nötr neden ince üretiliyor

"hicbirsey" isimli arkadaşımıza katılıyorum zira mekana göre seçmek en mantıklısı nihayetinde bu bakır meretinin her mm2 si para. Küçük işlerde fark etmez ama metraj uzayınca ciddi bir para tutar. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Paylaşmak güzeldir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşlar fabrikalar öyle üretim yapmazlarsa kablolar nasıl yanacak ve fabrika tekrar nasıl üretim yapacak satış yapacak ki....
ben bu tip arızalara gittiğimde genellikle nötr kablosunun diger faz kablolarından ince olduğu kablolarda nötr damarının eridiğine çok şahit oldum....
bir çok trafo kurdum öoğunda nötr kablosunu diğer üç fazdan ayrı olarak tek damar halinde verdim şimdiye kadarda onlardan hiç bi sorun çıkmadı dengesiz yükleri olmasına rağmen
 
İşletmelerin yük tipi çok önemlidir. Harmonikli işletmelerde eğer harmoniğin önlemi alınmamış ise, nötr'ün kesitin küçük olması sorun meydana getirebilir.
 
calıştıgınız yerdeki sistemin doğru oldunu nerden biliyorsunuz ilk yanlis sarı yeşil nasıl nötr olur benim bildigim nötr mavi olur sarı yeşil toprak olur ilk yanlış renk kodlamalarında malesef bu renk olayını hala daha cözemedik eski bir amerikan üssünde calışyorsunuz da burdaki tesisat kim tarafından cekildi alman sistemi yani bizim uyguladıgımız sistem ve ingiliz sistemi denilen ring sistemi mi var
 
Konuyu açan ve sadece eski amerikan üssünde kendine göre olması gerekn kablo kesitini gören arkadaşa tek sorum var.SArı yeşil kablo nötr müdür_?:cool:
Merak edersen söyleyeyim Sarı yeşil kablo topraktır.Emin olamıyorsan renklemeye bi bak
Saygılarımla
 
3 fazlı motorun dengeli olduğundan emin değil miyiz?
 
yani arkadaşlar.sarı yeşil toprak mavi nötr.standartlara göre tamam.ama siz genede aldanmayın.sonuçta pıyasadaki işlerde acemi yapılan işler malzemeden kaçılan işler ve bunun gibi bir çok etken vardır.gidersiniz bakarsınız.bide ne görürsünüz adam sarı yeşili faz yapmış...................
 
Arkadaşlar bu arada benimde eklemek istediğim bir şey var. Artık yeni yönetmelikler doğrultusunda meskenlere de 3 faz bağlantısı yapılmakta ve sayaçlarda trifaze sayaç kullanılmaktadır.
Elektrik projeleri çizilirken fazlara göre yük dağılım tablosu oluşturulmaktadır. Burada önemli olan tesisat yapılırken bu faz dağılım tablosuna uyulmasıdır.
Amaç tabiki yük dengesizliğini minumuma indirgemektir.
Ancak şunuda unutmayın ki, mühendislikte en ekonomik, en güvenli çözümler dikkate alınarak ilgili kablo kesitleri belirlenir. Seçilen kablonun nötr kablo kesitinin taşıyabileceği akım sınırının üstünde bir akım taşınması için çok büyük bir dengesiz yüklenme olması ve bunun süreklilik arz etmesi gerekir ki, çok düşük bir ihtimaldir.
 
Konuyu açan ve sadece eski amerikan üssünde kendine göre olması gerekn kablo kesitini gören arkadaşa tek sorum var.SArı yeşil kablo nötr müdür_?:cool:
Merak edersen söyleyeyim Sarı yeşil kablo topraktır.Emin olamıyorsan renklemeye bi bak
Saygılarımla

bu konuda sormak istediğim bir şey var. bazı kablolarda renklerin şu şekilde olduğunu görüyorum; kahverengi, siyah, mavi ve sarı-yeşil. burda eğer mavi nötr ve sarı-yeşil de topraksa kablo iki fazlı mı oluyor? çalıştığım yerde panoyu yapan ustalara sordum, kimi firmalar nötrü sarı-yeşil olarak üretiyorlar dedi. bunun bir standardı olması gerekmiyor mu?
 
arkadaşlar teorik olarak nötrün akım taşımadığı farzedilir. fakat bahsettikleriniz gibi faz dağılımın daki dengesizliklere göre nötrün kesiti önem icra etmektedir. çünkü asıl nötrümzü ya üretildiği noktada yada topraklama noktasında oluşur buraya kadar mecburen bir elektrik akımı oluşur...

şimdi konuya pratik olarak şu yönden bakalım. nötr kablosuna en aşırı şekilde nasıl yüklenebiliriz?

cevabım şu tüm yüklerimizi tek faza veririz ve diğer fazlara sıfır yük. eğer faz kablomuz taşıyabiliyorsa nötr kablosununda bu enerjiyi taşıyabilmesi için faz kablosu kadar güçlü olması gerekir.

bu doğrultuda fazlardaki yükler ne kadar dengesiz olursa olsun birbirleri arasında nötr noktası oluşturarak (ana nötr) nötrün yükünü azaltacaklardır. oyüzdendir ki tek bir nötr incedir. fakat hesaplamalarda dengesizliğin bu kadar büyük olacağıda hesaba illaki katılmıştır fakat istisna durumlardır diye düşünüyorum...

son olarak farklı bir soru daha soracağım? eşit kesitli faz ve nötr kablolarımız var (monofaze sistem) ve kablo yanana kadar yükü arttıracağız. sizce önce hangi kablo yanar? :)

saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst