Multimetre ile şarjlı pil ve akü kontrolü yapımı

abuzerefendi

Katılımcı Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
451
Puanları
99
Yaş
40
Arkadaşlar kuru aküler ile şarjlı pillerin şarj durumları multimetre ile nasıl anlaşılır. Mesela ben 3 gündür bunu anlamaya çalışıyorum. bunun için denemeler yapıyorum çıkan sonuçlar hep farklı. mesela

Elimdeki 2300 Mah 1.2 volt şarjlı pillerde

1. gün şarjlı pillerde yaptığım denemede ( 6 saatlik şarjdan sonra ) pilin voltajı 1,21 civarı çıkar iken amperi ise 450 civarı bir değer çıkmış idi. Tabi amperi ölçmeye kalkınca amper değeri sürekli düşüyor. sanırım o da pilin şarjını amper ölçümü bitiriyor.

2. gün ölçtüğümde ( yaklaşık 20 saatlik şarj sonrası ) pilin voltajı 1,51 amperi ise 1600 mah çıktı.

3. gün ( yaklaşık 34 saatlik şarj sonrası ) pilin voltajı 1,61 amperi ise 1800 mah çıktı.

şimdi bu piller hala dolmadı mı? Birde ben bu pillerin amperini ölçmeye başlayınca amper hemen 1 2 ibre şeklinde inmeye başlıyor. bir miktar daha tutarsam pil bitiyor. Sanırım bu ölçümler bu pilin dolmasını engelledi.

Birde elimde 12 v 4.5 Amperlik güç kaynağı aküsü var. akü öldü sanırım ama aküyü multimetre ile ölçmeye kalkışınca 12,3 V civarı bir gerilim alıyorum. Akım olarak ise A yerine pilleri ölçtüğümdeki gibi 0,45 gibi değerler alıyorum. bu aküyü ups e bağladığımda sanırım şarj olmuyor. bu akü sağlam mı yoksa bozuk mu bunu multimetre ile nasıl anlarım?

Bu arada akülerde amper ölçümü yapılmazmış ama ben bu 1 tl cilerden aldığım 5 6 tl lik multimetre ile akım ölçümü de yaptım. ne gibi sorun oluşabilir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
hocam akımı nasıl ölçtün? sen pili ve aküyü akım ölçmek çin bağladiğinda amper metrenin iç direnci çok düşük olduğu için kısa devre edip desarj etmişsin. Bu cihazlarin sarj durumlarını voltaj ölçerek anlayabilirsin.
 
Hiçbirşey bağlamıyorum. aynen böyle ölçtüm. biliyorum yanlış bir ölçümmüş ama benim gibi bir çok kişi de ölçmüş. bu diğer ölçenlerin yazdıkları.

Hmm o yüzden sürekli amperi düştü demek.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst