MV ile npn transistör anahtarlama

Katılım
1 Nis 2017
Mesajlar
52
Puanları
1
Yaş
37
Konum
Kocaeli
Merhaba telefonumdaki program belli koşullara bağlı anlık ses uyarısı veriyor.

Bu ses uyarısını kulaklık kablosunu kesip buradan alacağım voltajla transistörle anlık anahtarlama yapmasını planlıyorum.Kulaklıktan gelen sinyal mV (sanırım 10-1mV) düzeyinde olduğu için transistörü çalıştıramayacağım diye düşündüm, nasıl ilerlemeliyim diye yardım almak istedim.Basit bir yükselteç devre kullanmak gerekiyor sanırım.

Anahtarlama süresi, telefondan çıkan (bip) ses süresi kadar olacak, yani bahsettiğim gibi anlık olacak.Telefondan ses çıkmıyorken kulaklık çıkışından voltaj çıkışı olmuyordur diye düşünüyorum.Örn vermek gerekire saatte yaklaşık 100-200 gibi uyarı veriyor.Bunu belirtmemin sebebi anahtarlama yapacak transistörde veya yükselteçte soğutma gerekir mi diye düşünülebilir.

.Ayrıca ters voltaja karşı telefonu koruma amaçlı schottky diyotla korumayı planlıyorum.Belki gerek yok ama telefona bişey olsun istemiyorum.

Transistörle, 1.25mA çeken 2.02V luk bir bir cihazı çalıştırıcağım.

Yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.

Ayrıca PMBS3904, AP2301GN ve 2N7002 transistörler elimde mevut.Bu transistörler mV larda anahtarlar mı bilmiyorum.

@kesmez
 
Son düzenleme:
Bu is pek cok sekilde yapilabilir.

En pratik yontem oldukca yuksek dirence sahip 3v role baglamak olabilir. Dusuk frekansli sesler ses yeterince aciksa roleyi hareket etirmeye yeter. Role kontagi bir kez bile acilip kapansa bunu kumanda sinyali olarak degerlendirecek devreyi tasarlayabilirsin. Bir diger cozum de optocouplerin ledine seri 100 Ohm direnc bagla. Bununla da sinyali karsi tarafa aktarabilirsin.

Opto cozumu oneririm.

mV seviyesindeki sinyalleri transistoru anahtarlamak icin dogrudan kullanamazsin. Oncelikle sinyal AC anlamda yukseltmelisin. Opto kullan oluyorsa isin basitlesir.
 
Opamplı bir yükseltecin girişine tetik sinyalini uygula ve yükseltme işlemine tabi tut. Sonra da dcye çevir. Elde ettiğin dc voltajla da bir röle ya da transistör üzerinden istediğin devreyi sür. Alternatif başka çözümler düşünülebilir.
 
Opto daha basit ve telefonum için güvenilir olacaktır.Daha önce hiç optokuplör kullanmadım.Bukadar küçük mV opto çalıştırır mı ki?

Ayrıca optokuplörler kendi aralarında kullandığı led ve sensörlerine göre hızı farkediyormuş, bu hız farkı ne kadarlık bi fark ?

"Diyot Optokuplör: Infrared LED ışık ve silikon fotodiyot sensör kullanır. Hızı yüksektir." denmiş bende bu tür bi opto mu tercih etmeliyim?

Bana basit bi devre çizebilir misiniz?
 
10mv ac mi dc mi ölçtünüz. kulaklık ac voltajla çalışır. 10mv luk sinyal ses üretmez.
telefonun hoparlöründen çıkan sesimi susturmaya çalışıyorsunuz anlamadım.
hoparlör sesini kısıp kulaklık çıkışından mı sinyal üreteceksiniz.
 
10mv ac mi dc mi ölçtünüz. kulaklık ac voltajla çalışır. 10mv luk sinyal ses üretmez.
telefonun hoparlöründen çıkan sesimi susturmaya çalışıyorsunuz anlamadım.
hoparlör sesini kısıp kulaklık çıkışından mı sinyal üreteceksiniz.
Telefon ses urettiginde kulaklik cikisindan gelen voltaj ile baska cihazada anahtarlama yapacagim. transistorlerin kulakliktan gelen voltaja tepkisiz kalabilecegini duydum.

@yolgezer74 bir konuda bahsetmis;
"Standart telefon kulaklik cikisi genelde 0.3 watt civaridir, bu, xbass ya da beats auido ile 0.4 watta, xperiadaki walkman ile 0.45 hatta 0.5 e cikarmak mumkundur. 9014 transistor kadar gucu var yani:) belki birine lazim olur" demiş
 
Son düzenleme:
1645072914548.png

1645075154662.png

bu şemayı dene istersen.
yükü rasgele 20 ohm seçtim. 100ma e kadar yükü sürebilir.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst