Motor sesleri neden farklılık gösterir?

nefesalmak

Üye
Katılım
12 Haz 2013
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
52
Merhaba. Marangoz atölyemde amatör bir testere kullanıyorum. Genellikle "tezgah üstü yatar daire testere" diye geçer. Markası ne olursa olsun, ev elektriğiyle çalışan bu tip testereler gürültülü çalışır. Ama düşük sınıf markaların motorları daha bi seslidir. Benim testeremde olduğu gibi.

Fakat aynı şekilde dizayn edildiği halde profesyonel kullanımlar için ve iş yeri elektriği ile çalışan testerelerin motorları, daha güçlü oldukları halde, neredeyse fısıldıyor gibi çalışır.

Bazen amatör kullanımlar için tasarlanmış 2 ürün arasında bile ses farkı var. Örneğin küçük bir şerit testere motoru son derece sessiz çalışırken, spiral motoru yer gök inletiyor.

Bu farkın nereden kaynaklandığını merak ediyorum ama daha da önemlisi şu; 2 motordan biri çok sessiz çalışabiliyorken, neden diğer alette de aynı teknolojiye sahip bir motor kullanılmaz.

Teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Matkap, taşlama v.b motorlarda Torku artırmak için dişli kullanılır buda ekstra gürültü demek. Büyük güçlü motorlar da motor miline bağlı sistem dolayısıyla sadece motor yatakları da ki rulman sesleri ve soğutma fanınin sesi var ve asenkron motor olduğu için rotor kısmında sürtünen parça yok manyetik alan etkisi ile dönüyor. Elektrik süpürgesi, taşlama makinası, matkap türü cihazlarda seri motor kullanılır sürtünme çok daha fazladır dönen parçaya basan iki adet fırça vardır buda sürtünmeyi artırır ve kıvılcım çıkarır genelde devir sayıları çok yüksektir. Asenkron motorda 50 Hz frekans da maksimum 3000 devir hızla döner fakat seri motor da bu devir 100 bin devirlere kadar çıkar.Yukarida saydığım sebeplerden dolayı gürültü farki oluşur.
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Peki taşlama gibi aletlerde torku arttırmak için diğer motorlarda kullanılan sistemin kullanılmamasının sebebi nedir? Yani mesela manyetik alan etkisiyle dönen bir motor taşlamada neden kullanılmaz?
 
Seri motorlar yüke bindikce devirleri çok düşer fakat asenkron motorda bu hiç olmaz yada çok az olur.Bu yüzden seri motorlar da tork dişlileri kullanılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,581
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst