Mosfet yükselteç kazanç hesaplama

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
Arkadaşlar bu sorular küçük işaret yöntemini anlamama oldukça yardımcı oldu. O yüzden sorulara devam ediyorum.

53446
 
Teşekkürler.

Bu bilgiler aslında temel elektronik kitaplarında var. Şu an okuduğum * kitapta bu konu anlatılmış ama küçük işaret modeli için kullandıkları grafikler çok anlaşılır değildi.

Hatta şu ana kadar konuyu biraz yüzeysel anlamışım. Bu konuyu biraz daha öğreneyim derken oldukça güzel bir kaynak buldum.

Kitaptaki örnekler sadece bu basit sayılabilecek yükselteç devreleri ile sınırlı değil. Fark yükselteci ve hatta işlemsel yükselteci bile küçük işaret yöntemi ile incelemiş.

Bana biraz da sanki daha ileri düzey analog elektronik derslerinin konularına girmiş gibi geldi. Ya da bu konulara bir giriş yapmışlar, alt yapı hazırlamışlar.

Gene de hala uğraşıp da çözemediğim sorular var ;)

* Agarwal, Anant, Lang, Jeffrey. Foundations of Analog and Digital Electronic Circuits
 
Son düzenleme:
Küçük işaret yöntemi sadece zamanla değişen akımlarla ilgilendiği için DC akım kaynakları 0 oluyor. Burada Vdd 0 oluyor.

vgiriş ise yükseltmek istediğimiz küçük bir sinyal. Örneğin bir ses sinyali, sinüs, üçgen şeklinde bir sinyal olabilir. vgiriş ise aynen kalıyor.

Öz direnç hesaplıyor olsaydık bağımlı olmayan tüm kaynakları sıfırlamamız gerekirdi. Eğer öz direnç hesaplıyor olsaydık vgiriş'i de sıfırlayacaktık.

Sığaçların yeteri kadar büyük (çok sığalığa sahip) olduğunu kabul ediyoruz. Bu durumda küçük işaret modelinde bunlar kısa devre haline geliyor ve tamamen hesaplamalarda göz ardı edebiliyoruz.

53482
 
Bunlar işin evrak kısmı. Bu işlemler öğrenciler mosfet nedir anlasınlar beyinlerinde şekillensin diye öğretilen bilgiler. Yoksa bu bilgilerle devre kurmaya çalışırsan 2 - 3 transistörden öteye gidemezsin. Nasıl excell poğramı senin için hesaplamaları yapıyorsa similasyon programlarıda senin için bu işlemleri yapıyor.

Kendini geliştirmek istiyorsan akım aynaları , akım ve gerilim kaynaklarının, opampların mimarisiyle uğraş.
 
Teşekkürler.

Bakalım Allah nasip eder de işlemsel yükseltecin iç mimarisini anlayacak kadar ileri analog elektronik bilgisine sahip olabilir miyiz.

Şimdilik ben temel elektronik konularını gözden geçiriyorum. Daha da bir sürü eksikliklerim var. Bunları tamamlamaya çalışıyorum.

Bahsettiğim gibi bazı soruları çözerken oldukça zorlanıyorum. Hala çözemediğim sorular var ;)

Sonra pratik uygulama da neredeyse yok gibi.
 
Lm358 veya 741 opamp nasıl çalışır şemasını iyice incele anlamazsan sor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,299
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst