Nötr kopmasina karşı alınacak önlem nedir

Evet değerli ustalarımız bizim evde trifaze hat mevcut Tedaş kaynaklı nötr hat kopmasına alınacak önlemler nelerdir

Evet değerli ustalarımız bizim evde trifaze hat mevcut Tedaş kaynaklı nötr hat kopmasına alınacak önlemler nelerdir

Tesisatınızın Monofoze yada trifaze olmasının bir önemi yok nötür kopmasında. Nötür koptuğunda 1 fazlı yada 3 fazlı tesisatlarda calişan 1 fazlı yükler zarar görür.

Tesisatınızın Monofoze yada trifaze olmasının bir önemi yok nötür kopmasında. Nötür koptuğunda 1 fazlı yada 3 fazlı tesisatlarda calişan 1 fazlı yükler zarar görür.
Üstadım; monofaz tesisatta nötr koptuğunda 1 fazlı yüklerin zarar görmesini biraz daha açıklamanız mümkün mü ?

Merhaba, olayı daha geniş bakarak düşünün, hani mahallenizi besleyen TR 3 fazliya, bazı aboneler 3 fazlı, bazıları 1 fazlı olarak besleniyor. Şebekenin bir noktasinda nötr koptugunda, kopuğun TR dan değil de diğer tarafta kalan şebeke bölümlerinde artık faz nötr gerilim değilde ,devredeki yük dagilimina göre daha yüksek gerilimler oluşur. Son direk veya box lardaki işletme topraklamasida bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için yapılır.

Merhaba, olayı daha geniş bakarak düşünün, hani mahallenizi besleyen TR 3 fazliya, bazı aboneler 3 fazlı, bazıları 1 fazlı olarak besleniyor. Şebekenin bir noktasinda nötr koptugunda, kopuğun TR dan değil de diğer tarafta kalan şebeke bölümlerinde artık faz nötr gerilim değilde ,devredeki yük dagilimina göre daha yüksek gerilimler oluşur. Son direk veya box lardaki işletme topraklamasida bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için yapılır.
Çok teşekkür ederim.
Ayrıca konu sahibinin sorusuna 2. mesajda cevabı yazdığınız için de teşekkürler. ( düzeltme 3. mesajda )

Üstadım; monofaz tesisatta nötr koptuğunda 1 fazlı yüklerin zarar görmesini biraz daha açıklamanız mümkün mü ?
Sn. Tksnyn biraz açıklamış aslında ek olarak şunu söyleyeyim burada sorun nötürün nerede koptuğudur. Ana dağıtım panosundamı şebeke panosu mu dağıtım şirketlerinin havai hatlarında mi diye alternatifler çıkar. Bir fazlı tesisatlarda sâdece daire içinde yani son nokta da nötür koparsa cihazlar zarar görmez diğer yukarıda saydığım tüm yerlerde oluşacak nötür kopması yüklerin empedansına göre aboneye yüksek yada düşük voltaj düşecektir. Şöyle düşünün sizinle evlerimizin karşılıklı oldğunu varsayalım siz R fazından bende T fazından enerji alıyorum havai hatta nötür koptu sizin ve benim evdeki yükler nötür olmadığı için faz faz üzerinden birbirine akmaya başlayacaktır.Nötür noktamız da ortak olduğundan nötür hattı üzerinden faz- faz arası akım akmaya başlar. Cihaz güçleri de eşit olmadığından üzerlerine degişik gerilim düşecektir.

Son düzenleme:
Ustam burda son direk ve boxlar nötr topraktan dönüş yaparak kopma veya ariza durumundami işe yarıyor

Forum istatistikleri

Konular
131,005
Kullanıcılar
454,663
Son üye
Lütfiye kaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri