motorun dönüş yönünün değiştirilmesi

lazermt

Üye
Katılım
8 Nis 2009
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
54
selam arkadaşlar elimde bir motor var 3 uçlu , bir ucu ortak diğer 2 ucu votajı verilen uca göre ileri geri çalışıyor . motorum 24 v ac ile çalışmakta ben bu motoru sınır anahtarı ile sürekli ileri geri çalıştırmak istiyorum .devre konusunda yardımcı olbilecek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Resimde basit bir kapı aç-kapa kumanda devresi çizdim bunun üzerine ekleme yapabilirsin. örneğin açık konumda bekletmek için bir zaman rölesi ekle yada bir kez start verildiğinde sürekli git,gel yapmasını istersen bir yardımcı röleyle halledilebilir.

( s1= kapı açık - ileride swici)
(S2 = kapı kapalı - geride swici)
(R1 = motor ileri yön rölesi )
(R2 = motor geri yön rölesi )
 

Ekli dosyalar

  • kapi devresi.JPG
    kapi devresi.JPG
    67 KB · Görüntüleme: 199
devre için çok teşekkür ederim . bir tane kuluçka makinası kabini yaptım bu devreyi yumurtaları çevirmek için kullanmayı düşünüyorum yani sınır anahtarıyla ileri geri motor hareket edecek ayrıca zaman rolesi de bağlıyacam start butonunu devam lı konuma aldığında devre sürekli çalışır heralde değil mi .
 
usta start butonuna basarak olmaz o iş. Sen bana tam olarak nasıl çalıştıracağını anlatırsan gereken devreyi çizerim
 
sayın orhan çizmiş olduğun devre R2 çalıştıktan sonra durduğunda tekrar R1 in çalışması gerekiyor. sanırım ekte ki gibi bi devre çizecektin. fakat bu şekilde çizilen devreler bence biraz sakıncalı. burada çizdiğim bu devreyı kullanmak bence mantıklı değil çünkü. stop halindeyken git makinanın sviçlerine elle müdahale et motor çalışacaktır. buda hoş bi durum değil. en azından devreye alma kontaktörü kullanılmalıki stop halinde makinada enerjı olmasın.arkadaş aynı soruyu iki yerde açmış bunun sebebinide anlamadım diğer sayfada çizmiş olduğum şekil daha mantıklıbence. bu şekli çizmemin sebebi sadece bunu pratıkte kullanmanın sağlıklı bişi olmayacağını belirtmek içindir.
 

Ekli dosyalar

  • bbb.rar
    3.4 KB · Görüntüleme: 65
sayın soycul, r2 çalıştıktan sonra kapı kapanmış oluyor yani tek seferlik aç kapa yapıyor ve duruyor yukarıda da belirttiğim gibi. Eğer sürekli aç kapa yapılmak istenirse bir tane daha yardımcı role gerekli olucak. Bu arada dediğine katılıyorum herzaman için bir enerji kontaktörü emniyet açısından gerekli ancak ben çok basit olarak çizdim arkadaşa fikir vermesi açısından..
 
arkadaşlar ilginiz için çok teşekkür ederim bu devreyi bir mini kuluçka makinasının yumurtaları çevirmesinde kullanmak istiyorum moturun ve basit mekanizmanın resimlerinide ekledim. motor dediğim gibi 24 volt ac ile çalışıyor siviçlerle ileri geri çevirmek istiyorum.


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Eğer sürekli aç kapa yapılmak istenirse bir tane daha yardımcı role gerekli olucak bende aynen katılıyorum bi tane daha role lazım olacak
 
arkadaşlar tam şemayı verebilirseniz çok memnun olurum.
 
Şöyle birşey olabilir kanımca.
Tabi ustalardan onay almak lazım.
Birde start butonun yay geri dönüşlü olmalı :)
 

Ekli dosyalar

  • bg1.JPG
    bg1.JPG
    14.1 KB · Görüntüleme: 69

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst