monofaze jeneratörlerde nötr neden yoktur ?

----------------------------------------------------------------------------jenaratorunu govdeden topraga toprakla ve ne ! calistiracaksan jenaratorune esit gucte alicini bagla her seyin calisacaktir...

Hitap biciminize özen gösteriniz konuyla alakasız konuşmayınız.

Düzenleme:
korkmaz_design
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın zefiran arkadaşım!
Madem bu jeneratörü bağ evinde kullanacaksın ve de bağ evinde Şebeke hattı yoksa işin daha da kolay.
Öncelikle topraklı prizler için bahçeye bir toprak çubuğu çak. Bu çubuktan aldığın kabloyu topraklı prizlerin orta kelebek tabir edilen yere bağla. Yani topraklı prizlerin toprak ayaklarını bu topraklama çubuğundan gelen kabloya bağla. Böylece topraklama işini halletmiş oluyoruz.


Gelelim jeneratör bağlantısına. Jeneratörden çıkan ve elektrik olan kablonun bir tanesini aynı şebekedeki faz gibi sigortalara giriş yap. Diğer kabloyuda ( bu kabloda da elektrik var ) sigorta kutusundaki nötr girişine bağla. Bağ evinin elektrik işini halletmiş olursun.

Yalnız jeneratör çalışırken, tesisatta elektrik varken ve çalışma yaparsan dikkat et, nötr kablosunda da 110 v. elektrik olacaktır. Anlamadığın bir yer olursa tekrar yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin.
nötrde de 110 volt elektrik olursa televizyonu falan nasıl çalıştırcaz lambaları nasıl yakcz?
 
selamünaleyküm usta... çok güzel bir açıklama yapmısınız açıklamanız için teşekürler... yanlız birşey sormak ve öğrenmek istiyorum sizlerden... mono faze jeneretörlerde her iki uçta da kontrolkalemi ile bakıldığında bir enerji göründüğünde yani nötür yok gibi görünüyor...ozaman jeneretör ün üzerindeki pirize bakılarak renk kodlamasına göre uçlardan birini nötür tesbit ederek bu tek fazlı jeneretörlerede işletme topraklaması yapıla bilirmi yapılırsa toprağa bir akım akarak jeneretör ün üzerinde bulunan amper metrelerde bir sapma olurmu yani dediğim gibi bir akım toprağa kayarak yani akarak toprak herhangi bir direnç görevi yapıp jeneretör bir yüke binermi ... ustam bu konu hakında bizleri bilgilendirirseniz çok sevinirim... şimdide teşekürler ustam... ha bu arada çok açıklayıcı faydalı bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için ustam teşekürler... yazılarınızı beyeni ile okuyom teşekürler...
 
selamün aleyküm ustam .... ustam sizler jeneretör lerde uzman olduğunuz için ve sizlerin tercübelerinizden faydalanmak amacı ile öğrenmek için bir şey sora bilirmiyim ustam... işletme topraklaması yapılmasını söylemisiniz ustam..peki bu durumda toprağa bir akım kayarmı... kayarsa bu bir direnç gösterirmi yani jeneretör yük deymiş gibi yüke binermi ve ampermetrelerde bi sapma olurmu jeneretör yükdeymiş gibi bir sapma....ustam bu konuda benim merakımı giderecek bir açıklama yaparsanız sevinirim... şimdiden teşekürler kolay gelsin ustam...
 
220 volt la ve iki kutupla çalışan tesislerde Faz.Nötr arası gerilim 220.volt ac .siz bu tesise faz.faz arası 220 volt ac gerilim le çalıştırabilirsiniz. önemli olan kutuplar arasındaki gerilimdir.
Mono faz jeneretörlerde iki kutup arası 220 volt dur ve ikiside fazdır .bu kutuplardan her hangi birini topraklama kutbu arasını ölçerseniz 110.volt görürsünüz. bu faz olan kutuplardan birini topraklamaya bağlarsan. faz.nötr 220.volt ac alırsın ve kulanırsın.
topraklama kurallara uygun yapıldığı sürece mono faz jeneratörden gelen fazın biri topraklamaya bağlandığında nötr olur.
fazın toprağa akması olamaz.önemli olan topraklamanın iyi yapılmış olmasıdır.
 
zefiran hoca örnegin elektrik kesintisi var sen binayı jenaratörden beslerde şebeken nötürde fazıda ayırmazsan geri besleme yaparsın oda çok sakat olur hat üzerinde çalışan insanların hayatını tehlikeye sokabilirsin
 
Elektrik şebekesinin olmadığı ibi yerlerde örneğin bağ evi gibi uygulamalarda,monofaze jeneratör,elektrik tesisatı bağlantılarında sanırım iki kutuplu sigorta kullanmak daha uygun olaca,bu tip bir uygulamaya bir defa rastladım,normal bir tesisat gibi yapılmıştı,kablonun biri fa olarak sigortalardan geçirilip dağıtılıyordu,diğeri nötr olarak klemenste birleştirilmiş,topraklama elektrodu çakılarak,topraklama bağlantısı yapılmıştı,ama burada işletme topraklaması yapmak ne kadar doğru bilemedim,bu tip uygulama yapmış olan kişilerin yorumlarını bekliyoruz,sanırım üretici veya distrübütör firmaların teknik desteğiyle kontak kurup bağlantı yapmak daha iyi olacak,teşekkürler.
 
Arkadaşım monofaze veya trifaze fark etmez. trifaze gen.nötr noktasını
monofazenin herhangi bir ucu nötr ile bağlamanız gerekir.Bağ evi gibi yerlerde nötr (işletme)topraklaması yapmanız gerekmektedir. Monofaze gen.bir ucunu nötr ile birleştirdiğinizde kontrol kalemi ile bir ucunda faz görürsünüz.ht
aksa yetkili servisi
 
selamün aleyküm ilk öncelikle bilgilerini bizle paylaştığınız için teşekkür ederim... cevabınızda monofaze nin her hangi iki çıkış ucundan birini topraklayınız demişsiniz. Peki bu sefer elektrik akımı toprağa akmazmı ustam bilmiyorum ama mantıken düşündüğümde direk bu şekilde bir mantığa vardım. Benim bildiğim kadarı ile monofaze jeneratörlerde yıldız noktası olmadığından tek sargı olduğundan vede alternatif akım olduğundan dolayı saniyede 50 kez değişkenlik (dalgalanma) özelliğinden dolayı her iki uçta bu yüzden faz elektrik gösteriyor. yoksa benmi yanlış biliyorum ustam...
 
selamün aleyküm ustam kolay gelsin.. Galiba jeneratör teknik servis personelisiniz. Sizler gibi engin fikirlere sahip değerli kişilerden bir şeyler öğrenmek benim için çok önemlidir.Öncelikle teşekkür ederim .
Alternatörlerde jeneretörlerde yük artırdıkça devir sayısında herhangi bir değişiklik olmuyor bunun nedeni nedir sebebi neye bağlıdır bu konuda bana teknik bir şekilde açıklayıcı bir cevap vere bilirseniz sevinirim ustam..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst