nötr ve toprak iletkenini ayırma

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
kkaracan ' Alıntı:
arkadaşım istersen şöyle yap.220 V bir ampül al ve bir ucunu faza diğer ucunu nötr veya toprak olduğundan emin olamadığın diğer iki uçtan birine bağla.Ampül yanarsa o bağladığın uç Nötrdür.Yanmazsa Topraktır.Ama dikkat et çarpılma


Arkadaşım, test için faz ile toprak arasına bağladığın lamba yanmıyorsa o topraklamayı hiç kullanma, neye yarar. ;D

Nötr ile topraklama ucu tesbitine gelince, Voltaj kademesindeki avometrenin bir ucunu faza diğer ucunu sırasıyla nötr ve topraklama iletkenlerine bağla, faz-toprak arası gerilim faz-nötr gerilimden bir kaç volt düşük okunur.(toprak direncinden dolayı.)

Sayaçtanda uç sökmeye kalkma, biliyorsun sayaç bağlantı klemens kapağı mühürlüdür, başını ağrıtma. :'(
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Prizde ölçülen faz-nötr gerilimi  faz-toprak gerilimine yakın bir değerse bir toprak potansiyelinin varlığından bahsedilir(sıfırlama yapılmamışsa) yalnız bu topraklamanın iyi olduğu anlamına gelmez topraklama megeri ile ölçüm yapmak gerekir. 
Sorduğun soruya gelirsek ; Tüm sistemlerde ama az ama çok dengesiz yükten nötr'de gerilim oluşur, Sigorta panonda nötr ve toprağın bellidir. Sigorta panondaki nötrden prizin bulunduğu yere tek damar kablo çek, prizdeki toprak ucuyla potansiyel fark görürsün, nötr ucuyla göremezsin (nötr-nötr)  ;)  galvaniz su borusu gibi ayrı bir toprak referansı alabileceğin bir nokta varsa işin daha kolay.
 
kral23 ' Alıntı:
ilginiz için öncelikle çok teşekkür ederim ama prizde bu durumu nasıl ayırabilirim toprak faz arasında küçük bir voltaj faz nötr arasında 220 v gördüğümde düşük voltaj topraktır diye bir yorum yapsam doğru olurmu saygılar

arkadaşım senin dediğin yanlış bu yazıyı görünce ewde prizde ölçüm yaptım toprak ile faz arasındaki gerilim nötr-fazdan 5 volt daha yüksek çıkıyor lütfen bilmiyorsak yanlış bilgilendirme yapmıyalım
 
Sevgili arkadaşlarım yukarıda çizmiş olduğum şekil1'de Ölçü aleti ile Faz-toprak arası gerilim ölçümünde fonksiyonun değişkenleri Şebeke faz potansiyeli ve toplam topraklama direncidir. Şekil2'de yapılan Faz-nötr arası gerilim ölçümünde fonksiyon değişkenleri şebeke faz potansiyeli ve nötr potansiyelidir.

Bu bağlamda faz-toprak gerilimi ölçümüne örnek vereyim, Rt topraklama direnci arttıkça ölçü aletinde okunan gerilim değeri düşecektir.Faz potansiyeli sabit kabulü ile topraklama direncine göre okunan gerilim değeri farklı farklı olur. Her yapının topraklama direnci farklı olduğuna göre daha fazla yoruma gerek yok.

Şimdi birde faz-nötr gerilimi ölçümüne örnek vereyim, iki değişkenimiz vardı değil mi? Faz potansiyelini yine sabit kabul edelim, Nötr potansiyeli neden oluşur? dengesiz yükten.Bunada Nv(Nötr gerilimi) gerilimi diyelim. Ölçtüğümüz değer ne olacaktır? Fv - Nv olacaktır yani faz gerilimi 220V nötr gerilimi 10V ise ölçülen değer 210V olacaktır.

Vermiş olduğum iki örnekten çıkartılacak sonuçlar; 1)Değişken çok olduğundan ölçü aletiyle topraklama kalitesiyle ohmajıyla ilgili kesin hüküm vermek doğru değildir. 2) Verdiğim örneklerden gördüğünüz üzere her iki şekildeki voltaj değerlerin biribirinden yüksek çıkma olasılığı her zaman vardır. 3) Tatlı tatlıcıda yenir topraklama direncide topraklama megeri ile ölçülür. Saygılarımla...
 
"Tatlı tatlıcıda yenir topraklama direncide topraklama megeri ile ölçülür". Bu yorumunuzda yüzde yüz haklısınız (canım tatlı istedi).
Bu olayda megeri aldık gittik diyelim megerimizin refrerans uçlarını bağlayacak (kazıkları sokacak) toprağı da bulduk diyelim. Enerjiyi kestik ve faz iletkeni dışında (o belli) diğer iki ucu ölçtük sonuç alamayız çünki birinde işletme topraklamasının değerini diğerinde koruma topraklamasının değerini ölçeriz (nötrü ana girişten biryerlerden ayırmassak). Ve yukarıda anlattığınız gibi neyin ne olduğu belli olmaz.
Bir tesisatcı çağır demek doğrudur fakat arkadaş bu konuda iddalı olan yüzlerce tesisatcıyı çağırmış (forma soruyor) ehil olmayan tesisatçıların bu işin içinden çıkamadıklarını hepimiz biliyoruz. Hatta ölçü aletinden bahsadebiliyorsa birçok tesisatçıdan daha iyi olduğunu bile söyleyebiliriz.

Bukadar tantanadan sonra direk bu konuya çözüm olabilecek bir cevap vermek lazım.
Öncelikle iki enerjisiz kablo da aynı renkte olduğu için tesisata şüphe ile yaklaşmalıyız. (ne yazık ki bunu da yapan bir tesisatçı). İğeyi de çuvaldızı da kendimize batırdıktan sonra :) yine ehliyetli bir tesisatçı çağırın ve BANA GÖRE yapılması gereken gereken şu işlemleri yaptırın.
1- Tüm almaçları prizlerden çıkaracağız , enerjiyi keseceğiz , Ana giriş panosunda topraklama bağlantısını bulacağız (daire ise daire panosunda) ve topraklama bağlantılarının hepsini birbirinden ayıracağız.
2- Daha sonra enerjiyi verip adı geçen buzdolabı prizinin yanına gidip (Örneğin 100Watlık ) bir lambayı faz ile her iki bilinmeyen uca ayrı ayrı bağlıyacağız. (DİKKAT TOPRAK OLAN UCA LAMBAYI BAĞLADIĞINIZDA EVİNİZDEKİ DİĞER TÜM TOPRAKLAMALI METAL AKSAMA GERİ DÖNÜŞ VOLTAJI GİDECEKTİR BU ANDA BİRİ DOKUNURSA ÇARPILIR) lamba Yanmayan uç topraktır yanan uç nötr dür. Ya da enerji kesikken ölçü aletinin omaj kademesinde Pano ile priz arasına çekeceğiniz bir yardımcı kablo ile topraklama kablosunu bulabilirsiniz.
3-Her iki bağlantıda da lamba yanarsa başka bir yerlerde nötr ile toprak karışmış demektir. Sonra ayırdığınız toraklama kablolarını ana giriş topraklamasını bağlamadan hepsini biribirine bağlayıp lambayı aynı prizde (yada başka bir prizde) faz toprak arasına bağlarsanız ve lamba yanarsa gene tesisatınızın bir yerinde toprak ile nört karışmış demektir.
4-tesisatım / topraklamam iyimidir derseniz: bu işlemi yaptıktan sonra enerjiyi kesip Açtığınız topraklama bağlantılarını tekrar yapın ve enerjiyi verip bu sefer Artık bildiğiniz Faz-nötr arasına yüksek güçlü bir almaç bağlayın (örneğin 2000 watt bir soba) Almacın uçlarındaki voltajı her iki iletkende her iki (yüklü- yüksüz) durum için ölçün eğer aralarındaki voltaj farkı 3-5 voltu geçmiyorsa topraklama / tesisat iyidir denilebilir.
Örneğin: Boşta faz nötr arası 225 volt yükte faz nötr arası 222 volt boşta faz toprak arası 221 volt yükte faz toprak arası 218 volt iyidir.
Boşta faz nötr arası 225 vot yükte faz nötr arası 116 volt boşta faz toprak arası 221 vot yükte faz toprak arası 218 volt toprak iyidir tesisat zayıftır (şebeke+bina)
Boşta faz nötr arası 225 volt yükte faz nötr arası 222 volt boşta faz toprak arası 221 volt yükte faz toprak arası 210 volt tesisat iyidir toprak zayıftır diyebiliriz.
5- Bu ölçümler sonuçta daire içi için bize bir fikir verir eğer apartmansa ve apartman girişinde yada kofrelerde toprak ile nötr karşmışsa benzer işlemleri ana girişte de yapmamız gerekir. Kaçak akım / yangın koruma varsa bunlar yapılırken geçici olarak devre dışı edilmelidir
Arkadaşlar her zaman söylediğim gibi bildiklerimi yazarım bilmediklerim yada yanlış bildiklerim mutlaka vardır. Bu anlatıklarım kompleks ölçümler yapamıyacağımız durumlar için aklıma gelen pratik çözümlerdir (ne pratik ya neredeyse komple tesisatı söktürdük). Tartışmaya açıktır saygılar.
 
Toprak- nötr muhabbetinizi okurken aklıma Bundan 3-4 sene önce benim başımdan geçen bir olay geldi:Komşumuzun 100w'lık mutfak lambası çok sönük yanıyordu.Binanın tesisatını yapan elektrikçi parayı aldıktan sonra konuya duyarsız kaldığından Benden yardımcı olmamı rica etti.Mutfakdaki elektrik tesisatını kontrol ettiğimde herşey normal gözüküyordu.Komşuma Evin bütün nötr-toprak tesisatının gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyek bu işe zamanını ayırabilecek başka bir elektrikçiye gitmesini söyledim.Getirdiği elektrikçe de benim okuldan öğretmenim çıktı.Bende kenera çekilip olanları seyeretemeye başladım.Bizim hocada benim yaptığım gibi önce mutfak tesisatına baktı bir şey bulamayınca nötr ile torak kablolarını birbirine bağladı ve Lamba normale döndü.Ancak sorunun bu şekilde halledilmesi bana pek doğru gibi gelmedi.Bu nu hocaya da söylediğimde her hangi bir sorunun olmayacağını söylemişti.
Şimdi sizce hocanın sorunu bu şekilde halletmesi doğrumuydu?
 
2- Daha sonra enerjiyi verip adı geçen buzdolabı prizinin yanına gidip (Örneğin 100Watlık ) bir lambayı faz ile her iki bilinmeyen uca ayrı ayrı bağlıyacağız. (DİKKAT TOPRAK OLAN UCA LAMBAYI BAĞLADIĞINIZDA EVİNİZDEKİ DİĞER TÜM TOPRAKLAMALI METAL AKSAMA GERİ DÖNÜŞ VOLTAJI GİDECEKTİR BU ANDA BİRİ DOKUNURSA ÇARPILIR) lamba Yanmayan uç topraktır yanan uç nötr dür. Ya da enerji kesikken ölçü aletinin omaj kademesinde Pano ile priz arasına çekeceğiniz bir yardımcı kablo ile topraklama kablosunu bulabilirsiniz.
  3-Her iki bağlantıda da lamba yanarsa başka bir yerlerde nötr ile toprak karışmış demektir. Sonra ayırdığınız toraklama kablolarını ana giriş topraklamasını bağlamadan hepsini biribirine bağlayıp lambayı aynı prizde (yada başka bir prizde) faz toprak arasına bağlarsanız ve lamba yanarsa gene tesisatınızın bir yerinde toprak ile nört karışmış demektir.

Bu iki maddede vermiş olduğun bilgilerin tamamı yanlış. Yazının sonunda belirttiğin gibi yanlış bildiklerinden. Faz-toprak arasına lamba bağlıyorsun ve lamba yanmıyor  o zaman o topraklamayı at çöpe hiç bir işe yaramaz  :) 

Verdiğim örnekleri dikkatli bir şekilde ve özümseyerek okuyunuz. Meslekte fiilen 20.yılım 10 yıldırda mühendisim. Bunları hava atmak için değil Bu açıklamaları yapanın sıradan bir elektrikçi olmadığını belirtmek içindir. Saygılar...

sn laz 73 iç tesisat yönetmeliğine göre hanende kaçak akım rölesi olması gerekiyor (30mA)'lik dolayısıyla hocanın uyguladığı sıfırlama işlemi yapılamaz.
 
Ben dediklerinizi okudum mesleki tecrübenizi ve kısa sürede forma yaptığınız katkıları hayranlıkla takip ediyorum. Hatta sıkıştığım zaman soru sormayı / yardım almayı umut ettiğim az kişiden birisiniz.
Siz benim 1 madde de yazdığım şartı okumadınız galiba ana panodaki yada (daire panosu her neyse) buradaki topraklama kablolarının uçları açıldıktan sonra bunların yapılamsını tavsiye ediyorum. Lüften bir daha düşünün çizin yada okuyun sonra tekrar yorumunuzu bekliyorum (benim için önemli)
Sayın laz 73 hocanız işin kolayına kaçmış, yanlış yapmış hatta ayıp etmiş.
 
Yaklaşım tarzınız için teşekkür ediyorum. Cevabımda biraz kabalaşmış olabilirim,cümleye giriş tarzınızdan devamınında o şekilde geldiği izlenimine kapıldım özür dilerim.

Enerjiyi kesip Ana panodan ve  daire sigorta panosundan topraklama ve  nötr uçlarını boşa çıkarıp daire sigortasına gelen bilmediğimiz bir kabloya(nötr yada toprak kablosuna) harici bir kaynaktan faz verip ana panodan tespit yaptıktan sonra yani daire sigorta panosuna gelen topraklama ve nötr iletkenini belirledikten sonra zaten sorun çözülmüş oluyor. 
 
arkadaşım önce faz ile tellerden birinin gerilimini ölç sonrada faz ile diğer telin gerilimini ölç büyük çıkan tel nötrdür.Faz ile nötr arası 220 voltsa faz toprak arası biraz daha küçük çıkıyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst