nötr toprak arasında düşük voltajda enerji var

Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
39
mrb.bir şirkete 6 ay önce 400kVA lık bi kompanzeli trafo tesisi yaptık.bu tesisten şantiye faydalanıyor.1 hafta önce bi arıza için aradıklarında panodan nötr ile toprak arasını ölçütüğümüzde -6V luk bir gerilim meydana gelmektedir.acaba bir binada kaçak mı var diyerek bina panolarını teker teker kapatttığımızda bu voltajı yine yok edemedik.acaba bu voltajın çıkmasındaki sorun nedir.yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.iyi çalışmalar.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hocam bu voltajin cikmasindaki tek olmasa da temel sorun topraklama aginizin zayifligidir...Topraklama direncinizi meger ile olctunuz mu? En azindan 5 ohm degerinden kesinlikle dusuk olmalidir..
 
bu yaptığımız trafo tesisinin kabulünü tedaş görevlilerinden oluşan bir kabul heyeti yaptığından herşey resmidir bizde.işletme topraklamasının değeri tedaş standartlarında 3 ohm un altında olması lazım yoksa tesis faaliyete geçemez.ama son arızadan sonra işletme topraklamasını yeniden ölçmedik belkide sorun ondadır.
 
Olabilir Ahmet bey, benim bahsettigim koruma topraklamasiydi...Hem isletme hem koruma topraklamanizi olcerseniz iyi olur ( birlestirilmemis ise ). Saygilar
 
İşlerin resmi olması demek, toprak direncinin zamanla yükselmeyeceği demek değildir.
Trafo kabulü esnasında topraklama direnci düşük olabilir. Kabulden sonra bir şekilde toprak direnci yükselebilir:
Gevşek bağlantılar arasında oksitlenme,
Levha-kazıkların çürümesi (toprağın doğal tuzları dolayısıyla),
Şantiye çevresindeki kazı çalışmaları dolayısıyla levha-kazıklar arasındaki irtibatın kesilmesi,
...
hicbirsey'in de dediği gibi siz bir toprak direnci ölçümü yapın. Hem nötr (işletme) hem de topraklama (koruma).
 
notr ile toprak arasinda gormus oldugunuz 6v sabitmi yoksa azalip yukseliyormu konuyu acarsan dahah kolay cevap verebilirim
 
ilk ölçtüğümde -6 volt 10 dk sonra ölçtüğümde de -3 volt oldu daha sonra -6 volt a yeniden yükseldi
 
Ben bu - 6 volt olayına takıldım.Neden - voltaj?Bu ölçümü dc de mi yaptınız acaba?Ac gerilim okurken (-) volt diye bir şeye rastlamadım.
 
Sn.ahmetturanakkus ,tesisi ilk teslim ettiğinizde de bu ölçümü yapsaydınız 0 olmadığını görürdünüz.Karşılaştığınız durum gayet normal,dengesiz devrelerde nötr noktasında bir potansiyel fark oluşur.Ölçtüğünüz değer çok daha yükseklere çıkabilir.Bu durum bir arıza değildir.Fakat hassas elektronik kartlar içinde iyi değildir.Parafudr hariç bütün topraklamaları bütün metal donatıyı birleştirmek en iyi yoldur.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,645
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst