Motor Hız kontrol giriş-çıkışındaki reaktörler ne işe yarar?

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Giris reaktörleri

Motor sürücü giris reaktörleri motor sürücü ile sebeke arasına seri olarak bağlanır.

Kullanılma nedenleri:

1. Harmonikleri azaltırlar. Motor sürücülerin girisinde bulunan doğrultucu devreleri sebekeden doğrusal olmayan (non-lineer) akım çekerler. Çekilen akım yüksek miktarda harmonik içerir. Motor sürücünün girisine eklenecek giris reaktörü sürücünün çektiği akımdaki ani değisimleri ortadan kaldırarak olusan harmonikleri azaltır.

2. Sürücüyü yüksek gerilimlerden korur.

3. Ani akım değisimlerini engellerler.

4. Sistem bileşenlerinin ömrünü uzatırlar.

Çıkış reaktörleri


Motor sürücü çıkış reaktörleri motor sürücü ile motor arasına seri olarak bağlanır.
Kullanılma nedenleri:

1. Motor sürücüler üzerinden beslenen motorların çalısma sıcaklığı normal sebeke gerilimi ile beslenen motorlardan daha yüksektir. Bunun nedeni motor sürücünün çıkısında Darbe Genislik Modülasyonu nedeniyle yüksek frekansı harmonikleri olusmasıdır. Bu harmonikler motorda ek kayıplar olusmasına ve motor çalışma sıcaklığının artmasına neden olurlar. Motor sürücünün çıkısında bir reaktör kullanılması durumunda harmonikler azalacağından motorun çalışma sıcaklığı da düsecektir. Ayrıca kayıpların azalması sistemin verimini arttıracaktır.

2. Motor sürücünün PWM isaretini olusturan evirici kısmının anahtarlama frekansı genel olarak birkaç kHz’tir. Bu anahtarlama frekansı insan kulağının duyma sınırları içerisindedir. Bu nedenle motor sürücüleri üzerinden beslenen motorlarda yüksek frekansta istenmeyen sesler duyulur. Reaktörler yüksek frekans bilesenlerini önemli ölçüde ortadan kaldırdıklarından motorların daha sessiz çalısmalarını sağlarlar.

3. Motor sürücü ile motor arasında bulunan kabloda veya motorda kısa devreler oluşabilir. Motor sürücülerinde genel olarak kısa devrelere karsı koruma sistemleri vardır. Ancak bazı kısa devre durumlarında akım bir anda çok yüksek değerlere ulasabileceğinden koruma sistemi devreye girinceye kadar motor sürücünün evirici kısmındaki yarıiletken anahtarlar zarar görebilir. Reaktörler bir kısa devre anında akımın bir anda artmasına engel olacağından motor sürücüsünün kısa devre koruma sisteminin devreye girmesine zaman tanırlar ve sürücüyü korurlar.

4. Bazı uygulamalarda motor sürücü, motorun hemen yanına yerlestirilmez. Bu durumda motor ile motor sürücü arasında uzun bir kablo kullanılır. Kablonun endüktansı ve kapasitesi nedeni ile motorun terminallerinde anlık yüksek gerilimler olusur. Bu durum motorun ömrünü kısaltır. Motor sürücü çıkış reaktörleri bu durumu engelleyerek motorun ömrünü uzatır.

Not:Motor sürücü giriş-çıkış reaktörü siparisi verilirken motor sürücü gücü veya akım değerinin belirtilmesi gerekmektedir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst