mootor neden yavaş kalkış yaptı?

elektrikçicüneyt

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
3,693
Puanları
1,306
Yaş
47
Konum
kocaeli
arkadaşlar geçen gün başıma bir olay geldi:
komşum marangozluk yapıyor ve 7,5 kw ve 10 hp gücündeki motoru elektriklerin giidip gelmesinden yanmış.bir tane 4,5 kw ve 6 hp gücünde bir motorla değiştirmemi istedi.bende değiştirdim.eski motorun şalteri yıldız üçgendi bende motor tomruk biçmek için kullanılan hızara bağlı olduğu için bende yıldız üçgen bir şaltere bağladım.ancak kullandığı şalter kapağı kırık olduğundan başka bir şaltere bağladım.motoru boşta çalıştırdım hiç bir sorun yoktu.ancak mootoru hızara bağladığımda motor yavaş yavaş çalışarak bir kaç saniye sonra tam hızına geldi.ve tomruk biçmeye başladığımızda motor bayılma yaptı.nasıl düzelteceğimi bulamadım.motoru öyle bıraktım.komşum bir bobinajcıya sormuş.bobinajcı ona kabloların yerini değiştir demiş.
neyse motorun şalterini değiştirmiş benden sonra ve motorun üstündeki bağlantıların hem u,v,w hemde y,x,z tarafındaki kabloların yerlerini değiştirmiş.motor normal bir şekilde çalışmış ve hiç bayılmadan.
ben motorun beygir gücü az olduğu için hızarı çevirmekte zorlandığını sandım ilk baştan ama motorun sahibi kişi bu motorun ingiliz yapımı olduğunu yerli üretim motorlardan çok daha güçlü olduğunu aynı motorla daha öncede tomruk doğradıklarını ve böyle bir olay yaşamadıklarını anlattı.
şimdi sorun çözüldü ama benim aklıma takıldı neden böyle bir olay yaşadım?yani motor neden yavaş kalktı?benden sonra bağlantılar değiştiğinde neden yönü değişmeden kalkışı güçlendi bilen varsa bana açıklasın lütfen!bu olay aklıma takıldı hatam neredeydi diye?
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Teknik açıdan incelediğimiz Zaman Sebebi 1'den Fazla olabilir
1Öncelikle Hatta Dalgalanmalar olabilir,
2.Bobin sargıları indükleme yapamayınca 1-2dk ani yavaşlamalar olur bu normaldir,Yalnız Motor Giriş uçlarının yerleri değiştirilmiş diyorsunuz belki Motor 2faza'da kalmış olabilir sonradan giriş uçlarının yerini Değiştirdiğiniz Zaman Bu hata ortadan kalkmış olabilir
Motora Yolverme biçimi Sonradan Eklediğiniz Yıldız/üçgen Şalterde Motora giden Kablo uçlarının yerleri Farklı olduğundan Olabilir
3.R-S-T Faz sırasına göre gidersek(u-v-w, x-y-z )Aralarındaki Bağlanti Şekli şaltere Göre Değişmiş olabilir.

Bunun Dışında
(7,5 kw ve 10 hp Motor) İle (4,5 kw ve 6 hp) Motor Arasında Fark vardır
Bu sebeple sisteme Bağladığınız 4,5 Kw Motor sistemden Çekilen Gücü Karşılayamıyor Hat Dalgalanmalarından dolayı olabilir
 
uçlar yanlış bağlandığında motor iki faza kalmış olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst