motor pompa sorunu

yavuz31

Usta Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
1,187
Puanları
156
Yaş
47
arkadaşlar elimde buhar jeneratörüne su basan seramik pistonlu pompa var speck-kolben pump alman malı etiket değerleri şu
Q=39.6 min
p=6.50 kw
p max=80 bar
t max=105 c derece
devir =760
bu pompaya pompa ile aynı devirde motormu takılacak yoksa farketmezmi
2.2 kw gamak motor bağladığımızda 2450 devir 4.90 amp akım çeken motor 12 ampere çıkıyo inverterle basınç transmitteri ile yolvermemiz gerektiğinde 0 sıfır hertz den kalkış yapamıyor inverter siemens micromaster 420 serisi rampa ve diğer kalkış ayarları yapıldığı halde en fazla 15 hertze kadar çıkarak aşırı akım kodu vererek korumaya alıyor dolayısı ile bu pompaya nasıl bir inverter ve nasıl bir motor bağlamalıyızki hem 1 hertzden kalkmalı hemde aşırı akım çekmemeli
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Selamun Aleyküm
Sayın Yavuz31 pompa özellikleri sabit iken devrini arttırmanız pompa hidrolik gücünde artışı ifade eder. Yani aynı pompanın yüksek devirde çalışması daha çok gücü ifade eder. Verdiğiniz 6.5kW güç değeri pompa gereksinimi ise siz bir de devrini üç kat çalıştırmak istediğinizde (etken birçok özelliği ele almıyorum) kabaca üç kat 10 kW gücü düşünmeniz lazım. Tabi kot farkı, atmosferik basma kapasitesi güç ifadeleri vb etkenleri ele almadım.
Yalnız normal haldeki 6.5kW güce göre 2.2kW zaten düşük iken bir de 10kW güçlerde o motor kullanılır görünmüyor. Yüksek devirli bir motor kullanmanız gerekirse kasnaklı veya redüktörlü devir düşürmeyi düşünebilirsiniz.
Başarılar dileriz.
 
p=6.50 kw denilmiş 2.2 kw motor kullanılmış sanırım motor değeri küçük kullanılmış. Ayrıca fan ve pompa tarzı sistemlerde vektörel hız kontrol cihazları kullanılır yada kullanılan motorun bir üst değerinde hız kontrol cihazı kullanılır. Hız kontrol cihazının hızlanma ve yavaşlama süreleride uzun tutularak yüksek akımdan korunulur.

cncarastırma arkadaşım motorların tork (döndürme momentleri) gerilim/frekans formülü ile bulunur. Hız kontrol cihazlarında tork miktarları sabit tutulması gerekir ancak 50hz Şebeke değerinin üzerine çıkıldığı zaman hız kontrol cihazı 220v değerin üzerine çıkamadığı için sisteme uygulanan tork kuvveti düşer. kuvvet * hız = güç dersek kuvvet düşer hız yükselir ancak güç sabit kalır. Yani hız şebeke frekansının (50hz) üzerine çıkılsada tüketilen kW değeri sabit kalır.
Amacım yine sizi üzmek değil yanlış hesap yapmanızı engellemek.
Kolay gelsin.
 
arkadaşlar cvp için teşekkürler sorunu uygulama yaparak çözdüm ayrıca pompadaki p=6.50 kw anlamı şu max güç isterseniz 80 bar için 6.50 kw motor gerekmektedir 12 bar için 1.7 veya 2.2 kw motor kullandım ben anlayabiliriz sorunun çözümü ise şöyleki;makine mühendisimiz 2.2 kw motor seçerken deviri gözden kaçırmış 2850 devir motor kullanmış biz ise yine 2.2 kw ancak 900 devir motor kullandık ve sorun çözüldü teşekkürler
 
Sayın Kabiliyet fikirlerinizi yazabilirsiniz, dinleriz hata varsa düzeltiriz.
Yalnız ifademi anlamamış gibi görünüyorsunuz. Bahsettiğiniz elektrik izahını yapmadım. Bu konuda verdiğiniz hesap ifadeleri de zaten ele almadığım bir kısım ile alakalı. Olayın hidrogüç kısmına deyinip aynı basınçta veya daha fazla basınçta bir akışkanın debisini arttırmanın gerekli hidrogücün artması anlamına geldiğini ifade ettim. Bahsedilen inverter ile devir düşürülerek sorun çözülmeye çalışılsa da motor gücü zaten yetersiz görünüyor. İnverter cihazları da ayrıca toplam verimliliği düşüren cihazlar olup, yazarın bahsettiği gibi çok düşük devirlerde uygun olmasa gerek. Bu tip sistemleri direk bağlamak ilk beklenen çözümdür.
Tork için bahsettiğiniz gerilim/ frekans formülü esas görünmeyip, Güç/açısal hız(radyan tanımı ile) sonucuna dayanan V*I / w ve alakalı katsayılı vb mantık esas olmalı. Sonuç olarak da sistemin esas torku için gerçek devirin bilinmesi önemli. Motorun elektriksel özelliklere göre nasıl döndüğü değil, hidrogüç altındaki zorlanma ile nasıl döndüğü düşünülüp, dönme devrine göre tork yorumlanmalı.
Başarılar dileriz.
 
Rica ederiz Sayın Yavuz31
önemli olan ve çözdüğünüz nokta burada ele alınmıştı.
Başarılar dileriz.
 
Yavuz bey asıl biz teşekür ederiz açıklamanız için.
Bağzı arkadaşlar herzaman hız artınca güçte artar gibi ifadeler kullanıyorda o sorunları düzeltmeye çalışıyoruz.
 
Sayın Kabiliyet yanlış psikolojinizin sonuçlarını direk olarak gösteriyorsunuz.
Biz hız artınca güç artar vb kendi başına tanımlayıcı olmayan ifadelerde yer almadık. Bir hata yaparsak düzeliriz, bir egelimiz olmaz inşAllah(c.c.) . Bahsettiğiniz ifade biçimide kata bizim yanımızda olmadı...
Hız artınca güç artar değil basınç ve debi ile belirlenen gücün devirin pompada belirlediği debi artışı ve sabit veya artan basınç etkisi ile arttığını ele aldık. Bunu anlamak zor olmamalı. Bahsedilen hidrogüçtür, ve en başta arkadaşımızın ifade ettiği sorun da direk hidrogücün tanımlandığından yüksek değere isabet ettiği bahsettiğimiz devir problemidir. Dikkat ederseniz çözümü de ifade ettiğimiz yol ile gerçekleşmiş.
Verdiğiniz güç formülü ve onun elektromekanikte olması gereken hali de ele alınmış oldu. Dahası atfettiğiniz itham asılsız kalmış oldu.
Hayırlı akşamlar dileriz.
 
motor devri düşünce endüvi çapı ve gücü büyüyor dolayısı ie güç aynı ama devir düşük motor taktım sorunsuz çalıştı
ayrıca dip not düşme gereksinimi duydum şöyleki;emko 4450 serisinde bulunan boş uçlara 2 adet modül takarak 1 transmitter ile hem sürücüyü hemde brülörü (sürücünün modül çıkışına 500 ohm direnç bağlayarak sürücüye 2-10 volt gönderip buhar jeneratörünün istediği miktarda su basmasına)brülörün transmitter modül çıkışını ise brülöre oransal yol vererek yine 1 transmitter ve 1 emko 4450 ile işi çözdüm ayrıca
mbü200 (mini buhar üretici kazanı)
mbü400
kyk500 (kızgın yağ kazanı)
kyk1000
kbj1750 (kızgın buhar jenaratörü)
rbp750
sb 60.65.90.125.200 (iskoç tipi buhar kazanı)
sbbj2000 (sıvı buhar jenaratörü)
kimyasal reaktör ve ph probları
esit ölçü kantarları gibi bu makine ve cihazlar hakkında otomasyon konusunda takılan arkadaşlarımız olursa bana yazabilir veya fikrini paylaşabilirse hoş olur
not:siemens micromaster 420 2.2 kw ise 440 serisi ile değiştirmek zorunda kaldım 420 rampa ve kalkış ayarları çokta işe yaramadı 2 inverter +650 euro elimizde kaldı :)
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst