Motor yavaŞ ÇaliŞiyor sebebİ nedİr?

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar.


Evde bulunan ve 1300mah ve 2.4  volt ile çalışan şarjlı elektrik süpürgesinin silindir biçiminde olan pili artık ömrünü yitirdiğinden, karaköy'den 2 adet 1400mah ve 2.4 volt pil aldım ve cihaza lehimledim. Çalışıyor ama anlamadığım, motorun 1300mah'lik pile göre 1400mah takılmasına rağmen yavaş çalışması. Sorunum  bu arkadaşlar. Pilleri avometre ile daha şarj etmeden önce ölçtüğümde 2.4 volt gösteriyordu. Pillerde sorun var desem yeni aldım kutusundaydı.  Sizce sebebi nedir?


Bu siteye üye olmadan önce, elektrik kalfası olarak birşeyler bildiğimi sanırken, üye olup yazılanları okuduktan sonra pek bir şey bilmediğimi anladım.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayin morbeyaz, sadece gerilimleri olcmek sizi yaniltabilir.Bir yolunu bulup akimi da olcmelisiniz. Hem eski hem de yeni pillere ait hem akim hem de gerilim degerlerini olcup karsilastirirsaniz, degerler size bir fikir verecektir.
Sorulabilecek bir soru da, eski pillerin omurlerini tukettiklerine nasil kanaat getirdiniz? Bunu sormamin sebebi, eski pillerle cihazin artik is gormemeye baslamasinin tek sebebi pillerin omurlerini yemesi degil de baska kismilarda da ariza olabilir.Bu durumda yeni pil de cihazi calistiramayabilir.
Bir de 1300 mAh yerine 1400 mAh kullanmak, her zaman icin daha iyi bir davranistir denemez. Bu rakamlar her ne kadar batarya kapasitesini ifade etse de, aslolan cikis akimi degeridir.Her iki pildeki cikis akimi degerlerini karsilastirmakta fayda var.Saygilarimla
 
Eger makina eskiyse içindeki dc motorun fırçaları aşınmış olabilir ve fırçalar kollektor ile tam temas etmezse böyle bir problem ortaya çıkabilir ki iki farklı pilde de aynı durum söz konusu.
 
Piller aynı gerilime sahipse ve anormal bir durum yoksa ve motor da normalse, gerekli akım akacaktır. Boşken pillerdeki gerilimi direk olarak istenilen gerilimde ölçmeniz tuhaf geldi. Sonuçta şarj oldukça istenilen gerilime yakın bir değere ulaşmalısınız. Bir de şarjlı pillerde ilk dolum önemlidir. Tam dolum yapmadan kullanmaya başlamışsanız istenilen verimi elde edemezsiniz. İlk durumda bir tane 1300 mah 2.4V pil varken 2 tane 1400 mah pil mi bağladınız? Bu şekildeyse pillerin seri-paralel bağlantı şekilleri önemli. Son seçenek ise pillerin çin malı olup, üzerinde yazan değerlerde kapasiteye sahip olmaması.
 
bende arkadaşlara katılyorum gerilim ve akım aynı şey değildir sonuçta yükteyken cihaz çekilen akım önemlidir birde bence piller yeterli akımı sağlamıyor büyük bir ihtimalle çin malı
 
Arkadaşlar piller Amerikan malı. fırçalarda sağlam. Cihazda 2 adet pil vardı silindir biçiminde. Bende yenisi ile değiştirdim. Eski pillere göre yeni pillerin akımının fazla olması motor için ne gibi bir zarar verebilir? Birde ben bu motorlar da akım işini tam olarak kavrayamadım. Pil almaya gittiğimde bana 2000 mah pilin daha verimli olacağını söylemişlerdi ama ben kendi kendime dedim ki; Bu piller motora göre takılmıştır dedim. Şimdi akımın fazla olması motorun daha verimli çalışmasını sağlamazmı?

Pilleri yanlış lehimlemiş olabilirmiyim diyorum ama lehimlemeden önce denedim sadece bir şekilde çalışıyordu. Amacım siz tecrübeli arkadaşlardan bir şeyler öğrenmektir. Yoksa, atar cihazı yenisini alırım altı üstü 30 ytl. Ben pillere verdim 10 ytl. Sırf öğrenmek için.
 
bana kalırsada senin pilleri ilk olarak şarj etmen gerekiyor sadece gerilim ölçerek dolu olduğunu anlayamazsın. öncelikle 10 saat kadar yeni aldığın pilleri şarja bağlamanı öneririm.
 
sevgili kardeşim en güzeli cihazı şarj ettikten sonra ölçü aletini dc motorun uçlarına bagla.cihazı çalıştır bildiğim kadarı ile iki seri pil var 2,4 volt dc cihaz çalışırken bu voltaja yakın bi deger varsa normal ama motor uçlarında bu voltaj baya düşükse motor çalışırken pil uçlarını ölç .pil uçlarında voltaj yüksek motor uçlarında düşük ise anahtarı kontrol et .eger pil uçlarındada motor uçlarındaki gibi düşük voltajı okuyorsan ya pil dandik yada tam şarj olamıyordur.ama genelde piyasada kalitesiz ürünler çok orjinali gibi olmuyor....
sana kolay gelsin.....
 
Arkadaşım pillerin ilk şarjına nekadar dikkat ettigin yukarıdaki yazılarından anlaşılmıyor. Bu tür cihazlar çok basit yapıya sahipler. Bence ifede ettigin arıza ya pillerin ilk şarjlarında geregi kadar kalmamamış olması buda tahmini 16 saat, veya bu konuya dikkat etmiş ve sorununuz hala devam etmekte ise şarj aletinde (şarj adaptörü,baglantı kabloları,baglantı jaklarında) bir sorun vardır. Dikkatlice gerekli kontrolü yaptıgında sorunu halledebilecegine emin olabilirsin. Kolay gelsin.
 
Sorunu çözdüm arkadaşlar. motorun bir ucuna, pilden gelen kabloda soğuk lehim varmış. Kaç kez uğraştım en sonunda birde uçların lehimini yeniliyeyim dedim. Düzeldi tabi. Başka bir başlık açmak istemiyorum. Onun için sizlere sormak istiyorum. Motora gelen enerjinin akımını yükseltirsek ne olur? Ben bu 1400mah pil yerine 2000mah taksaydım motor daha da hızlanırmıydı? Yoksa bir motorun akımını yükseltmek motora zarar verirmi? Motorlar fabrikasyon olarak belli bir akıma göremi yapılıyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,469
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst