Motor Yanmış Olabilir mi?

Dün akşam fırsat bulunca tekrar makinenin başına geçtim. 3 kat telle denedim, motor yarım tur döndü ve tel yandı.

Döndüğünü görünce tel sayısını 5 yaptım. Motor normal şekilde döndü yoğurma esnasındaki ilk turunu tamamladı. Tel yanmadı ancak motorun dönüş sesi değişti. Sanki bir şeylere takılıyormuş gibi ses geldi. Fişi çekip motor kayışına bağlı çevirme aparatını elimle kavrayıp dönüp dönmediğini kontrol ettim. Sanki yapışmış gibi dönmedi. Zorlayınca döndü ancak sanki altta bir şeyler takılıyormuş gibi takırtılı bir dönme sesi geldi.

Bir sonraki aşamada altta dönüşü engelleyen bir şeyler var mı ona bakmak istiyorum. Eğer böyle bir şey yoksa sanırım ustanın yöntemi yanlış (çünkü makineyi açmadan fişe takarak akım kontrol ediyor) fakat sigorta motoru koruyabilecek düzeyde olmadığı için motor yanmış olabilir.
 
Zaman bulunca motoru çıkarıp söktüm. Teller sağlam duruyordu. Alet yanımda olmadığı içindeki devre elemanlarını kontrol edemedim. Dikkatimi çeken şu oldu ortadaki mil ekseninden çıkmış gibiydi. Tel sargı etrafındaki metal, motor kabinindeki mıknatısa yapıştığı için zor dönüyordu.

Tekrar yerine oturttum. Kömürleri tekrar yerleştirmek çok zor oldu ama yerleştirdim. Test ettim ne yazık ki çalışmadı. 5 tel sargısı yaptığımda motor devresi yanmış ta olabilir.

Sonuç olarak, sıfır motora 380 tl vermektense 200 tl'ye ikinci el bir ekmek makinesi aldım. Daha çok memnun oldum. Boş zaman buldukça motorla ilgilenmeye devam ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst