Nötr olan mavi kabloda elektrik var

Sayın @huh 'un değindiği topraklama için toprak bulamama sorunu şehir ortamında yaşamın getirdiği olanaksızlıklardan biri maalesef.
Bunun yanı sıra 1 daireye ait olacak topraklama için yapılması gereken işlem masrafları da azımsanacak gibi değil.
Toprak alan bulunsa, masrafa katlanılsa dahi çoğu zaman kablonun geçmesi gereken güzergah sorun yaratmakta.

Piyasa koşullarında "topraklama işlemi" olarak ucuz olsun diye kullanılan bakır rengine boyanmış, 3 ay sonra pas tutacak demir çubuk kullanımı, çapı düşük kalitesiz kablolar yapılan işin mahiyetini sıfıra eşitlemesi bir yana ortalama 150 - 200 TL fiyatı bulunan şofben için yapılması gereken masrafı olağanüstü boyutlara taşıması nedeniyle müşteri tarafından istenmemektedir.

Her fikre saygılı olmakla birlikte sıfırlamaya olağan arızaların neden olabileceği olayların dışında insan faktörünün (elektrikçi ya da meslek dışı olup forumda nasıl yaparım diye sorup elektrik tamiratı/uygulaması yapan kişiler) sebep olabileceği problemlerden ötürü de kötünün iyisi olarak bakmamaktayım.
İnanılması güç gelebilir ancak hala ve oldukça sık şekilde sigortalardan faz yerine nötr geçirilmiş mekanlarla karşılaşıyoruz. Bu yetmiyor gibi ya bazı prizlerde ya da prizlerin tamamında sıfırlama yapıldığına şahit oluyoruz.
Elektrikli cihazların metal yüzeylerinde 220V direkt olarak mevcut.
Ne zamandır var durum sorusuna genellikle bilmiyoruz yanıtını alıyoruz.

Topraklama olmayan bir yerde şofben olayı varsa önerim ya kaçak akım rölesi takılması ya da eski usul kovaya su doldurup tasla oradan su almak şeklinde kullanım yapılması, kova dolunca şofbenin kapatılması şeklindedir.

Topraklama konusunun nihai çözümü nedir, nasıl olur sorusuna yanıt ise münferit, daire başı, sadece şofben vs.. türü çalışmalar yerine bina asansörlerine getirilen muayene ve standartlar benzeri olarak yasal zorunluluk ile topraklamanın olmadığı yerlerde fert olarak değil bina için yapılmasını ve daire önüne kadar çekilmesinin sağlanması ve dairelere ister şofben için münferit isterse tüm bölümlere buradan toprak hattı alınabilecek hale gelmesini sağlamak.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Hadi biraz daha karıştırayım :)

Topraklamanın olmadığı eski binaların bir kısmında kaçak akım rölesi de takılamıyor.
Nötr çıplak iletken çünkü.
 
Her taraf genelde beton olmasından dolayı dairenin konumuna göre tavan veya taban dan binanın merdiven sahanlığı veya havalandırma bacası olan yerlerden binanın kolon direklerinden demir aksamını bulup temizleyerek kaynak veya u klemensle irtibatını sağlamak sıfırlama yapmaktan iyidir, diye düşünüyorum.
Bazı çaresiz kaldığım noktalarda uygulama yaptım. İşe de gayet yaradı. Bir nevi temel topraklama görevi görüyor.
 
Bir zaman biri sormuştu sıfırlama yaparken araya diyot koysak nasıl olur diye,
Yani topraktan nötre gidecek nötrden birşey gelemeyecek.

Bu gibi durumlarda sanki 6 amper tek diyot konsa olabilir gibi.
 
Sayın huh kolonu kırmak la beton parçasını almak arasında fark olsa gerek. Tabiri caizse vur dediysek öldür demedik derlerya işte öyle bir şey. İşi bilen nasıl kıracağınıda zarar vermeyeceğinide bilmelidir. Ölüm ve sıtma ya gelince elektrikten ölmek mi sıtma yoksa diğeri mi?
 
İste tam da burada mevcut şartlara gore KİŞİSEL kararlar ön plana çıkıyor.

Bahçe var veya yok. Bina müsait veya değil. Masraf karşılanabilir veya karşılanamaz. Kolon delinebilir veya delinemez -ki kolona 8 mm dübel için matkap deliği dahi deldirmeyenleri biliyorum- bütün bunlar sonucu değiştirir.

Bu başlıktaki ilk mesajımda da belirttiğim üzere evet sıfırlama risktir ama yerine göre gereklilik olduğunu KİŞİSEL olarak düşünüyorum.

Sonuçta herkesin risk algısı farklı. İmkan varken topraklama yapmayıp sıfırlama yapmak başka imkansızlıklar nedeniyle sıfırlama yapmak başka. Ben bunu söylemeye çalışıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,529
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst