Mosfet koruma

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
570
Puanları
56
Merhaba, yüksek güçlü ve çok sayıda mosfet transistör içeren devrelerde mosfetleri korumak için koruyucu ara devre gibi bir şey yapılabilir mi? Yani mosfetin arıza yapacağı bir durum oluştuğunda kendisi sigorta gibi atacak, mosfeti korumaya alıp zarar görmesini engelleyecek bir sistem yada ara devre vs. olabilirmi mümkün mü?
 
Mosfet gate voltajını sınırlayın. Normalde kaç amper cekiyorsaniz datasheete bakarak kaç volt gate voltajı gerekiyor bulun. Misal 6 volt. Bu voltajla surerseniz yüksek akım çekme ihtimali kalmaz. Çekmeye çalışırsanız Mosfet ısınır. Bunun için de termistorlu veya termik vs birşey yaparsan baya bir koruma elde edilir
 
Sayın silvester anlatmak istediğinizi anladım peki bu voltaj sınırlamayı en basit şekilde nasıl yapabilirim? Farzedelim ki sizinde söylediğiniz gibi 6 volta ihtiyacım var fakat gate lere 10 volt gidiyor dirençle halledebilirmiyim bunu?
 
Halledebilirsin. Gate ve toprak arasına da direnç at. Gate 10ohm gate source arasına da 10 ohm atarsan 5 volt yapar misal olarak
 
Zenerle desteklenebilir ama.o kadar yüksek hassasiyet ihtiyacı yok burada. 6 yerine 6.5v olsa da baya bir koruma sağlar. Yeter ki 10-12volt verme.
 
Mosfet driver ile sür ayrıca gate source arasına 10k at gate direncine ters schotky diyor at bunlarda yetmezse tvs diyot kullan.
 
Dediklerin uygulanıyor ancak korumaya yönelik bir fayda sağlamaz.
 
ırfz 44n nin gate voltajı 4.5v 5 volt verinca acayip ısınıyordu aman dikkat et en iyisi mosfet driver ıc olanlardan

Tvs diyot korur mosfeti
 
Hepinize teşekkür ederim, söylenilenlerin bir kısmını yapıyorum ama aslında bu soruyu sormamdaki asıl amaç mosfetin kısa devreye düşüp patlaması durumlarının önüne geçilebilir mi? Yani Çıkıştaki yük arızalanıp kısa devreye düştüğünde mosfeti yakmadan korumaya alabilirmiyiz di. Ama sonradan araştırıp edindiğim bilgilere göre bu pek mümkün gibi görünmüyor siz ne dersiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst