Nötr ile Topraklamayı Birbirine Bağlamak

Bende bu nedenle nötr ile topraklamayı (çalışıyor test ettim) birleştirdim. Eğer elektrik gelirse toprak çeker. Kablo alınca ne gerek var demeyip değiştiririm sağolun :)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
toprak hattı varsa nötrle topraklama hattının birleştirilmesinde ne sakınca var?
 
toprak hattı varsa nötrle topraklama hattının birleştirilmesinde ne sakınca var?

Orasını bilenlere sor kardeş benim bilgim dahilinde yapacaklarımı yaptım kabloyu alınca komple değiştiricem zaten. Muhtamelen kakr kaçak akım koruma rolesi atar. Bizde olmadığı için sıkıntı yok Allah'a şükür :D
 
toprak hattı varsa nötrle topraklama hattının birleştirilmesinde ne sakınca var?
toprakla nötrü birleştirdiniz bu ne demek bütün cihazların gövdesinde nötr var demek fazdan giren akım nötrdende akar kanunu nötr gevsedi nötrde faz oldu topraklaman sağlamsa yani drenç değeri düşükse şanslısınız sigorta atar ama topraklama drenç değeri büyükse işte o zaman tüm cihazların gövdesinde enerji olur bence bu hayat işleri şansa bırakmamak lazım nötr yerine toprak yerine kak roleside yerine takıldımı tamamdır
 
toprak hattı varsa nötrle topraklama hattının birleştirilmesinde ne sakınca var?

Merhaba. Sn toyer, bakın buradaki asıl konumuz insanın direk güvenliğiyse eğer yapılan her bağlantıyı nizami (Kuralına tam uygun tutmakta) her zaman büyük yarar vardır. Ama her şeyin öncesinde “nötr hattı” ve “toprak hattı” arasındaki anlam ve fonksiyonellik ayrımını burada açıkça görmek çok daha önemli.

Nötr hattı: Yeryüzündeki iletken toprak parçasıyla birlikte yerine göre bazen kısmen,bazen de tamamen taşınır,ama bu hat 2 kutuplu (tek faz) ve 4 kutuplu (Trifaz) sisteminde yıldız noktası şeklinde santrallerin çıkışında veya trafo giriş-çıkışlarında direk topraklanmış (Toprak parçasıyla,araziyle birlikte gelebilen) bir ucudur. Ölü (Cansız) hat (uç) olarak hiç bir zaman da görülmemeli, zamanla şartlara (Bazı mekanik gevşemelere) bağlı olarak üzerinde her zaman bir elektrik yükünü oluşturabileceği düşünülmelidir.Yani bu ucun her zaman da nötr kalacağına hiç güvenmemek,hiç bel bağlamamak çok önemlidir.

Toprak hattı: Elektrik hatlarıyla hiç ilgili olmayıp kendi ev,işletme, fabrika,vb. güvenliği için elektrikle birlikte sonradan oluşturulan özel bir hattır. Nötr hattı demek toprak hattı demek veya toprak hattı demek nötr hattı demek de değildir. Toprak hattı, hatta bir kaçak (Statik veya normal elektrik kaçağı) oluşması durumunda her zaman olması gereken bir güvencedir,bir emniyettir,Şebeke elektriğinin bunu direk isteyen bazı makine ve cihazları (Su ve elektriğin birebir çok yakın olduğu,bazı özel çalışma koşullarında) için olmazsa da olmazıdır.

Nötr ve toprak hattını bizim sıfırlamayla tek kablo (Hattı) yapmamız aslında çok faydalı (Güvenli) olarak kurduğumuz bir emniyet sistemini,bazı özel şartlara bağlı çok oynak bir hat sistemiyle yer değiştirmemiz, bu güvenceyi tam olarak da kaldırmamız demektir.

Nötr hattında yıldız noktasıyla ilgili bağlantı sorunları olmadıkça,bu toprak hattıyla tam birleşik olması bu geçici anlarda aslında bir sorun teşkil edemez. Ama nötr bağlantılarındaki bazı gevşemeler (özel) durumunda toprakla ayni anda direk iletilip de gidebildiği makina ve cihazların metal gövdelerinde doğrudan faz kaçakları oluşur. Bu kaçınılmazdır. Çünkü bu sonradan kendimizce oluşturulan güvence,sadece nötr hattında oluşan yüksek akımlara göre değil,sadece ve sadece küçük,kısmi ve daha kaçak statik veya çok zayıf faz akımlarını tam deşarj edip toprağa akıtacak şekilde biz bu toprak hattını oluşturuyoruz ,toprak omajını (Topraklama direncini) tam buna göre de ayarlıyoruz. Bu şekilde her şey en baştan ayarlanıp çok hesaplı da olduğundan, bu nötr hattında bağlantı sorunlarıyla oluşan daha büyük akımların toprağa akıtılmasından normal toprak hattı tam olarak da oluşan bu şartlarda altından kalkamaz. Bu sorunların oluşmasında üzerinde hayati güvenliğimizi tehdit eden kaçak faz akımları bu anda kalabilir veya direk olarak toprağa tam olarak da gidemeyebilir.İşte sıfırlamayı yapmanın da en büyük sakıncası (Riski) aslında budur.

Yani bu sıfırlamayı hiç yapmamak da bu kötü senaryoyu hiçbir zaman görmek istemeyişimizin yüzündendir. Umarım size biraz yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
nört hattı zaten topraklanmıyor mu? (işletme topraklaması)
 
nört hattı zaten topraklanmıyor mu? (işletme topraklaması)
Benim anladığım kadarıyla 3 fazı birleştirip yıldız noktası ile nötr elde ediliyor yanlışım varsa düzeltin öğrenelim :)
 
evet aynen öyle ve o yıldız -nötr noktası topraklanıyor. onada işletme topraklaması deniliyor.
orada toprakla irtibatlandırılan nötr noktası başka biyerdende toprakla birleştirildiğinde neden sorun olur onu anlamıyorum bende.
 
evet aynen öyle ve o yıldız -nötr noktası topraklanıyor. onada işletme topraklaması deniliyor.
orada toprakla irtibatlandırılan nötr noktası başka biyerdende toprakla birleştirildiğinde neden sorun olur onu anlamıyorum bende.
Çünkü bir binaya trifaze elektrik gelir bir trafodan da trifaze elektrik çıkar düşünün trafonun çıkışından yani topraklanan noktadan nötr kablosu çıktı veya koptu trafodan çıkan trifaz elektrik bir mahhalenin kullandığı elektrik yükü sizin toprakladığınız noktadan devreyi tamamlayacak!Diyelim ki trafodan değilde bina girişinden nötr koptu diyelim bu sefer yine trifaze elektrik sizin toprakladığınız noktadan devreyi tamamlayacak ve eğer sizin topraklamanız çok iyi değilse bulaşık makinenizin.çamaşrmakinenizin gövdesinde bu fazlar çakışacak!Şunu da ekleyelim bir binaya direkten gelen kablonun kesisiti 10mm dir ve sizin topraklamanızın maksimum çapı 2,5mm olacağı için binanın bütün elektrik yükünü çekemeyeceği için kablo kesitiniz kablonuz yanabilir ve yangında çıkarabilir!Eğer bu bağlantı kopması trafodan olursa ki ALLAH göstermesin bir mahallenin elektriği sizin topraklamadan geçtiğinde kesin olarak yangın çıkacaktır topraklamanızda ve nötr hattınızda devre kesici bir sigorta olmadığı için!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,601
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst