Nötr Hat Gerekli midir? (Voltaj Arttıkça Harcanan Güç Artar mı?)

Gerilim ve akım ters orantılıdır.Ayarlanabilir kademeli ısıtıcılarda ve motor yüklerinde voltajın düşmesi rezonansı ve aynı gücü sağlamak için ve toplam gücü tutturmak için daha çok amper talebine yolaçar.Sayaçlar daha hızlı döner, iletkenler ısınır verim düşer, faturalar artar. O.H.A.

Lastik tekerlekli bir jeneratörün (veya izole bir transformatör sekonderinin)fazlarından herhangi birisine dokunduğunuzda çarpmaz.İkisini birden tutarsanız çarpılırsınız.( bunu kimse denemez)Ama fazın birini toprağa verirseniz diğerini (bir fazı) ellemeniz çarpılmanız için yeterlidir.Demek ki şebekelerimizdeki ve elektrik santrallerindeki topraklamanın bir amacı da vatandaşların elektrik çarpılması riskini artırmak/garantilemek dir. Ne dersiniz?
O.H.A.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşlar tekrar konuyu hortlatmak istemezdim ama yanlışsam lütfen düzeltin teorik ve pratik bilgime göre ister omik olsun ister indativ olsun sonuçta


2200w lık bir direnç 220v ta 10 A çekecek sayacınız akımla birlikte voltajla watt hesabı yaptıgından 10x220 2200w x 1 saat 2.2kwh
2200w lık bir direnç 200 v ta 11 A çekecek ve sonuçta saat üzerinden çekilen akımla birlikte referans voltajı ile çarpacak

200x11 = 2200x1 saat 2.2kwh

bu konuda yanlışım varsa düzeltmekte rahat hissedin
 
selamlar bildiğim kadarıyla evimizdeki 2 priz deliğinin birisinde şebekeden gelen akım var diğeri şebekeden gelen nötr hat.biz bu nötr hattı kullanmayıp topraklama yapsak (prizdeki nötr hattı şebekeye çekmek yerine bakır kabloyla toprağa gömülü levhaya uzatma) elektronik eşyalarımız çalışır mı. eğer çalışırsa şebekede nötr hat niye kullanılıyor.saygılar.
arkadaş dediğin şekilde çalışır ama topraklaman çok iyi olmalı ve her zaman kontrol etmelisin bunun için bir meger cihazı alacan ve daima konrol edecen nötür için kullanılan kablodan daha fazla masraf edip topraklama levhası kullanacan bu arada topraklama trofolarda elde edliyor barajlardan taşınmıyor sen iyisimi dışardan topraklama yap ama nötür yerine kullanma Şebeke topraklaması yaparak nötüre yardımcı olabilirsin malum her fazdan çekilen yük aynı olmadığı için nötürde herzaman tam sıfır olmaz şebeke topraklaması yaparak yardımcı olsan çok iyi olur
 
Konuyu hortlatmış olucam ama gayet mantıklı bir soru sormuş soran.
Hep kendi açınızdan düşünmeyin şayet aynı iş topraklama ile yapılıyorsa elektirik dağıtımı için neden %35 civarında fazladan maliyet çıksın ki bu yüzden dc akım yerine alternatif akım kullanılmıyormu diye düşünmeden edemiyor insan.
Konuya açıklayıcı cevap verenlere teşekkür ederim.
İcat çıkarma evine kadar getirmişler kullan diyenlerede gereksiz yorumlarını kendilerine saklamalarını tavsiye ediyorum.
 
Konuyu hortlatmış olucam ama gayet mantıklı bir soru sormuş soran.
Hep kendi açınızdan düşünmeyin şayet aynı iş topraklama ile yapılıyorsa elektirik dağıtımı için neden %35 civarında fazladan maliyet çıksın ki bu yüzden dc akım yerine alternatif akım kullanılmıyormu diye düşünmeden edemiyor insan.
Konuya açıklayıcı cevap verenlere teşekkür ederim.
İcat çıkarma evine kadar getirmişler kullan diyenlerede gereksiz yorumlarını kendilerine saklamalarını tavsiye ediyorum.
Bu soruyu daha önce soran arkadaşın adım gerilimi denen konudan hiç haberinin olmadığı çok belli . Bu konuyu sizde bir incelerseniz olayın neden böyle olmadığını anlarsınız . Arıza harici durumlarda toprağı bir akım devresi olarak kullanmak ; toprak üzerinde hareket eden canlıların hayatını tehlikeye atabilecek adım gerilimi bölgeleri oluşmasına sebebiyet verir. Memlekette telef olan ağıl hayvanlarının bir kısmı bu yüzden telef olmaktadır.
 
Son düzenleme:
Bu soruyu daha önce soran arkadaşın adım gerilimi denen konudan hiç haberinin olmadığı çok belli . Bu konuyu sizde bir incelerseniz olayın neden böyle olmadığını anlarsınız . Arıza harici durumlarda toprağı bir akım devresi olarak kullanmak toprak üzerinde hareket eden canlıların hayatını tehlikeye atabilecek adım gerilimi bölgeleri oluşmasına sebebiyet verir. Memlekette telef olan ağıl hayvanlarının bir kısmı bu yüzden telef olmaktadır.


Bence daha önce soran kişide benim gibi hobi seviyesinde elektirik bilgisi olan biri ya merak etmiş yada bir projesi ile ilgili aklına birşey takılmıştır. Çünkü işi elektirik olan biri yada bir elektirik üstadı olsaydı bu soruyu sormazdı. Aradanda 10 seneye yakın vakit geçmiş :)
Ve hocam sizin yanıtınızla birlikte konudan daha verimli stabil ve güvenli bir elektirik için toprak hattı nötr olarak kullanılmıyor diye bir sonuç çıkıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,955
Kullanıcılar
449,798
Son üye
jsons

Yeni konular

Geri
Üst