motor için tmş seçimi yardım

motor yildiz üçgen , bağliyacagim yer torna atölyesi motor 55kw atölye nin trafosu yok sanayinin ortak trafosundan geliyor enerji ana besleme 4* 10mm2 kablo sayaç direk bağli akim trafosu ile değil sayaça zarar verebilirmi.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
55kW'lık bir motor direk olarak üçgen bağlayıp, 4x10mm2'lik ana besleme ile çalıştırmayın!
Sigortaları mevcut tesisata uygun ise devreyi açarak hattı korur. Yok uygun değilse direk klemensinden başlar yanma olayı, içeriye kadar gelir (Allah korusun!).

Mevcut sayacın akım değeri nedir? 10(60)A ise yanar, en az 20(100)A ile değiştirilmeli. (Belki toplam yüke o da yetmez 150/5A akım trafolu ..x5A kombi ister.)

55kW'lık tek motor için ana besleme kablosu 3x25+16mm2 ile değiştirilmeli. Başka yükler de var ise 3x35+25mm2 daha uygun olur.

TMŞ ise sadece motorunki 100-125A gerekli.

Bir de şu durum var. AG direğindeki telin cinsi (kesiti) nedir? O kaldıracakmı bakalım. Tel Rose ise sadece size ancak yeter.

Aşağıdaki belgeyi inceleyin! Yardımcı olur.
 

Ekli dosyalar

  • ASENKRON MOTORLAR İÇİN YOL VERİCİLERİN SEÇİM CETVELİ.rar
    9.3 KB · Görüntüleme: 3
arkadaşım ben yaklaşık 5 yıldır bu mesleğin içindeyim okuduğun okullar hariç 55 kw,lık bir asenkron motoru sadece deneme için kısa süreli olarak çalıştırabilirsin (denemede sigortada çok önemli) ama sürekliyse yukarıda bahsedildiği gibi3*25+16 en uygunu olur sanırım
 
motor deneme amaçlı çalıştırılacaksa motor yıldız bağlanır ve motor u v w uçlarına seri direnç bağlanır akım sınırlaması için direç olarak kromnikel tel kullanılabilir çap olarak 4mm yeterli olur demeraj anında çekilen akım nedeni ile direç üzerinde gerilim düşer ve motorun yüksek akım çekmesi önlenmiş olur. Bir başka çözüm frekans konvertörü ile çalıştırmaktır.
 
celik_cpu un dediği gibe yapabilirsin yada direk üçgen bağlayıp çok kısa start-stop-start yaparak ta çalıştıra bilirsin deneme amaçlı olucağı için motor belli yol aldıktan sonra sürekli üçgen çalıştırabilirsin biz fabrika bundan daha büyük yükleri çalıştırmıştık ama unutma çok kısa start-stop...

kablo kesidi ilk kalkınma akımı kaldırcak türde seçilmeli
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst