMİTESİ
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Gelecegi cok parlak bir teknoloji fakat bildigim kadarıyla Türkiyede pek arastırılıp,geliştirilmiyor kullanım alanı cok yapılacak şey cok fakat birde imkan olması lazım
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst