Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
arkadaşalar faz kadar nötrde önemlidir çünkü nötr olmazza bir yerden bir yere elektron akışı olamayacağı için hiç bir cihaz çalışmaz yani elektron akışının sağlamamız gerekiyor buda potansiyel farkla olur yani üç fazın ortak noktasını topraklayıp nötrelde ederiz ortak noktayı topraklamıdığımız halde sistemler yine çalışır ama emniyet açısından doğru değildir kolay gelsin
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşlar nötr topraklanmaz topraklanırsa faz dalgalanmalarında nötr de voltaj oluşur buda çok tehlikelidir ve nötrle toprak her zaman ayrıdır.nötr de elektriktir ve 0 volttur üç fazın ortasından alınır. tek fazla çalışan cihazlar için gereklidir. tek fazla cihazlarda nötr kullanmak istemeyanler 380 giriş çıkış 220 v trafoda kullanabilirler.
 
Arada direnç olmadan fazı değdirmemen gereken şeye nötr denir :)
 
Nötr elektrik üreten santraldaki jeneratörün yıldız köprüdeki ortak noktanın toprağa verilmesidir.enerji nakledildikten sonra yerel düşürücülerin yıldız köprü ucu da toprağa verilip nötrlenir,bu durumda nötr noktaları toprak vasıtasıyla birbirine bağlanmış olur.fazlardan çıkan enerji toprak üzerinden üretilen yere bağlanmış,elektrik devresi tamalanmış olur.bilginize.

arkadaŞim nÖtr yildiz noktasinda oluŞur doĞru fakat nÖtr noktasinin topraĞa verİlmesİnİ aÇarmisin ÇÜnkÜ zaten nÖtr noktasinda + - eŞİt olduĞundan 0 volt tur.topraĞa baĞlandiĞindan emİn deĞİlİm bu konuda bİlgİsİ olan arkadaŞ varsa paylaŞmasini rİca ederİm...
 
basit ama etkili bir anlatım yapmaya çalışacağım. elektrik; bakır,aluminyum gibi kimi iletkenlerin içindeki serbest ELEKTRONLARIN bazı koşullar ve şartlar altında hareket ettirilmesi olayıdır. peki bu elektronları hareket ettirdik, elektrik enerjisinide kullandık.1 faz düzen için konuşuyorum ilk tel aracılığı ile elektron akışı alıcıya sağlandı, ee kullanılan ATIK elektronların alıcıdan çıkıp üretim kaynağına veya toprağa geri dönmesi gerekmektedir.işte elektronların kaynağına geri dönüş yolu nötr dür.
ya da bir başka anlatımla:evinizdeki musluğu açtınız,suyu kullandınız, kullanılan su lavabodan aktı,kanalizasyondan geçti :),denize vardı,buhar oldu buluta dönüştü,yağmur olarak barj havzasın düştü,tekrar sizin evinizin musluğuna kadar ulaştı olay bu. yani kısır bir döngü :)
 
nötür referans noktası demektir arkadaşlar.
örneğin: bir güç kaynağı düşünün, +100 ve -100v uçları var. -100v ucu nötür, gnd ya da şaselenmiş(referans noktası). bu durumda -100 bizim için 0v, +100v ucu ise bizim için aktif ve tehlike oluşturan uçtur değil mi?

Peki -100v ucu yerine +100v ucu şaselense, nötr yapılsa ya da referens kabul edilse gene bizim için tehlikelimi yoksa bu sefer tehlike -100v mu oldu sizce?

yanlış hatırlıyorsam düzeltin ama trofo çıkışında nötür toprağa temaslandırılır diye biliyorum. (yoksa kontrol kalemi nasıl çalışırdı açıklarmısınız) zira sağlıklı bir topraklamada nötür toprak arası nasıl 0v olurdu.
 
Nötürün ne olduğu epeyce anlatıldı.Elektrikli cihazların topraklama kablosu vardır.Bu kablo nötür ucunun kopması durumunda,cihazda faz kaçağı olacağı için bu kaçağı toprağa verir.Faz nötürlenmiş olur.Kaçak,dolayısiyle tehlike önlenmiş olur.Özetle santralların ve düşürücü merkezlerin nötürleri de topraklanmıştır.Eğer topraklanmamış olsaydı faz kaçağı kayıp olmaz,tehlike önlenemezdi.Bilginize.
 
Nötr= Elektron ve proton sayıları eşit olan maddelere Nötr madde denir.
Nötr maddede elektron ve proton sayıları eşit olacağı için hiç bir gerilim değer taşımaz.
Kısacası Nötr yüksüzdür ve hiç bir değer taşımaz.

Bizim için -100v da +100v da zararlı. Aslında burdaki - ve + işaretlerine bakmayın. Gerilim değerleri - veya + da olsa bizim üzerimizden bir akım geçeceği için bizi öldürür :D

Hatam varsa kusura bakmayın :)
 
Arkadaşlar,özür dilerim ama bu baydı artık.Konuyu kapatalım.Çok komik oluyor.Son nokta olsun diye;nötr bir şapka çeşididir.Hani Demirel'in elinde sallayıp durduğu.Esen kalın...
 
Sn.Üyelerimiz

Konu İçinde Sorulan Soruya Yeterli Derecede Açıklık Getirildiğinden ve Konu Tarafımca Kilitlenmiştir.


Kolay Gelsin...
Saygılarımla...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst