Mutfak Metallerinden Elektrik Çarpması.

Evet haklısınız bendeki cihaz veya makinelerde kaçak olsa role atar. O da olmuyor. Herhangi bir komşu da iptal ettirmedi zaten dört aile bina. Biliyoruz birbirimizi haberimiz olur böyle birşey olsa, yani bilemiyorum ya kombi diye düşünüyorum ama o da sağdan soldan duyduğum için yoksa mantığını anladığımdan değil 😂😂

Yok abi elini kolunu sallaya sallaya geldi bulaşık makinesinden dedi 80 lira da aldı gitti
Binada sadece sizin dairenizde mi oluyor bu? Diğer dairelerde durum nedir?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Diğer dairelerde böyle bir durum yok şuan sanırım bişey diyen olmadı
Toprağa kaçak olsa kaçak akım rölesi atardı. Diyelimki röle bozuk o zamanda diğer dairelerde de benzer bir durum oluşurdu. Kaçak akım rölenizin T tuşuna basarak çalıştığından emin olun. Toprağa kaçak varsa nötr-toprak arası ölçümünde yüksek bir değer görmeniz gerekir. Ölçtürebilirsiniz.Evde sizden başka çarpılan oluyor mu?
 
Kaçak akım rölelerine de bakmak lazım. @ikayserili'nin dediği gibi notürde de sorun olabilir. Tek tek kontrol etmeden anlaşılmaz. Binanın tümden elektriğini kesip denemek lazım. Balkon kapısı anahtarının (kapı komple alüminyum/metal değilse) kabloya teması söz konu olmamalı!

İşi çözemeyen adama ne parası verdiniz? Tespit ettiği yer devreden çıkartılınca durum düzelmiş mi?
 
Benzeri bir problemde çamaşır makinesi çıkmıştı yan komşunun ,elektrikçiler çözememiş hatıra baktım sadece akıl yürütme ile suya kaçak yapan çamaşır yıkama makinesinin rezistansı olduğunu buldum ,su tesisatı plastik çeşmelere dokunulmuyordu yıkama yapınca arttığının tespitini yaptım (kazanda az su var yıkamada artıyor),sonuçta rezistansı değiştirdiler sorun çözüldü ,ev eski kaçak akım rölesi,topraklama yoktu.
 
Merhabalar, sorunuma yardım bulmak amacıyla üye oldum, yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim. Oturduğum bina dört yıllık, daha önce hiç bir sıkıntı yaşamama rağmen son bir hafta kadar, mutfak musluğuna dokunduğumda küçük ama önemsenecek kadar bir çarpma oluyor, aynı şekilde fırın metallerinden ve hatta pvc balkon kapısının metal anahtarına dahi dokunurken elektrik çarpıyor. Fırının üzerindeki çaydanlık metaline dokunduğum zaman da çarpıyor. Mutfak ve balkon yanyana ve kombi balkonda.. gerçekten çok merak ediyorum kaynağını bir iki ustadan yardım talep ettim gelip baktılar ama anlamadılar bulaşık makinesinden kaynaklanıyor dedi biri. Şöyle fırın ocak bulaşık makinesi hepsinin fişini çektim ve hatta dairenin tüm sigortalarını kapatmış olmama rağmen bu durumu yaşıyorum ben, üç gündür lateks lastik eldiven ile girip çıkıyorum mutfağa. Kombiden kaynaklanma durumu olabilir mi arkadaşlar ?? Öyleyse nasıl mantığı nedir ?? Çünkü balkona çıkan pvc kapının anahtarı dahi çarpıyor anlamadım ben bu işi , lütfen değerli fikirlerinizi benimle paylaşın ben de çağıracağım ustaya anlatayım
Nedeni statik elektrik.
Kış aylarında daha fazla kendini gösterir.
İnsan vücudunda var olan elektrik özellikle ellerde, yüzde ve başta yoğunlaşmış halde bulunur. Temas veya sürtünme yoluyla bir cisme dokunduğumuzda vücudumuz ile cisim arasında bir yük geçişi olur. Negatif olarak yüklenen vücudumuz ile başka bir cisme temas ettiğimizde ani bir şekilde yük boşalması yaşanır.
Bu durum biriyle tokalaştığımızda veya bir yüzeye dokunduğumuzda çarpılmamızın nedeni vücutta biriken statik yükün aniden boşalmasıdır.

Statik elektrik oluşumu için pek çok etken vardır.
Ortamda kullanılan halının dokuma maddesi, parke uygulamasında zemin ile parke arasında kullanılan maddenin yalıtım özelliği, koltuk döşeme kumaşı cinsi, yünlü kişisel giysi ve eşyalar, sürekli lastik tabanlı ayakkabı kullanımı, plastik tarak vs.. gibi eşyaların kullanılması statik elektriğe yol açar.

Ara sıra yalın ayak toprağa basmanız vücudunuzdaki statik elektriğin atılmasına yardımcı olacak en masrafsız yöntemdir.
 
Merhaba, faz-toprak kısa devresi değil mi bu durum, sigorta atmamasının bir sebebi var mı?
Ayrıca bina topraklaması kötü diyebilir miyiz?
Topraklama değerini hiç ölçmedim. Zamanında da elimde de Meger vardı. İlgisizlik diyelim :)
Sigorta atacak değeri yakalamamıştır. binamız 1993'de bitmişti. KAR 'da yok.
 
Cok merak ediyorum bu sorunu cozebildi iz mi o yildan bu yana. Suan bende de ayni sorun var artik kafayi yemek uzereyim 2. Elektrikci geldi. Ayri topraklama cektirdim yine ayni yine ayni
 

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst