multi pic programmer yardım

can89

Üye
Katılım
31 Ocak 2015
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
24
Merhaba arkadaşlar pic ile mtdf devresi yapmayı planlıyorum bunun için bir pic proglamlayıcı gerek. Bu sitedekini yapmıştım geçenler ama çalışmadı
http://feng3.nobody.jp/en/pg5v2.html

bunun gibi 16f628 picini proglamlayan devre varsa paylaşırsanız sevinirim. İnternette cok devre var ama bazıları çalışmıyor bu yüzden sizden yardım istiyorum. Teşekkürler.
 
Birde buradaki linkte ayrı ayrı soket kullanılmış elimde zif soket var bağlantısı nasıl olur yada bu mümkünmüdür.

Basit PIC Programlayıcı​

Değerli dostum Abdullah’ın hazırladığı bir güzel yazı ile daha sizlerin karşısındayız.

Bildiğiniz gibi PIC Mikroişlemcileri Microchip firmasının oldukça popüler olarak kullanılan, programlanması basit ve kullanım alanı çok geniş bir spektruma yayılmış pratik mikroişlemci ailesinin genel adı. Pek çok çeşidi ve farklı özellikleri bulunan bu mikroişlemcileri programlamak için genellikle bir bilgisayarda program yazmak (en temel düzeyi ile Assembler dilinde…) ve bir şekilde uygun programlayıcı ile PIC işlemcilerine yüklemek gerekiyor. Bu programlayıcıları hazır alabileceğiniz gibi aşağıdaki basit PIC Programlayıcıyı da kendiniz kolayca yaparak bu zevkli ve eğlenceli dünyaya adım atabilirsiniz.

…ve dostum Abdullah’ın yazısı ile sizi baş başa bırakıyorum.

Pic Programlamayı öğrenmek isteyenlerin işine yarayacak birkaç devre elamanı ile yapılmış basit bir devredir. Bu devre ile 18 pinli, 28 pinli ve 40 pinli piclerin dışında 24Cxx eepromlarını da programlayabilirsiniz. Bu yüzden 8 pinli ufak bir soket devreye yerleştirdim. Programlayıcı yazılım olarak ic-prog (www.ic-prog.com) programını kullanın. Bu program birçok PIC e destek veren ücretsiz bir programdır.


Resim 1: Pic Programlayıcı Devre Şeması & 8 – 18- 28 ve 40 Pinli Mikroişlemciler

Devre Malzemeleri:
2 adet 2.2KΩ direnç
1 adet 22KΩ direnç
1 adet 10KΩ direnç
1 adet 330Ω direnç
1 adet 1N4148 diyot
1 adet 5.6 V zener
1 adet 10μF/25V kondansatör
1 adet led
1 adet 40 pin entegre soketi
1 adet 28 pin dar entergre soketi
1 adet 18 pin entegre soketi
1 adet 4 pin entegre soketi
İsteğe bağlı olarak board üzerine yerleştirilebilen dişi seri port soketi veya bilgisayarın arkasına takmak için dişi seri port soketi ve kılıfı.

Ayrıca biraz pahalı olmasına rağmen 40 Pinlik işlemcileri takıp çıkartırken bacaklarının zarar görmemesi için ZIF soket alınabilir.

Devrenin Yapılışı:

Resim 2: Pic programlayıcı devresinin üstten görünümü

Devreyi monte ederken öncelikle atlamaları lehimleyin. Daha sonra direnç ve diyotları yerleştirin ve lehimleyin. Entegre ayaklarını lehimlerken önce köşelerdeki ayakları lehimleyin. Böylece entegreyi daha düz bir şekil plakete yerleştirebilirsiniz. Ben plaket üzerinde bağlantısı olmayan ayakları söktüm. Bu sayede PIC’ i sokete daha kolay söküp takabiliyorum. Devreyi seri porta takmak için bilgisayar arkasına takılan dişi soket ve kılıfını kullandım. Bu soket üzerindeki numaralar ile açık şemadaki numaralara bakarak kart üzerindeki uygun yerlere lehimledim. Eğer numaralar ile uğraşmak istemiyorsanız kart üzerine takabileceğiniz bir dişi seri port soketi alabilirsiniz. Böyle yaptınız taktirde ekstradan seri port kablosu almak zorunda kalırsınız.

Kullanımı:
www.ic-prog.com
adresinden ic-prog programını indirin. Windows XP/2000 kullanıyorsanız siteden IC-Prog NT/2000 driverını da indirin ve ic-progla aynı klasöre yerleştirin. Programı ilk çalıştırdığınızda kullandığınız donanımı ve bunun bağlı olduğu seri portu sorar.
JDM Programmerı ve devreyi bağladığınız seri port numarasını seçin.
Windowsx XP/2000 kullanıyorsanız Windows API yi seçip ok tuşuna basın.
Daha sonra bu pencereye gelmek için Setting –> Hardware menüsünü takip edin.
Şimdi Setting –> Options girin.
I2C sekmesine tıklayın.
Buradan Enable MCLR as VCC seçin.
Böylece devremizdeki 8 pinli yerde 24Cxx eepromlarını programlayabiliriz.
Language ten Turkish seçip ok tuşuna basın.
Program kapanıp açılacak ve menüler artık Türkçe olarak karşımıza çıkacak.

Not: Ben şahsen IC-PROG kurarken bir kaç defa hata mesajları aldım. Genelde program driverlarını yükleyemeyebiliyor. Bu durumda ayarlar kısmından driverları kaldırmak ve Windows registry’den bazı kayıtları silerek tekrar kurmak gerekebiliyor. Internet üzerinde biraz araştırma yaparsanız çözüme dair pek çok kaynak bulabilirsiniz. Umarım böyle bir problem ile kimse karşılaşmaz.

Kırmızı daire içine aldığım yerden programlamak istediğiniz PIC i veya 24Cxx türündeki eepromu seçin.
PIC i seçtikten sonra PIC le ilgili uygun osilatör ve sigorta değerlerini seçin.


Resim 1: IC-Prog arabirimi

Not: Kod koruması seçeneğiyle yazdığınız PIC ler başka hiçbir programlayıcı tarafından okunamaz. Ama programlayıcıların çoğu kod korumalı PIC i silerek PIC tekrar kullanılabilir hale getirir. IC-Prog malesef kod korumalı PIC leri silememektedir.

Araç çubuğundaki en soldaki butona basarak istediğiniz hex dosyasını yükleyebilirsiniz.
Mavi daire içine aldığım butonlar soldan sağa doğru şu görevleri yapar.

Tümünü Oku: PIC’in program, veri hafızası ve konfigürasyon bitlerini okur.
Tümünü Programla: PIC’i programlar
Tümünü Sil: PIC’i siler.
Doğrula: PIC’in içindeki verilerle enson açmış olduğunuz hex dosyasının aynı olup olmadığını kontrol eder.

Aşağıda Pic Programlayıcının baskı devre plaketine ait alt ve üst görüntülerini sisteminize indirebilirsiniz. Eğer ters baskı almakta probleminiz varsa Şekil 4’de verilen üstten görüntüyü kullanabilirsiniz.


Şekil 3: Pic Programlayıcı devresinin alttan görünüşü


Şekil 4: Pic Programlayıcı devresinin alttan ters görünüşü. Ütü ile transfer etmek istiyorsanız bu baskı devreyi kullanın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst