Motorlu şalterler

arkadaşlar
otomatik tranfer olayı arkadaşlarında bahsettiği gibi socomek enversör şalterlerlede yabılabilir.fakat yüksek amperajda açık tip şalteleri öneririm.örneğim 800 A üstüne açık tip şalterler kullanılmalı
motorlu şalerler 800 A in üstünde sıkıntılı çalışabilmektedir.kumanda devresine gelince Şebeke tarafı için konuşuyorum.1 adet gerilim kontrol rölesi ile alınan referans gerilimleri stabile edilerek yardımcı röleler vasıtasıyla elektriksel kilitleme muhakkak yapılması koşulu ile(şebeke şalterinin kapamasını jeneratör şalterinin normalde kapalı kontağından geçirme sureti)şebeke şalteri on yapılabilr.aynı olay jeneratör şalteri kumandası içinde geçerlidir....
tabi ben yüzeysel anlattım ama emniyet devrelerinin yapılması gerek...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kardeş bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.630A ikitane general marka motorlu şalter var.elektrik kesildiğinde jeneratör devreye girecek elektrik geldiğinde jeneratör motorlu şalteri devreden çıkacak. bunun kumanda şemasını gönderirseniz çok sevinirim, bilmiyorsanız araştırırmısınız benim içinteşekkürler *****@***.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba bir motorlu şalter sistemi kuracağım şalterin açık veya kapalı olup olmadığını otomasyon sisteminden görmek istiyorlar nasıl bir şey yapılabilir bilgi verirseniz sevinirim
 
Otomatik şalterlerde,bu tip ihtiyaçlar için,yardımcı ( NO,NC ) kontaklar bulunur.Bunlardan yararlanablirsiniz.
 
abb nin şalterlerin bağlantı şemaları var mı kuplaj şalterinin pr /21/p modeli
 
selam arkadaslar transfer panosuyla ılgılı fıkırlere ıhtıyacım var konu:jenaratore gerek duymadan devre dısı bırakıp dırek sebekeden guc saglamak ıstıyorum gecıcıolarak ama motorlu salterı devreye alamıyorum ne motor calısıyo nede start stop yardımınız ıcın tesekkurler.
 
arkadaşım motorlu şalterin kumanda fazını , şalterden önce al.
 
arkadaşlar bu öyle anam anam abartılacak mevzu değil. 2 tip motorlu şalter vardır. 1 normal tmşye takılan motor mekanizması 2orjinal fabrika üretimi motorlu şalterler.
bunlar normalde çıplak satılır ABB SİEMENS MERLİNGERİN LG FEDERAL GE GİBİ KULLANILABİLEN MARKALAR VARDIR.
Bunlarda ana ilke el ile yapılması gereken işlemleri bobin yardımı ile yapmaktır. hepsinin çalışma prensibi aynıdır..
motor yayınıu kurmaak için bir motor açmak için bir bobin kapamak için bir bobin kullanılır. ayruyeten kapamaya hazır kontak vardıropsiyonel olarak .

motor uçlarına koşulsuz olarak çalışma gerilimi ne ise o verilir (110 - 24 -48- 220 380) ne ise motor kurar zaten yay gergiye geldiğinde durur.. bu uç M1.M2, U1,U2 Gibi şalterden şaltere farklılık gösterir ... klavuzunda vardır.

açma bobini şalteri açtırmak için kullanılır . 2 türlü açtırma mekanizması mevcuttur
1 düşük gerilim bobini
2 açtırma bobini
düşük gerilim bobinin üzerinde sürekli enerji olmak zorundadır. bu enerji kesildiği an şalter düşer . açtırma bobini ise enerji verilir puls olaarak açtırır.
jeneratör sistemlerinde genelikkle düşük gerilim bobini kullanılır .. çünki enversör yapmak sıkıntılı olabilir. açtırma bobinini enerjilendirmek sıkıntı olabilir.

kapamaya ise enerji verdiğimiz zaman puls olarak şalter kapanır yani elle yapacağımız her şeyi rölelere yaptırırız

şimdi tek bir motorlu şalterin sadece bir anahtarla kumandasını anlatacağım .atıyorum siemensten 1000 a bir şalter alacağız siparişini şöyle vereceğiz

1-1adet motorlu şalter 1000 a
2- 1adet motor mekanizması
3-1adet düşük gerilim bobini
4-bir adet kapama kontağı
5-bir adet kapamaya hazır kontak
6-1adet yardımcı kontak bloğu...
aldık geldik bu malzemeleri yerlerine taktık şalteri kapadık.

şimdi önce nötrlerimizi köprülüyoz. nedir bunlar nötrden hat çıkıp düşük gerilim bobininin 1 ucu ordan motorun 1 ucu ordan kapama kontağının bi ucunu nötürlüyoruz.


motora 220 herzaman direk veriyoruz. verdik motor gırrrrrrrr dedi kurdu .

şimdi düşük gerilim bobininde enerji olması lazımki şalter kapatabilsin onada direk 220 veriyoruz oda çekti. şimdi kapama kontağınada enerji verirsek şalter kapatacak. ama bunu ne zaman vereceğiz şalter kapamatya hazır olduğu zaman yay kurulu olduğu zaman . bunu kim söyleyecek kapaya hazır kontak o zaman fazı alıp kapaya hazır kontaktan geçirip kapama bobinine verdiğimiz zaman şalter kapatacaktır. ama orda sürekli 220 olmasına gerek yok bu nedenle kendi kapalı kontağından geçiriseniz şalter kapandımı 220 kesilecektir..

anahtarı açtığımızda şalrden düşük gerilim bobinin enerjisi kesilir düşer . açılır
kapadığımızda motot kuruludur kamaya hazırsa kapama bobini puls vurur hepsi o ....

dahada fazla bilgi isteyenler özelden rahatsız edebilir
 
Arkadaşlar merhaba;

benim konu hakkında farklı bir sorum olacak. biz UPS işi yapıyoruz. müşterilerimizden bir tanesi Fabrikanın ana kesicisini bizim cihazlardan biri ile beslemiş. Bizim teknik arkadaşımız Bakım yaparken UPS çıkış kesmiş ve bu kesici kendisini açtığı için tüm fabrikanın beslemesi kesilmiş.

Sonrası tabiki kaos. UPS cihazına da besleme gelmediği için oda kesiciyi besleyememiş ve bir türlü kurarak devreye alamamışlar. Sonrasında seyyar çektikleri bir enerji le kurmuşlar.

Şimdi sorum şu, UPS cihazları da kul yapısı sonuçta. bu gibi durumlarda bu kesici normalde DC redresör sistemi ile beslenmiyor mu? ( Yani akülerden ). yada bu yaşanan problemin önüne geçmek için en güvenli yol nedir?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst