Nötr ile Topraklamayı Birbirine Bağlamak

Bizim bir arkadaşla, bir binanın yıllar önce buşonlu sigortalarını w otomat ile değiştirmeye gittik. Ben dükkanda elektronik cihazlara bakıyorum, elektrikte de "yardımcı" konumundayım. Bu arkadaş paldır küldür sigorta tesisatını söktü, yeniden bağlamaya başladı. Ben de duvar kırıyordum. Elime 2 defa vurdum çekici. 3. vuruşta, işi bıraktım, "Sen yanlış birşey yapıyorsun, ben elime vurmam çekici hiç. Fazları doğru bağlıyor musun?" dedim. O da "Doğru" dedi. Az sonra merdivenlerden bağırarak inmeye başladılar. "Siz bizi öldürecek misiniz? " diye. Etiketlemediği veya not almadığı için nötr-fazları ters vermiş. Prizlerde de nötr-toprak arası bağlantı yapıldığı için, buzdolabı gövdelerine faz verilmiş oldu. O zamanlar kaçak akım rölesi de yok zaten. Dükkan sahibi de TEK'de çalışıyor, gündüz işte. Akşam gelince "Ben sana her zaman diyorum, açık renk faz olur." dediydi. Eskiden sarı kabloları faz bağlamış, çalışanı da onları nötre bağlayınca... 30 mA kaçak akım rölesi olmadan hiç bir yere elektrik vermemek lazım. KAR devamlı atıyorsa, teknisyenler bile onu devre dışı bırakıyor. (Düzeltme: KAR, dairedeki kaçaktan dolayı devamlı atıyorsa) Sadece prizin toprağını ayırmayı akıl edemiyorlar. Bırak bari çarpılırsa atsın. Su borusu ile yapılan topraklama bağlantısı yüzünden ölen bir genç olmuştu. Ara ara elektrik çarpıyormuş sudan. Yine aynı, girişteki kabloların faz-nötr bağlantılarının, sigorta panosu değişiminde ters bağlanmasından olmuştur. Eski ustaların geneli MAVİ kabloyu faz yapmayı özellikle tercih ederdi. Halen yapanlar var.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bizim bir arkadaşla, bir binanın yıllar önce buşonlu sigortalarını w otomat ile değiştirmeye gittik. Ben dükkanda elektronik cihazlara bakıyorum, elektrikte de "yardımcı" konumundayım. Bu arkadaş paldır küldür sigorta tesisatını söktü, yeniden bağlamaya başladı. Ben de duvar kırıyordum. Elime 2 defa vurdum çekici. 3. vuruşta, işi bıraktım, "Sen yanlış birşey yapıyorsun, ben elime vurmam çekici hiç. Fazları doğru bağlıyor musun?" dedim. O da "Doğru" dedi. Az sonra merdivenlerden bağırarak inmeye başladılar. "Siz bizi öldürecek misiniz? " diye. Etiketlemediği veya not almadığı için nötr-fazları ters vermiş. Prizlerde de nötr-toprak arası bağlantı yapıldığı için, buzdolabı gövdelerine faz verilmiş oldu. O zamanlar kaçak akım rölesi de yok zaten. Dükkan sahibi de TEK'de çalışıyor, gündüz işte. Akşam gelince "Ben sana her zaman diyorum, açık renk faz olur." dediydi. Eskiden sarı kabloları faz bağlamış, çalışanı da onları nötre bağlayınca... 30 mA kaçak akım rölesi olmadan hiç bir yere elektrik vermemek lazım. KAR devamlı atıyorsa, teknisyenler bile onu devre dışı bırakıyor. Sadece prizin toprağını ayırmayı akıl edemiyorlar. Bırak bari çarpılırsa atsın. Su borusu ile yapılan topraklama bağlantısı yüzünden ölen bir genç olmuştu. Ara ara elektrik çarpıyormuş sudan. Yine aynı, girişteki kabloların faz-nötr bağlantılarının ters bağlanmasından olmuştur. Eski ustaların geneli MAVİ kabloyu faz yapmayı özellikle tercih ederdi. Halen yapanlar var.
kak rolesinin arızasını gidermek için prizin toprağını ayırmak yeterlimi doğrumu toprağa ayırmak demek role atmasın bende gideyim intihar edeyim demek
 
KAR arızalı mı? Doğru anlatamamışım, KAR, daire içindeki bir kaçaktan dolayı devamlı atıyor diye devre dışı bırakılmasını kasdediyorum. Arızayı çözmekle uğraşmamak için, KAR'ni devre dışı bırakacaklarına, bari o prizin toprak telini ayırsın da, gövdeye dokunan üzerinden 30 mA' den fazla akım geçerse, hayatını kurtarsın. Devre dışı bırakmak yanlıştır, toprak teli prizden ayrılınca, çarpılan olursa, toprakla teması da (zemin ıslaksa, ayakta yalıtımlı terlik filan yoksa) fazla ise, o zaman üzerinden tehlikeli akım geçer, KAR de atar. Tabi o aradaki saliselerde elektriği yemiş olur ama, DEVRE DIŞI BIKARMAK'tan iyidir. Bu tip olaylar çoğunlukla, çamaşır makinesi kazanlarına, rezistansın ıslanması ile gelen elektriktir ki, su aracılığıyle olduğundan, "Ellerimizi tırmalıyor" derler. Islak yerdekini ise fena çarpar. Sorunu çözmekle uğraşmayan, devre dışı bırakmasın lütfen. Ben defalarca bir çamaşır makinesini, kaçak yapıyor diye gönderttirdim, yıllar sonra 300 mA lik KAR 'ni attırmaya başladı. Makinenin altına baktım, utanmaz herifler, makinedeki kaçağa neden olan yeri aramaktansa, toprak soketini çıkarmış, tel, makinenin yer değişimlerinde sallana sallana sonunda rezistans girişindeki 220 V 'a değmiş. Isıtma zamanına geçince KAR atıyor. Servis bile bunu yaparsa...
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst