Motor,Sürücü,Enkoder ve PLC Kullanarak Pozisyonlama hakkında?

Overshot

Üye
Katılım
22 Şub 2007
Mesajlar
115
Puanları
1
Yaş
39
Bir konveyör üzerinde değişken hızlarla gelen bir ürünü bir sensörle algılayıp hep aynı pozisyonda durdurmak istiyorum.
Kullandığım komponentler 1 adet asenkron motor ve sürücüsü, PLC ve enkoder, ürünü hep aynı noktada durdurmak için nasıl bir mantık izlemeliyim.
Benim düşüncem şöyle;
Motoru analog hız referansına göre kontrol edeceğim dolayısıyla konveyörün hızını[mm/sn] biliyorum(hesaplayabilirim), maksimum hıza göre duruş süresinide bildiğim için duruş ivmesini de biliyorum.
İki veriyi kullanarak t=X/a dan dur dediğim anda kaç sn de duracağını hesaplayabilirim.
X[stop]=1/2*a*t^2 den istediğim noktadan kaç mm önce durdurmam gerektiğini hesaplayabilirim.
Sensörü gördükten sonra ürünün ilerleme miktarını [mm] cinsinden hesap ederek
X[set]-X[stop] mesafesinide driverın startını keser isem istediğim noktada durabileceğimi düşünüyorum.
Görüşlerinizi bekliyorum.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Hocam bende aynen düşündüğünü yapardım.Yanlız bir ekleme sürücüne uygun bir frenleme direnci tak böylelikle daha kolay bir noktasal duruş yakalayabilirsin.
 
Hocam bende aynen düşündüğünü yapardım.Yanlız bir ekleme sürücüne uygun bir frenleme direnci tak böylelikle daha kolay bir noktasal duruş yakalayabilirsin.
Teşekkürler hocam, frenleme direnci ve frenli bir motor da hassasiyet için gerekir diye düşünüyorum.
 
Merhabalar

Sanırım yapmak istediğin maksimum hız da sensörü görüp duruş yaptığında gittiği "mm" üzerinden değişik hızlar için de formül oluşturup stop dediğinde gideceği mesafeyi bulmak. Bunun üzerine sürücüyü sensörü gördükten sonra istediğin noktada stop konumuna geçirip istediğin yerde durdurmak. Umarım yanlış anlamadım.
Bant hızı çok değişken mi? Ve üzerinde götürdüğü malzeme hep eşit ağırlıkta mı? Bir de durma mesafesi maksimum ne kadar olmalı? Bunları da belirtirsen ben de kafamda bir senaryo oluşturup seninle paylaşayım.

iyi çalışmalar
 
Doğru anlamışsınız, bant hızı değişken 2m/dk ile 6m/dk arasında, malzeme hep eşit ağırlıkta değil (bunun için frenli bir motor gerekir diye düşünüyorum) freni de rampa bitiminde(stop durumunda) sürücünün programlanan kontak çıkışıyla çektirebilirim, durma mesafesi fmax frekansa ve benim sürücüye gireceğim sabit durma rampası süresine bağlı olarak değişecektir.
 
Merhabalar

Öncelikle çok değişken bir bant hızı var. Yükünde farklı olacak, durma mesafesinde kaymalar olabilir. Ama çok da seri imalat değil ise iki sensör kullanmanı tavsiye edeceğim. Birinci sensör ile bant hızı nı hep aynı değere eşitlemen ikinci sensör ile de durdurman. Hız ivmesini sürücüye direnç takarak ve hızlı rampa kullanarak kısa zamanda istediğin değere getirmen mümkün. Durdurduğunda da bu direnç sana yardımcı olacaktır. Eğer bant ta kaymalar oynamalar yoksa fren kullanmana gerek kalmaz. Bunu için tabiki senin iki sensör arası mesafen çok önemli ve imalatın hızı da.


iyi çalışmalar
 
Seri imalat, istediğim noktaya geldiğinde ürünü presleyerek hat çalışma hızında preslemeye devam edecek, aslında durma yok, tam o noktada presleme ve tekrar hat hızında hareket etme var.
 
asenkron motor ve sürücüsü, enkoder yerine uygun servo sistem kullanmanı tavsiye ederim. Kesinlikle daha iyi durur. Hız değişsede tork değişmez. İşte tam o noktada sensörden gelen bilgiye servo sistemin tepkisi daha hızlı ve keskin olacaktır. Hat çok büyük yük ağır ise servo pahalıya çıkar.

Kolay gelsin...
 
günümüz step motorları servoyu aratmaz oldu. step motoru da düşün derim, servoya göre daha uygun fiyatta enazından.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst