Motorlari Verİmlİ Yapan Sİstem

mehmet95

Üye
Katılım
21 Kas 2006
Mesajlar
173
Puanları
1
Yaş
39
MOTORLARI VERİMLİ KILAN BİR UYGULAMAYI İNTERNETTE GÖRDÜM, SİZİNLE PAYLAŞAYIM DEDİM,
LİNK AŞAĞIDA;
http://www.yurticienerji.com/pplintegra.htm

PPL Integra Power bağlandığı elektrik motorunun enerji ihtiyacını algılayan bir aygıttır. PPL Integra Power, software yazılımı sayesinde, optimal enerji yönetimini ve daha düşük işletim sıcaklığını sağlar. Bu da tesisinizdeki, işyerinizdeki ya da evinizdeki, elektrik motoru ile çalışan ekipmanlarınızın ihtiyacı kadar elektrik enerjisi kullanarak, daha düşük sıcaklıklarda (enerjinin fazlası, elektrik motorlarında ısı enerjisine dönüşerek motorun bobinleri ve yatakları arasında israf olmaktadır.) ve daha sessiz çalışması anlamındadır.

AC Endüksiyon motorları; Hafif yükte veya yüksüz, aşırı akım ve voltaj kullanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Motorun yapacağı işe göre, ihtiyaç fazlası gelen elektrik enerjisi, motorda ısı enerjisine dönüşmektedir ki bu kaybolan, ziyan olan bir enerjidir. PPL Integra Power; Motora yapacağı işin ihtiyacı kadar elektrik enerjisi göndererek israfı önler.
Motorun verimi asla düşmez.

PPL Integra Power; Kumanda ettiği elektrik motorunda; Manyetik alanın optimum seviyede muhafaza edilmesi için voltajı denetler motorun potansiyel gücünü, güce ihtiyaç duyulana kadar etkili bir biçimde düşürür.

PPL Integra Power ; Motorun verimliliğini izleyerek, motor hızını olumsuz etkilemeksizin saniyenin 1/100 sürede, talepteki en basit değişimleri algılar, motora ihtiyaç kadar güç verir.

Böylece motor daha az enerji tüketirken, ciddi anlamda elektrik tasarrufu sağlar. (%15-%32 sağlanan tasarruf, analizör cihazı ile saptanır.)
Isı ve vibrasyon ortadan kalktığı için motorun ömrünü uzatır.

PPL INTEGRA POWER Soft ware yazılımının enerji yönetim algoritmaları, hem voltaj hem de akım sinüs dalgaları için ‘ sıfırı bulma ’ noktalarını görüntüleyerek motor üzerindeki yükü algılar. TRIAC ya da SCR kullanarak gereksiz aşırı voltajı keser. SCR kapalı olduğunda, motor tarafından herhangi bir akım üretilmez ve böylelikle akım sinüs dalgası azaltılmış olur.

PPL INTEGRA POWER NASIL TASARRUF SAĞLAR

1-Elektrik ihtiyacını ve tüketimini azaltır.
AC Alternatif Akım Motorlarının çoğu hafif yük de, ya da hiç yüksüz aynı miktarda elektrik enerjisi tüketir. Bu elektrikli bir motorda doğal olarak mevcut bir verimsizliğin bulunduğu anlamına gelir.
a) KVAR oluşturmakta ama verimli bir iş ortaya koyamamaktadır.
b) Bu verimsiz enerji zararlı ısıya, vibrasyona ve gürültüye yol açmaktadır.
c)Verimli (aktif KVAR) ile birlikte, verimsiz (Reaktif KVAR) tüketilen tüm enerjinin de bedelini ödersiniz. PPL INTEGRA POWER Kvar ı yok eder ve verimsiz enerji bedeli ödememenizi sağlar.

2-Motorun işletim sıcaklığını düşürür, ömrünü uzatır.
PPL Integra Power cihazları endiksüyon motorlarının işletim sıcaklığını 20oC ye kadar düşürür. Çalışan endiksüyon motorlarında 20oC lik bir çalışma sıcaklığı motorun çalışma ömrünü uzatır.

3-Motor verimliliğini ve güvenilirliğini artırır.

4-Vibrasyonu ve gürültüyü en aza indirir.

5-Cihazlarınızı voltaj dalgalanmalarına karşı korur.
ACI / PPL INTEGRA POWER cihazının çalışma voltajı; ( 208 Volt – 600 Volt ) aralığında olduğu için Şebeke değişikliğinden etkilenmez.
( Şekil 4 )

6-Güç faktörünü iyileştirir.
a) Güç faktörü ölçülen bir birim değildir. Güç ( KW ve KWA) nın ölçümlerinde kullanılan tekniklerin anlaşılmasında pek çok yanlış anlama mevcuttur. Kamu hizmetleri (elektrik, hava gazı ve su gibi) şirketleri, müşterilerini aktif real güç Watt üzerinden faturalandırmaktadır. GÜÇ FAKTÖRÜ (pf ) görünen gücün, aktif güce bölünmesiyle elde edilen bir orandır.

Not: PPL Integra Power cihazları ile sağlanan tasarrufları belirlerken, aynı zamanda bunun elektrik faturasını etkileyeceği yani aktif (Real güç KW) nın nasıl değişeceği düşünülmelidir. Bu miktarın ölçülmesi ve hesaplanması gerekir. Tamamlayıcı olarak, genelde yanlış kullanılan bir başka terim de DPF yani güç faktörü boşluğudur. Bu basit bir ifadeyle voltaj ve ana akım sinyalleri arasındaki açının cosinüsüdür. PPL Integra Power tasarruflarının belirlenmesi için yararlı değildir.

Tüm motorlar değişken yüklerde çalışırlar. Güç faktörü motor randımanının bir göstergesidir. Bazı şirketler elektrik sağlayıcıdan görünen güç faktörünü artırmak için güç faktörü düzeltme donanımı ilave ederler, PPL Integra Power ekipmanı güç faktörü düzeltme ve motordan sonra tesis edilir. PPL Integra Power ekipmanı genelde 0,7 nin altında olan gerçek motor güç faktörünü görür. PPL Integra Power ekipmanı enerji tasarrufu sağlar harareti ve vibrasyonu azaltır ve 0,7 ya da bunun altında çalışan motorların güç faktörünü yükseltir.

PPL INTEGRA POWER; Önemli oranda azalttığı elektrik maliyeti ve önemli oranda da artırdığı verimlilik sayesinde çok ciddi TASARRUF yapar.
(Azalan Elektrik maliyeti %15 - %32, artan gerçek Kwh %30 - %40)

7-PPL INTEGRA POWER cihazları kullanıldığı zaman motor üzerinde çalışan bir takım ekipmanların kullanılmasına gerek kalmayacaktır.
a)Kontaktörler
b)Yıldız üçgen gruplarda motor koruma rolesi, faz koruma rolesi, zaman rolesi ve termik, servis dışı olmaktadır.

8- Sadece elektrik tüketiminden sağladığı tasarruf sayesinde çok kısa zamanda kendisini amorti eder.

9-PPL INTEGRA POWER cihazların tasarruflarının optimizasyonu için akım algılama
a) DSP (Digital Sinyal İşlemcisi) Yük değişimini çok hızlı algılar.1/100 Saniye
b) Değişen yüklerde ve hat durumlarında enerji tasarrufu
c) Çoklu frekans işletimi (50 Hz veya 60 Hz)
d) Yumuşak duruş yumuşak kalkış (Soft start –Soft stop)
e) Termal algılayıcı
f) PLC ile uzaktan kumanda etme özelliğine sahiptir.

10-PPL Integra Power cihazları motorların aşırı kvar üretmesini önlediği için sistemdeki reaktife bağlı kondansatörlere ihtiyaç kalmayacaktır.
11-PPL INTEGRA POWER cihazları; Motorla gücü doğru orantıda tutabilmek amacıyla her motora ayrı uygulanmaktadır.

12-PPL INTEGRA POWER cihazları aynı zamanda bir harmonik filtresi gibi
çalışmakta ve üretmiş olduğu harmoniği sisteme yansıtmamaktadır.
(Harmonik ile ilgili detaylı bilgi ektedir.)

13-PPL Integra Power cihazları tam otomatik ve manuel çalıştırma özelliğine sahiptir.

14-PPL INTEGRA POWER cihazları tesisimizdeki sisteme nasıl bir fayda sağlıyor.
a) Motor daha etkin çalışıyor
b) Bakım masrafları azalıyor
c) İşletim harareti azalıyor
d) Daha az güç sarf ediyor
e) Motor ömrü uzuyor
f) Vibrasyon azalıyor
g) Üretim artıyor

15-PPL INTEGRA POWER cihazlarının, Elektrik tüketiminden sağladığı direkt tasarrufa ek olarak, yukarıdaki avantajlardan dolayı oluşan tasarruf önemlidir.

PPL INTEGRA POWER; ISIYA, NEME, TOZA KORUMALIDIR.

PPL INTEGRA POWER; Yetkisiz kişilerin müdahalesi ve darbe hariç normal çalışma şartlarında 3 YIL GARANTİLİDİR.
Cihazların seri no suna göre, her bir cihaz için karşılıklı imzalanacak GARANTİ BELGELERİ; Genel distribütör MTECH AŞ. yi ve üretici firma PRECISION POWER LABS –U.S.A yı sorumlu tutar.

PPL INTEGRA POWER’ ın INTERNATIONAL CSA SETİFİKASI VARDIR.

PPL INTEGRA POWER TASARRUF CİHAZININ UYGULANMASI

a ) Tesisteki harmonik FLUKE analizör cihazı ile ölçülür.
b) PPL INTEGRA POWER uygulanacak motorların; Yüklü, yüksüz çalıştırılarak ölçümleri alınır.
c) Aynı motorlara, aynı şartlarda PPL INTEGRA POWER uygulanarak FLUKE analizör cihazı ile alınan ölçümler gözlenir.
( Şekil 1 )
d ) Analizör cihazını teyiden, istenirse; Motora bağlanacak diğital elektrik sayacı ile motor PPL INTEGRA POWER cihazsız 1 saat, cihazla 1 saat olmak üzere çalıştırılır. Aradaki tasarruf gözlenir.
e ) Süre olarak çok çalışan motorlar, daha sonra da, süre olarak az çalışan büyük motorlara PPL INTEGRA POWER tasarruf cihazları uygulanır. Amaç; Çok çalışan motorların yapacağı tasarrufla, cihazların kısa sürede amorti edilmesidir.

SERVİS

Yetkili elemanlar tarafından takılan cihazlar, üzerindeki – çalışıyor lambası – yandığı sürece iş görüyor anlamındadır. Lamba söndüğü zaman, motorunuz çalışacak fakat tasarruf yapmayacaktır.
(Şekil 3)

Arıza söz konusu olduğunda, 24 saat içinde arıza giderilecektir. Ancak 18 aydır ağır yük altında 24 saat çalışan motorlara bağlı PPL INTEGRA POWER cihazlarında bir arıza gözlenmemiştir.

MONTAJ VE SERVİS
Yetkili Teknisyen – Emin Özcan
Erelektrik İnşaat Taah.Proje
İvedik Org.Sanayi Melih Gökçek Bulv.
Halk Yapı Koop. 17/120 Kat : 1 İvoksan /ANKARA
TEL : 0312.395.02.69
FAKS : 0312.395.51.84



HARMONİK ÖLÇÜMÜ

Elektrik şebekelerinde elektrik kalitesini etkileyen ve sinüsoidal olması gereken 50 HZ’ lik gerilimin, değişik etkenlerle bozularak kullanım cihazlarında birtakım arızalara yol açmasına Harmonik Kirlenme denilir. Harmonik Akım /Gelirim, 50 Hz’ nin genellikle tek katlarında (50*3, 50*5, 50*7) gibi oluşur ve temel frekansla birlikte etkisini sürdürür. Bu harmonikler genlerin büyüklüğü oranında ve şebekede kullanılan diğer cihazların özelliklerine göre cihazlarda sorunlar yaratırlar. Harmonik bozulma, başka bir değişle şebekenin kirlenme oranı TOPLAM HARMONİK BOZULMA, DEĞER ( THB ya da THD) olarak verilir.Bu değer temel frekansın akım veya gerilimin yüzdesi olarak ifade edilmektedir.

Harmonik Kirlenmeye Sebep Olan Cihazlar

1-Alternatif akımı doğru akıma çeviren cihazlar.
2-Üç fazlı ya da Tek fazlı kaynaktan beslenen doğru akım motorları için statik hız ayar üniteleri.
3-Elektrokimya ya da Elektrometalurji tesislerinde klor, vb. kimyasal maddelerin üretiminde veya aleminyum –bakır refinasyonunda kullanılan büyük güçlü statik redresör üniteleri.
4- Üç fazlı endüksiyon motorlarına ait hız ayar üniteleri.
5- Akım beslemeli, darbe genişliği modulasyonlu, doğru akım ara besleme üniteli vb.motor hız ayar üniteleri.
6- Manyetik çekirdekli cihazlar.
7- Elektrik arkı ile çalışan cihazlar.
8- Ark ocaklarında kullanılan tristör kontrollü reaktif güç kompanzasyon üniteleri.

Şebeke Üzerine Etkileri

1-Manyetik çekirdekli cihazlarda (Motor, Trafo, vb) aşırı ısınmalar.
2-Kapasitör banklarında sigorta atmaları, yalıtkan içinde oluşan kısmi deşarjlar sonucu kısa sürede bankların arızalanması.
3- Sayaç ve ölçü aletlerinde hatalı okuma.
4- Koruma rölelerinin hatalı çalışması.
5- Her türlü redresör, hız kontrol ünitesi, UPS gibi cihazlarda performans düşmesi.
6- Haberleşme cihazlarında, özellikle telefon ve telsiz cihazlarında girişim nedeni ile gürültü oluşturması.

İzin Verilen THB Değeri

Tedaş’ ın yayınladığı ve müşterilerin uymak zorunda olduğu ilgili yönetmeliğe göre gerilimde harmonik bozulmanın sınırı AG’de % 7, OG’de ise %5 tir. Akım harmonik sınırları belirli yük akımlarına göre verilmekle birlikte pratikte %5 ile %12 arasında değişmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus; Bu değerlerin sınır değerler olduğu, sanayi tesislerinin kendi özel durumları için bu sınırların oldukça altında çalışmaları gereğidir.
( Şekil 2) [/url]

PPL INTEGRA POWER NASIL ÇALIŞIR.

PPL Integra Power bağlandığı elektrik motorunun enerji ihtiyacını algılayan bir aygıttır. PPL Integra Power, software yazılımı sayesinde, optimal enerji yönetimini ve daha düşük işletim sıcaklığını sağlar. Bu da tesisinizdeki, işyerinizdeki ya da evinizdeki, elektrik motoru ile çalışan ekipmanlarınızın ihtiyacı kadar elektrik enerjisi kullanarak, daha düşük sıcaklıklarda (enerjinin fazlası, elektrik motorlarında ısı enerjisine dönüşerek motorun bobinleri ve yatakları arasında israf olmaktadır.) ve daha sessiz çalışması anlamındadır.

AC Endüksiyon motorları; Hafif yükte veya yüksüz, aşırı akım ve voltaj kullanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Motorun yapacağı işe göre, ihtiyaç fazlası gelen elektrik enerjisi, motorda ısı enerjisine dönüşmektedir ki bu kaybolan, ziyan olan bir enerjidir. PPL Integra Power; Motora yapacağı işin ihtiyacı kadar elektrik enerjisi göndererek israfı önler.
Motorun verimi asla düşmez.

PPL Integra Power; Kumanda ettiği elektrik motorunda; Manyetik alanın optimum seviyede muhafaza edilmesi için voltajı denetler motorun potansiyel gücünü, güce ihtiyaç duyulana kadar etkili bir biçimde düşürür.

PPL Integra Power ; Motorun verimliliğini izleyerek, motor hızını olumsuz etkilemeksizin saniyenin 1/100 sürede, talepteki en basit değişimleri algılar, motora ihtiyaç kadar güç verir.

Böylece motor daha az enerji tüketirken, ciddi anlamda elektrik tasarrufu sağlar. (%15-%32 sağlanan tasarruf, analizör cihazı ile saptanır.)
Isı ve vibrasyon ortadan kalktığı için motorun ömrünü uzatır.

PPL INTEGRA POWER Soft ware yazılımının enerji yönetim algoritmaları, hem voltaj hem de akım sinüs dalgaları için ‘ sıfırı bulma ’ noktalarını görüntüleyerek motor üzerindeki yükü algılar. TRIAC ya da SCR kullanarak gereksiz aşırı voltajı keser. SCR kapalı olduğunda, motor tarafından herhangi bir akım üretilmez ve böylelikle akım sinüs dalgası azaltılmış olur.

PPL INTEGRA POWER NASIL TASARRUF SAĞLAR

1-Elektrik ihtiyacını ve tüketimini azaltır.
AC Alternatif Akım Motorlarının çoğu hafif yük de, ya da hiç yüksüz aynı miktarda elektrik enerjisi tüketir. Bu elektrikli bir motorda doğal olarak mevcut bir verimsizliğin bulunduğu anlamına gelir.
a) KVAR oluşturmakta ama verimli bir iş ortaya koyamamaktadır.
b) Bu verimsiz enerji zararlı ısıya, vibrasyona ve gürültüye yol açmaktadır.
c)Verimli (aktif KVAR) ile birlikte, verimsiz (Reaktif KVAR) tüketilen tüm enerjinin de bedelini ödersiniz. PPL INTEGRA POWER Kvar ı yok eder ve verimsiz enerji bedeli ödememenizi sağlar.

2-Motorun işletim sıcaklığını düşürür, ömrünü uzatır.
PPL Integra Power cihazları endiksüyon motorlarının işletim sıcaklığını 20oC ye kadar düşürür. Çalışan endiksüyon motorlarında 20oC lik bir çalışma sıcaklığı motorun çalışma ömrünü uzatır.

3-Motor verimliliğini ve güvenilirliğini artırır.

4-Vibrasyonu ve gürültüyü en aza indirir.

5-Cihazlarınızı voltaj dalgalanmalarına karşı korur.
ACI / PPL INTEGRA POWER cihazının çalışma voltajı; ( 208 Volt – 600 Volt ) aralığında olduğu için şebeke değişikliğinden etkilenmez.
( Şekil 4 )

6-Güç faktörünü iyileştirir.
a) Güç faktörü ölçülen bir birim değildir. Güç ( KW ve KWA) nın ölçümlerinde kullanılan tekniklerin anlaşılmasında pek çok yanlış anlama mevcuttur. Kamu hizmetleri (elektrik, hava gazı ve su gibi) şirketleri, müşterilerini aktif real güç Watt üzerinden faturalandırmaktadır. GÜÇ FAKTÖRÜ (pf ) görünen gücün, aktif güce bölünmesiyle elde edilen bir orandır.

Not: PPL Integra Power cihazları ile sağlanan tasarrufları belirlerken, aynı zamanda bunun elektrik faturasını etkileyeceği yani aktif (Real güç KW) nın nasıl değişeceği düşünülmelidir. Bu miktarın ölçülmesi ve hesaplanması gerekir. Tamamlayıcı olarak, genelde yanlış kullanılan bir başka terim de DPF yani güç faktörü boşluğudur. Bu basit bir ifadeyle voltaj ve ana akım sinyalleri arasındaki açının cosinüsüdür. PPL Integra Power tasarruflarının belirlenmesi için yararlı değildir.

Tüm motorlar değişken yüklerde çalışırlar. Güç faktörü motor randımanının bir göstergesidir. Bazı şirketler elektrik sağlayıcıdan görünen güç faktörünü artırmak için güç faktörü düzeltme donanımı ilave ederler, PPL Integra Power ekipmanı güç faktörü düzeltme ve motordan sonra tesis edilir. PPL Integra Power ekipmanı genelde 0,7 nin altında olan gerçek motor güç faktörünü görür. PPL Integra Power ekipmanı enerji tasarrufu sağlar harareti ve vibrasyonu azaltır ve 0,7 ya da bunun altında çalışan motorların güç faktörünü yükseltir.

PPL INTEGRA POWER; Önemli oranda azalttığı elektrik maliyeti ve önemli oranda da artırdığı verimlilik sayesinde çok ciddi TASARRUF yapar.
(Azalan Elektrik maliyeti %15 - %32, artan gerçek Kwh %30 - %40)

7-PPL INTEGRA POWER cihazları kullanıldığı zaman motor üzerinde çalışan bir takım ekipmanların kullanılmasına gerek kalmayacaktır.
a)Kontaktörler
b)Yıldız üçgen gruplarda motor koruma rolesi, faz koruma rolesi, zaman rolesi ve termik, servis dışı olmaktadır.

8- Sadece elektrik tüketiminden sağladığı tasarruf sayesinde çok kısa zamanda kendisini amorti eder.

9-PPL INTEGRA POWER cihazların tasarruflarının optimizasyonu için akım algılama
a) DSP (Digital Sinyal İşlemcisi) Yük değişimini çok hızlı algılar.1/100 Saniye
b) Değişen yüklerde ve hat durumlarında enerji tasarrufu
c) Çoklu frekans işletimi (50 Hz veya 60 Hz)
d) Yumuşak duruş yumuşak kalkış (Soft start –Soft stop)
e) Termal algılayıcı
f) PLC ile uzaktan kumanda etme özelliğine sahiptir.

10-PPL Integra Power cihazları motorların aşırı kvar üretmesini önlediği için sistemdeki reaktife bağlı kondansatörlere ihtiyaç kalmayacaktır.
11-PPL INTEGRA POWER cihazları; Motorla gücü doğru orantıda tutabilmek amacıyla her motora ayrı uygulanmaktadır.

12-PPL INTEGRA POWER cihazları aynı zamanda bir harmonik filtresi gibi
çalışmakta ve üretmiş olduğu harmoniği sisteme yansıtmamaktadır.
(Harmonik ile ilgili detaylı bilgi ektedir.)

13-PPL Integra Power cihazları tam otomatik ve manuel çalıştırma özelliğine sahiptir.

14-PPL INTEGRA POWER cihazları tesisimizdeki sisteme nasıl bir fayda sağlıyor.
a) Motor daha etkin çalışıyor
b) Bakım masrafları azalıyor
c) İşletim harareti azalıyor
d) Daha az güç sarf ediyor
e) Motor ömrü uzuyor
f) Vibrasyon azalıyor
g) Üretim artıyor

15-PPL INTEGRA POWER cihazlarının, Elektrik tüketiminden sağladığı direkt tasarrufa ek olarak, yukarıdaki avantajlardan dolayı oluşan tasarruf önemlidir.

PPL INTEGRA POWER; ISIYA, NEME, TOZA KORUMALIDIR.

PPL INTEGRA POWER; Yetkisiz kişilerin müdahalesi ve darbe hariç normal çalışma şartlarında 3 YIL GARANTİLİDİR.
Cihazların seri no suna göre, her bir cihaz için karşılıklı imzalanacak GARANTİ BELGELERİ; Genel distribütör MTECH AŞ. yi ve üretici firma PRECISION POWER LABS –U.S.A yı sorumlu tutar.

PPL INTEGRA POWER’ ın INTERNATIONAL CSA SETİFİKASI VARDIR.

PPL INTEGRA POWER TASARRUF CİHAZININ UYGULANMASI

a ) Tesisteki harmonik FLUKE analizör cihazı ile ölçülür.
b) PPL INTEGRA POWER uygulanacak motorların; Yüklü, yüksüz çalıştırılarak ölçümleri alınır.
c) Aynı motorlara, aynı şartlarda PPL INTEGRA POWER uygulanarak FLUKE analizör cihazı ile alınan ölçümler gözlenir.
( Şekil 1 )
d ) Analizör cihazını teyiden, istenirse; Motora bağlanacak diğital elektrik sayacı ile motor PPL INTEGRA POWER cihazsız 1 saat, cihazla 1 saat olmak üzere çalıştırılır. Aradaki tasarruf gözlenir.
e ) Süre olarak çok çalışan motorlar, daha sonra da, süre olarak az çalışan büyük motorlara PPL INTEGRA POWER tasarruf cihazları uygulanır. Amaç; Çok çalışan motorların yapacağı tasarrufla, cihazların kısa sürede amorti edilmesidir.

SERVİS

Yetkili elemanlar tarafından takılan cihazlar, üzerindeki – çalışıyor lambası – yandığı sürece iş görüyor anlamındadır. Lamba söndüğü zaman, motorunuz çalışacak fakat tasarruf yapmayacaktır.
(Şekil 3)

Arıza söz konusu olduğunda, 24 saat içinde arıza giderilecektir. Ancak 18 aydır ağır yük altında 24 saat çalışan motorlara bağlı PPL INTEGRA POWER cihazlarında bir arıza gözlenmemiştir.

MONTAJ VE SERVİS
Yetkili Teknisyen – Emin Özcan
Erelektrik İnşaat Taah.Proje
İvedik Org.Sanayi Melih Gökçek Bulv.
Halk Yapı Koop. 17/120 Kat : 1 İvoksan /ANKARA
TEL : 0312.395.02.69
FAKS : 0312.395.51.84
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam çok teşekkür ederim. Kafa yorulması gereken Önemli bir konu.
 
Arkadaşlar,sistemi hiç deneyen veya kullanan var mı,böyle bir cihaz Türkiye'de yeni birşey mi,bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim.
 
Bu sisteme kısaca motoru kompanze etmek diyediliriz.Motora kompanzasyon sistemi uygulayarak çektiği reaktif akımları berteraf ediyorsunuz.Reaktif akım çekilmediğinden bir parça tasarruf sağlanabilir.Fakat getireceği kar kurulum maliyetine bakılırsa çok düşük kalıyor.
 
Sayın engindurak çalışma prensibi hakkında teknik bilginiz varsa ve bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.
 
Sayın engindurak arkadaşım,kurulum maliyeti hakkında bilgin var mı.
 
Sistemin çalışma prensibi cosfi yi devamlı bir' e yakın tutmaktır.Çünkü motorlar sürekli aynı yükte çalışmayabilirler.Boşta oldukları zaman cosfi leri çok düşer ve sistemden daha fazla reaftif akım çekerler.Bu durumlarda devreye giren cihaz gerilimi kıyarak cosfi yi bire yaklaştırıyor.Busayede bir tasarruf oluşuyor fakat gözardı edeilebilecek bir değerde kalıyor.
 
Sn mehmet95 in anlattığı sistem farklı olabilir.fakat ben buna benzer olan sistemi bağlayıp ölçümler yaptım.neticede çok cüzi hatta yok denebilecek bir tasarruf gördüm.Cihazları plastik enjeksiyon makinelerinde denedim.
 
bakin integra power konusundaki bazi bilgilerimi size aktarayim cihaz amerikan mensei li ve daha once turkiyeye girmedi evet biraz pahali bi sistem oldugu icin girmedi fakat cihaz kendini aktif kullanimda kisa surede amorti ediyor diye biliyorum olay cos fi nin uygulamasindan da farkli calisiyo bu bir reaktif guc panosu yerine gecen bir cihaz degil cift tarafli triac larin kullanilmasi sonucu SCR adi verilen ve akimlari yuksek 3 adet SCR software bir program gelistirilmis ve cihaz uzerinde bagli bulunan islemcide cok guclu bagli bulundugu motorun enerji ihtiyacini saniyenin 100 de 1 surede cozuyor ve motoru yuklu ve yuksuz durumlarini cok kisa surede olcebiliyo dolayisiyla SCR lerin gecirgenligini kisip acma islemini yapiyo kaba tabiriyle . bu cihaza sunu soylesek cok daha dogru olucak bi anlamda klimalardaki inverter olayinin endustriye uygulanmis hali arkadaslar sorunuz varsa daha fazla da bilgi verebiliurim .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
form da yazilanlari sonradan okudum kisaca size yada konu ile ilgili detayli bilgi edinmek isteyenlere : Motora kompanizasyon felan uygulamiyoruz aksine bu cihaz kullanildigi zaman kompanizasyon panolarina ihtiyac kalmiyor ( motor icin olusturulan kompanizasyon panolari) neden : SCR denilen yari gecirgen parcalar sayesinde sebeke ye motorun olusturdugu reaktif enerji aktif enerjiyi terslemiyor dolayisi ile reaktif enerji uretimini motorun kapatiyor gelen sebekenize yansitmiyorsunuz . aktif kullanilan enerjinin %33 oraninda yada ustu olusturulan reaktif enerji bedelini odememis oluyorsunuz .. ve kar konusunda reaktif den kar i dusunmeyin hani konpanizasyon panonuz yoksa yada bole bi cihaz calistirmiyorsaniz reaktif enerji bedeli oduyorsunuz ama demek istenilen o degil olay aktif de aktif enerjiyi motorun ihtiyaci kadar veriyorsunuz daha once de yazdigim gibi motorun bosta oldugu durumlarda motor uzerine gelen fazla akimi isi enerjisine donusturuyor fazla akim gelmesse bostayken isi enerjisine donusmuyor dolayisi ile fazla enerji isi enerjisine donusmemis oluyor motorun gorevi sonucta endiuksiyon motoru ise isitma degil .... fazla akimda vibrasyon olusuyo buda dogru fazla akim gelmeyin ce vibrasyon olmuyor motorun omru ve calisma sesi de buna bagli olarak dusuyor .... arkadaslar bu cihaz motorunuz buyuk ise kullanilmasi gereken bir cihaz Not: enduksiyon motoru omru boyunca kendi satis fiyatinin 750 ile 800 kati arasinda elektrik enerjisi tuketir. bilgilerinize ..

Arka arkaya mesaj yazmak yasaktır .Onun yerine Değiştir butonunu kullanınız
Düzenleme :
korkmaz_design
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst