nötr neden ince üretiliyor

Katılım
24 Ağu 2007
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
elktrik kablolarındaki nötr olarak kullandığımız sarı yeşil kablonun kesiti neden faz kablolarından ince üretiliyor halbuki her fazdan çekilen akımlar toplamı nötrden dönüyor yıllardır bence hatalı uygulama yapmak zorunda kalıyoruz. kablo üreticilerinin ve projelerde bina besleme kablosunun altına 3x35+16 yazanların dikkatine ??? konu hakkında yanlışmı düşünüyorum
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Tek fazlı sistemlerde faz iletkeninden geçen akım aynen nötr iletkeninden geri döner. Bu yüzden ikisininde kablo kesiti aynıdır.
Üç fazlı sistemlerde ise 3 faz akımının vektörel toplamı nötr iletkeninden geri döner. Yani 3 fazda dengeli akım çekiyorsa, faz açıları da eşitse nötr iletkenindeki akım "0" dır. Bu mantıkla nötr iletkeni kesiti faz iletkeninin bir düşük kesiti olarak üretilir.
Bu konuda sağlama yapmak istersen dengeli beslenen bir trifaze yükte her faz akımını tek tek ölç, daha sonra 3 fazıda pens ampermetre çenesi içine al, ölçüm yap "0" a yakın görürsün. nötr'üde ölç aynı değeri "0 A" görürsün.
 
Cok talihsiz bi yorum yapmissin arkadasim Volverin hakli ayrica sari-yesil kablonunda topraklama oldugunu umarim biliyorsundur . Bazi sistemlere sadece 3 faz birde toprak cekersin sistem gerekirse kendi icinde noturunu olusturup kullanabilir . Nick inin icinde otomasyon geciyor mesela bazen otomasyon panosu icinde 24v ile calismak istersin 3 fazin ikisinden bir trafo sayesinde 24 faz ve notur elde edip kullanabilirsin
 
peki ozaman gidip apartmanınızın girişindeki kofreyi açıp bahsettiğiniz ölçümleri yapın nötr hattın dan geçen akımın faz akımlarından yüksek olduğunu göreceksiniz ve nötre bağlı kablonunda sarı yeşil olduğunu kesitinin de fazlardan ince olduğunu farkedeceksiniz maalesef uygulama bu şekilde yapılıyor.dengesiz yükler içinde aynı kablo kullanılıyor örn:bina beslemeleri.
 
ilkootomasyon ' Alıntı:
elktrik kablolarındaki nötr olarak kullandığımız sarı yeşil kablonun kesiti neden faz kablolarından ince üretiliyor halbuki her fazdan çekilen akımlar toplamı nötrden dönüyor yıllardır bence hatalı uygulama yapmak zorunda kalıyoruz. kablo üreticilerinin ve projelerde bina besleme kablosunun altına 3x35+16 yazanların dikkatine ??? konu hakkında yanlışmı düşünüyorum
Arkadaşım kablo üreticilerinin kataloglarını incelersen 3x35+16mm2 kablo üretildiği gibi 4x35mm2 kabloda üretildiğini göreceksin. http://www.tr.prysmian.com/tr_TR/ca...ct_families/protod_ytk/index_protod_ytk.jhtml Yani hatalı uygulama yapılmasının sebebi üretimciler değil, tesisatı yapanlar.
Dengeli olmayan yüklerde nötr kesitini fazdan ince tutmak tabiki yanlış bir uygulama. Uygulama tipine göre gerekli kabloyu seçmek gerekir.
Apartman tesisatı yapıyorsan örneğin 3x35+16 değilde 4x35 kablo tercih etmen daha mantıklı. Bununla birlikte daha çok motor yükünden oluşan, proje ve uygulama aşamasında olması gerektiği gibi yükler fazlara dengeli dağıtılmış bir fabrikaya kablo çekiyorsan 4x35 değilde 3x35+16 kablo çekebilirsin.
 
tesisatı yapanlar nasıl projelendirildiyse ona göre hattı besliyorlar ben eski bir amerikan üssü olan askeri bir kurumda çalışıyorum ve buranın dışında hiç bir yerde nötr hattının uygun kesitte olduğunu görmedim yada nadir bir uygulama devletin onay veren kurumları bu projeleri neden onaylıyor dengesiz yükler için gereken kablo kullanılmıyor bu konu önemli şartnameler buna göre düzenlenmeli toprak ve nötr kablosuda en az faz kablosuyla aynı kesitte olmalı.
ben bunun bilincindeyim, fakat türkiyedeki nerdeyse bütün uygulamalar bu şekilde fabrikalardada nötr ince seçilmemeli diyorum
 
Aslin da tum dunyada oldugu gibi turkiyedede projeler dogru yapiliyor ama kontrolor ve mutahit arasindaki kar ortakligi yada mutahitlerin ac gozlulugu yuzunden bunlar kaynaklaniyor denetim kurumlari siyasi olunca is cigrindan cikip senin gordugun gibi artik gercekleri bile sinanacak hale getiriyor sana tavsiyem bu kablolarin fiyatlarina bak ve oralama 150 adet villanin oldugu bir alanda tahmini 75 bin metre kablo cekilir farki bu degerle carp gercek gozunun onunde parlayacak
 
nötr iletkenin diğer fazlardan kesidinin daha ince olması volverin ark. dediği gibi düşünülüp tasarruf amaçlı yapılmışır. bakırın pahalı olması buna en etkili sebeptir. fazlar arasındaki vekörel toplam dengeli şebekelerde uygulmada sıfır ya da sıfıra yakındır. Elekrik dağıtım şebekelerinde ise -test ettim 3*70+35 likl bir çıkışta nötr den geçen akım 15 a (puant saatinde) civarında dengeli bir sistem diil ama 35 mm2 lik iletlken bu akım ısınma koşulunu sağlar.. yatırımlarda 4*70 ile 3/70+35 fiyat bazında (3 -5 metre olmasada km bazında haylı para tutar. keza ikiside aynı işi rahatlıkla yaptıkltan sonra ince olan çözümdür.
 
ALPEK KABLOLARDA NÖTR İLETKENİNİN KESİTİ DAHA YÜKSEK BU DAHA ZİYADE DENGESİZ YÜKLERDE KULLANILDIĞI İÇİN A.G ŞEBELERİ GİBİ ÖR.3*50+70 OLUR.DENGESİZ YÜKLERDE NÖTR KESİTİ YÜKSEK OLSADA SİSTEMİ PEK KORUMAZ HER HAÜKARDA FAZLARIN DENGELENMESİ VEYA YAKIN DENGEDE OLMASI GEREKİR.
 
Bir ornekle aciklamak istiyorum :
Elimde 3 tip kablo ve 3 tip besleme var. Hangi kabloyu nereye kullanacagimizi beraber belirleyelim :
1) 4x95 mm2 Kablo
2) 3x95+50 mm2 Kablo
3) 3x95+35 mm2 Kablo ( Bu da ne diyenimiz olabilir ama bu kablo da piyasada satiliyor )

Beslenecek alicilar :
1) 100 KW gucunde Motor ............. 3x95+50 ( 50 topraklama icin )
2) Dengeli yukte bir fabrika............3x95+35 ( Tesisattan ve yuk dagilimindan eminiz )
3) Mesken (Apartman)....................4x95 ( Hangi saatte kimin ne cekecegi belli degil )
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst