Monokristal solar cell sorunu

mtlaktrk

Üye
Katılım
26 Eki 2014
Mesajlar
146
Puanları
1
Yaş
29
Arkadaşlar herkese merhaba.Benim bir sorunum var ve sizin yardımlarınızla bu sorunu aşabileceğimi düşünüyorum.Şimdi elimde olan bir step up devresi var bu devre 0.9v-5v değişken giriş voltajını çıkışta 5v sabitliyor.Tahminen 150 mA akım çekiyor.Birde elimde monokristal bir güneş hücresi var.Bu hücre max.0.5 v gerilim ve max 2A akım veriyor.Ben bu güneş pilininden çıkıp step up devresine gireceğim ve ordanda bir devre ile lipo besleyeceğim.Ama güneş pilinin voltajı yetmiyor.Akımdan biraz kısıp voltajı yükseltmek mümkün mi ?? Bana yardım edin arkadaşlar lütfen...
 
Elinizdeki güneş pilinden 3 adet kullanıp, bunları seri bağlama ile gerilimi 1,5 Volta çıkarabilirsiniz.
 
o benimde aklıma gelmişti fakat öyle bir imkanım yok malesef
 
Günümüzde kullanılan yarı iletkenlerin bile iletime geçme voltajları 0.7 volt civarındadır. ( silisyum yarı iletkenler ) Sizin voltajınız bu voltajında altındadır.

Piyasada joule thief diye adlandırılan devreler var. led yakmak için kullanıyorlar. çok akım çekilmiyor ama geliştirilebilir belki..

_joule_thief_circuit.jpg
 
Dostum ayrıca araştırırken şu devreyi buldum.

Sanırım ilgini çekecektir. 0.2 volta kadar giriş voltajı var. Ayrıca haricen bir lityum pil şarj devresi ile uğraşmana gerek kalmaz. Ama lityum pil paketi değilde sadece tek bir hücre şarj edebilir.

owered-250mV-input-voltage-step-up-DC-DC-converter.jpg
 
serkan bey ilk gönderdiğiniz devre mükemmel ötesi çok işime yarayacak saolun
 
Sanırım bu devreden bahsediyorsunuz.

Lineer Technology nin ürettiği bir çok entegre var. Sitelerinden takip edip öğrenebilirsiniz. Ancak Türkiye temini her entegreyi bulmak biraz zor. Belki üreticiden numune isteyebilirsiniz yada ebay dx aliexpress gibi sitelerden temin edebilirsiniz. 10 gün gibi bir sürede geliyor daha önce benzer parçalar getirtmiştim.

Sizin şarj etmek istediğiniz pil yanlış hatırlamıyorsam 650 ma idi. Entegrenin datasheetini incelemenizi öneririm. giriş voltajınız zaten çok düşük akım yülsek ama voltaj düşük. Bu voltajı katlarken akımda düşüyor elbette. Entegrenin datasheetinde input voltage / output current tablosu var. Umarım işinizi görür.

kolay gelsin.

owered-250mV-input-voltage-step-up-DC-DC-converter.jpg
 
Son düzenleme:
saolun serkan bey teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,910
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst