Nükler santraller

Kerim nane

Üye
Katılım
29 Eyl 2018
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
25
İyi akşamlar abiler bir konu hakkında bilgi edinmek istiyorum haftaya vizelerimde çıkıcam bir sınav sorusu olduğundan biraz durum Acil!
1)Basınçlı su reaktörleri
2)Candu ağır su reaktörleri ikisininde akış şemaları ve ikisinin arasındaki farkları yüzeysel olarak bilgilendirirseniz sevinirim.
Şimdiden çok teşekkürler:)
 
Candu da basınçlı su reaktörüdür. Farkı nötron yavaşlatıcı olarak ağır su kullanır, o nedenle güç yoğunluğu düşüktür. Ağır su nötron yutma özelliği çok çok düşük olduğu için doğal uranyumu yakıt olarak kullanır (zaten bu amaçla ağır su kullanılmıştır). Güç üretirken yakıt değişimi yapılır. Yaklaşık 2 yılda reaktördeki bütün yakıtlar değişmiş olur (günde ortalama 12 yakıt demeti değişir). Çok fazla hacimde yüksek seviyeli atık oluşur. Hafif su reaktörlerinde zenginleştirilmiş yakıt kullanılır. Dolayısıyla yılda bir reaktör içindeki yakıtın 1/3 ile 1/4 ü arasında yakıt değişimi yapılır.

Reaktördeki yakıt çubuklarından ısıyı alan (aynı zamanda nötron yavaşlatma işini gören) suyun (normal bildiğimiz su) reaktör içerisinde kaynamasına izin verilmeyen santrallar basınçlı su santralları olarak adlandırılır. Basınç yaklaşık 155 bar civarındadır. Bu sudaki ısı bir buhar üretecine gider ve ikinci taraf basıncı yaklaşı 65 bar olan suyu kaynatır, oluşan buhar türbine yönlendirilerek elektrik üretimi gerçekleştirilir.

Candu reaktöründe nötron yavaşlatan ağır su reaktör içerisinde hareketsiz iken, yakıt kanallarındaki yakıt çubuklarından ısıyı çeken ağır su buhar üretecine geçerek ikinci döngüdeki suyu kaynatır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,266
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst