monofazede kompanzasyon nasıl olacak ltfn

cillop2006

Üye
Katılım
4 Şub 2008
Mesajlar
125
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar bir iş merkezine kompazzasyon yapmak zorunda kaldık
çünkü güç 15 kw geçiyor
ve iş merkezine güçler çoğunluğu bilgisayar ve röle krk kapasitif yazıyor ve röle kondastör almıyor tabii ne yapmalıyım acaba endüktif bir bobin mi kullansam
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
harmönik filtreli sistemlerde kullanılan endüktanslar var onlardan kullanabilirsiniz
 
İlk önce akım trafolarının bağlantıları kontrol etsen faydana olacaktır. Ayrıca iş merkezindeki UPS i devre dışı bırakma şansın var ise bırak ve kapasitifliği devam ediyormu kontrol et. Bunlar olmazsa yardımcı olmaya çalışırım.
 
Öncelikli olarak oranlar nedir?%2 mi %20 mi?Eğer kapasitifte ceza sınırındaysanız devreye endüktans bağlayabilirsiniz.
 
Şöyle bir çözüm görmüştüm bir yerde; mesai saatleri içinde uygun güçte üç fazlı reaktör(endüktans) bir zaman saati ile devrede tutuluyor.Sistem endüktif hale geliyor.Bunun üzerine kompanzasyon rölesi gerekli kondansatörleri devreye alıyor. Tabi ki kompanzasyon sistemi konfigürasyonunu uygun yapmak, monofaze kondansatörler kullanmak gerekecektir.
 
Yeni nesil UPS, invertör klima ve elektronik balastlı floresan lambalar, kapasitif reaktif akım çeken yüklerdir.
Aktif tüketimin düşük olduğu zamanlarda (gece, hafta sonu, tatil) bu yükler sayacın kapasitif reaktif yazmasına sebep olurlar.
En basit çözüm devreye uygun güçte sabit bir şönt reaktör bağlamaktır ancak sürekli devrede olan bir şönt reaktörün aktif kayıpları azımsanacak değerde değildir (Yaklaşık %3-4).
Bu nedenle şönt reaktörü ihtiyaç duyulduğunda devreye sokan, ihtiyaç sona erdiğinde ise devreden çıkaran sistemlerin tercih edilmesinde fayda vardır.
Bu tarz ürünleri sistem olarak üreten firmalar bulunmaktadır.
2005 yılından buyana ABB Türkiye Organizasyonuna ThyriCon marka tristör modüllerini de üreten Elektrolojik Enerji Teknolojileri bu firmaların en önemlilerinden biridir.
 
Son düzenleme:
eger sadece bilgisayarlar ups den besleniyorsa arkadasım yani santral yada server bu sisteme dahil deil ise her aksam ups by-pas al ozaman direk sebeke enerjisini sisteme verir sadece pc power suplyy devrede olur ve eger pc lerde her aksam kapatılıyorsa kapasitif sorunun kalkar yanlız dikkat etmen gereken nokta server ve santral eger server da aynı ups baglı ise ki bu ups kapatamassın sorun olur ozman da sadece bilgisayarların hatlarına ayrı bir ups gerekir yada dier bir cözüm yeni sistem regler ile kademeleri cogaltıp endiktans kademeleri eklemelisin yeni nesil reglerler de devreye kondansatör gibi endüktans ekleme secenekleri de var maliyet karsılastırmasını yapıp degerlendirmeye al hangisi daha uygun gelirse onu uygulamanı tafsiye ederim tabi bu sistemi yapmadan önce mevcut sistemmin calısmasını kontrol et kapasitif indüktif degerlerini gece ve gündüz takibini yap ve farkı algıla ki gece yaktıgı kapasitifi gündüz indiktif ile kapatma şansın var ise ki bu günlük yaktıgın aktif kw baglı sistemini sınırlar içinde koruyabilesin eger gündüz degerlerin gece yaktıgı kapasitifi kapatmıyorsa mecburen yeni bir sisteme gecmek zorunda kalıcaksın
 
bide şöyle bir sorun var klimaların %50 si çalışırken eksik kompanzede diyor ama hepsi çalışırkende normal diyor geçen gittim klimaarın hepsi çalışırkende röleye göreye her fazdan 3A falan gösteriyor akım trarosunun k-l uçları ters mi diye yapar arkadaşlar acaba neye göre bobin seçmeliyiz kaçlık?
 
bide şöyle bir sorun var klimaların %50 si çalışırken eksik kompanzede diyor ama hepsi çalışırkende normal diyor geçen gittim klimaarın hepsi çalışırkende röleye göreye her fazdan 3A falan gösteriyor akım trarosunun k-l uçları ters mi diye yapar arkadaşlar acaba neye göre bobin seçmeliyiz kaçlık?

KRK rölelere monofaze kondansatör bağlayamıyorsun bildiğim kadarıyla. Düşük güçlerde ve monofaze ağırlıklı yüklerde bu röle ile sağlıklı bir kompanzasyon yapman mümkün değil.
 
kullandığın rölenin düşük yüklerde hassasiyeti olması önemli. öncelikle röle seçiminizin net bi şekilde doğrumu onu anlamak gerekir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,271
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst