Monofaze aydınlatma armatürlerine çekilen trifaze beslemedeki gerilim düşümü

Ali_Rıza

Katılımcı Üye
Katılım
4 Ara 2009
Mesajlar
1,260
Puanları
58
Yaş
40
Arkadaşlar merhaba;
Şu konuda ; https://www.kontrolkalemi.com/forum/kablolar-enerji-tasima-sistemleri/874-kablo-kesit-tayini-formulu/sayfa11.html?highlight=KES%DDT#post214865 bir arkadaşımız şöyle bir soru sormuş.
Çevre aydınlatma için yapıldığında 3 faz gidecek ve dengeli paylaştırılacak olsa normal 3 faz üzerinden gerilim düşümü mü yapmalıyız

Ben de bu soruyu gördükten sonra bu şekilde bir konu açıp aklımdan geçenleri yazmak istedim.

Şimdiye kadar gördüğüm ve onaylanmış çevre aydınlatma projelerinde malesef hesaplar yapılırken şu şekilde yapılıyor. Size yapılan uygulamayı anlatayım;

1) Pano tarafındaki uçtan başlayarak, sondan 3. armatüre kadar ,armatürler arasındaki her parça kablo için, o kablonun taşıdığı yük trifaze yük varsayılıp, bu trifaze gerilim düşümleri uc uca toplanıyor.
2) Sondan 3. armatür ile sondan 2. armatür arasındaki kabloya da di-faze (anlam veremediğim) bir hesap yapılıyor. Bir de bu di-faze hesap için 0,056 diye bir katsayı hesaplanmış.
3) Son olarak da, en son armatür ile sondan 2. armatür arasında kalan kablo için de monofaze bir gerilim düşümü hesabı yapılıyor.

En sonda da bu 3 hesap sonucu toplanıyor ve en uctaki gerilim düşümü bulunmuş olunuyor-muşşşş. Ki yanlış bir sonuç vermektedir.

Şimdi doğru sonuca ulaşmak için öncelikle gerilim düşümünün ne olduğuna ve 3 fazlı ve monofaze sistemlerdeki gerilim düşümü hesabına bakalım.
Gerilim düşümü şudur; Bir alıcı, bir kablo ile Şebeke gerilimine bağlandığında, alıcının direnci ve kablonun direnci seri bağlı olacak şekilde bir devre oluşur. Bu nedenle şebeke gerilimi, kablo ve alıcı arasında paylaşılır. Kablo üzerine düşen gerilim payı da, kablo direnci ve üzerinden geçen akım ile doğru orantılıdır.

Şimdi gelelim monofaze ile trifaze hesap arasındaki farka.
Monofaze beslenen bir alıcı devresinin eşdeğeri şu şekildedir. Seri bağlı olarak faz kablosu gerilimi + alıcı gerilimi + nötr kablosu gerilimi.(faz kablosu ile nötr aynı kesitte olduğundan üzerilerine düşen gerilim payları eşittir.)
Trifaze beslenen bir alıcı devresinde ise eşdeğer devrede nötr kablosunun gerimi hesaba katılmaz, çünkü nötrden akım geçmemektedir.

Her projecinin ezberlediği, çoğunun da nereden geldiğini bilmediği iki katsayı vardır. Bunlar 0,0124 ve 0,074 dür. 0,0124 trifaze gerilim düşümü hesabında, 0,074 ise monofaze gerilim düşümü hesabında kullanılır. Şimdi aynı uzunlukta, aynı kesitte ve aynı güçte ama biri monofaze, diğeri trifaze olan 2 yükün gerilim düşümü oranına bakalım. Bu oran 0,074/0,0124 yani 6 dır. Bu 6 nın sebebi;
1) Trifaze yük de , yükün 3 faza eşit olarak dağılması, ( /3 )
2) Trifaze yükte nötr geriliminin olmamasıdır. (/2)
Yani 3x2=6 kat zayıflayan bir gerilim düşümü olduğu görülmektedir. Yani trifaze alıcılardaki gerilim düşümünün az olmasının başrol oyuncusu nört akımının "0" olmasıdır.

Bu kadar şeyi anlatmamın asıl sebebine gelelim. Kusara bakmayın biraz uzadı. :) Asıl anlatmak istediğim şey şu: En başta anlattığım şekilde yapılmış aydınlatma sistemlerinde gerilim düşümü hesabının , başta anlattığım şekilde hesaplandığında doğru çıkması ancak nötr hattından akım geçmemesi halinde mümkündür. Fakat ip gibi dizilmiş monofaze aydınlatma armatürlerinin, trifaze olarak beslendiği sistemlerde, en mükemmel uygulamada bile nötr kablosunun 2/3 lük kısımında en az 1 armatürün çekeceği akım kadar bir akım geçmektedir. Bu yüzden bu tür uygulamalarda, her armatür arasında kalan kablo kısımında ,hem faz, hemde nötr üzerinden geçen akım hesaplanıp ,2 kablo üzerinde oluşacak gerilim düşümleri ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Ancak bu şekilde kesin sonuca varılabilir.
Bu yazıyı sonuna kadar okuyacak arkadaşlarıma ayrıca sabırları için teşekkür ederim. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yazınızı sabırla okudum:)Konu hep kafamı kurcalar durur.Nötr kablosunun kesit hesabında hep dengeli yük gözetiliyor.Oysa özellikle aydınlatmalarda veya dairelerde denge durumu asla sözkonusu olmuyor.
2fazın sigortası atarsa ne olacak?veya fabrikada insanlar şalterleri kapatıp tek fazdan beslenen sigorta durumu yaratırsa.Bu durumda nötr akımı faz akımına eşit olduğuna göre kablo kesiti de aynı olmalıdır.
Oysa bu durum projelerde hep olasılık dışı bir durum gibi kabul ediliyor.
Kişisel olarak (olanağım olduğundan)nötr kablosunu faz kablosuna eşit seçmekteyim.Bunu tavsiye ederim
 
her iki arkadaşım için sorular şunlar.

1-Bu hesaplama yöntemine göre kurulan tesislerdeki sorun nedir?
2-Nötr kesitinin ana kablo kesitinin yarısı kadar olduğu yerlerde oluşmuş olan sorun nedir?

saygılar...
 
Nötr kablosunun kesit hesabında hep dengeli yük gözetiliyor.Oysa özellikle aydınlatmalarda veya dairelerde denge durumu asla sözkonusu olmuyor.
Ali bey;
Yazdıklarınıza ek olarak şunu da söyleyeyim, yazıda anlattığım gibi, uç uca dizilmiş monofaze aydınlatma armatürleri trifaze beslendiğinde, ne kadar dengeli olursa olsun,nötr akımı söz konusudur. Dengeli beslemede kaynağa nötr akımı dönmese dahi, armatürlerin aralarındaki nötr kablolarının toplam sayısının en az 2/3 tanesinde akım olacaktır. Bu akım da gerilim düşümlerine neden olacaktır.






her iki arkadaşım için sorular şunlar.

1-Bu hesaplama yöntemine göre kurulan tesislerdeki sorun nedir?
2-Nötr kesitinin ana kablo kesitinin yarısı kadar olduğu yerlerde oluşmuş olan sorun nedir?

saygılar...

Kırmızı ile işaretlediğim hesaplama, yazımda adı geçen, yanlış olduğunu belirttiğim hesaplama şekli ise, o hesap yönteminde bulunan gerilim düşümü doğru sonuç değildir. Neden doğru olmadığını da yazının içinde elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım.
 
Kırmızı ile işaretlediğim hesaplama, yazımda adı geçen, yanlış olduğunu belirttiğim hesaplama şekli ise, o hesap yönteminde bulunan gerilim düşümü doğru sonuç değildir. Neden doğru olmadığını da yazının içinde elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım.

hesabın yanlış olduğunu anladım ama yanlış olan hesabın sonucunda ortaya çıkan sorun nedir onu öğrenmek istedim. Kaldıki kablo dirençleride klasik formülden hesaplanırsa oda hatadır. Kablo üretici firmasının katalog değerlerine bakmak gerekir. Diğer taraftan gerilimi sabit düşünüp hesaplanan akımda yanlıştır. Çünkü yükteki gerilim de değişken.

Birde gerilim düşümü için belirlenen % değerlerininin(1,5, 3, 5, 10) kaynağı nedir? Kaynağı yönetmeliktir demeyin. Hangi teknik gerekçeyle böyle bir sınırlama var??

saygılar...
 
hesabın yanlış olduğunu anladım ama yanlış olan hesabın sonucunda ortaya çıkan sorun nedir onu öğrenmek istedim. Kaldıki kablo dirençleride klasik formülden hesaplanırsa oda hatadır. Kablo üretici firmasının katalog değerlerine bakmak gerekir. Diğer taraftan gerilimi sabit düşünüp hesaplanan akımda yanlıştır. Çünkü yükteki gerilim de değişken.

Birde gerilim düşümü için belirlenen % değerlerininin(1,5, 3, 5, 10) kaynağı nedir? Kaynağı yönetmeliktir demeyin. Hangi teknik gerekçeyle böyle bir sınırlama var??

saygılar...

Söylediklerinize katılıyorum. Ama o yönden bakarsanız aslında 2x2 de yaklaşık olarak 4 dür. :) Bazı kabullenmeleri yapmak zorundayız. Fakat değindiğim yanlış hesaplamada, yanlışlık küçümsenemeyecek derecededir. Yönetmeliklerde bir sınır değer belirtiliyorsa ve biz de buna uymak durumunda isek, hesaplamayı da doğru yapmalıyız.
Gerilim düşümü sınırları da yönetmeliklerden başka bir yerden kaynaklandığını sanmıyorum. Ama herşeye bir sınır konulmak zorunda. Yoksa herkes kendine göre sınırlar belirleyecektir. Gerilim düşümü sınırları koyulurken şu parametrelerin hesaba katıldığını umuyorum; verimli enerji kullanım band aralığından çıkılmaması, oluşacak nötr gerilimlerinin insan hayatı için tehlikeli boyutlara ulaşmaması, enerji kaybının milli sermayede zarar vermeyecek şekilde optimize edilmesi vs vs...
 
Sn Hemmuhhemtek
Benim açımdan sorun yok.Çünkü faz kablosu ile nötr kablosu aynı kesitte.Çoğu uygulamada ise fazın yarısı kadar.Yük dengeli ise sorun yok.Kuramsal olarak denegeli yüklü ise nör kablosundan akım geçmeyeceğine göre telefon teli bile çeksek olur.Uygulamada ise kimse bu şekil bir tesisat yapmaz.Çünkü uygulama en kötü durum senaryosunu içermelidir.
Konumuzda olabilecek en kötü durumsa tek fazın beslenmesidir.Saha aydınlatmalarında ya R-S-T olarak sıralı veya bölgeleri kendi içinde R-S-T olarak ayırıyoruz.personel aydınlatma ihtiyacına göre sadece bir fazdan beslenen lambaları yakabilmektedir.
Bir fazlı devrelerde katsayıyı 200 kabul, dönüş kablosunu da içerdiğine göre uygulamayı faz=nötr esasına göre yapmak gerekir.
Nötr kablosunu 1/2 seçmek kısa vadede soruna yol açmasa bile uzun vadede kopma ve alıcıları yüksek gerilime maruz bırakma,gerilim düşümü dolayısıyla armatürlerin arızalanması veya yanmaması gibi sonuçlrla karşılamamız mümkün olabilir.
 
Bu konu ile alakalı şurada da bir tartışma yaşanmış. https://www.kontrolkalemi.com/forum/topraklama-amp-yildirimdan-korunma/26120-topraklama-gerilim-dusumu-icin-kesin-cozummudur.html Burada her direkte armatürü faz-nötr değil, faz-toprak arasına bağlamaktan söz edilmiş. Nötr'de oluşacak gerilim düşümünü engelleyeceğini düşünüyorum. Ayrıca toprağa akan akımların vektörel toplamı da "0" olacağından trafo tarafında da yıldız noktası akımı için bir problem olmayacağını düşünüyorum.
Sizce direk etrafında güvenlik açısından problem oluşurmu? Diyelim ki armatürler 1000W projektör. Yani toprağa yaklaşık 5A lik bir akım akacak. Güvenlik açısından problem yaratır mı? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Topraklamanın mevsimsel değişimini göz önüne aldınız mı?Pek çok yerde yaz aylarında toprak direncinde ciddi artışlar olabilmektedir.
Bizim meslek erbabı olarak önerimiz nötr kesitini artırmak olmalıdır.Eğer nötr yerine toprağı kullanacaksak dağıtım şirketleri boşu boşuna 1 kablo çekip memleketi zarar sokuyor sayılır.
 
Topraklama gerilim düşümü için kesin çözümmüdür topigindeki yazışmaların coguna katılmıyorum yeni tesislerde faz -toprak uygulaması mümkün degildir. ayrıca topraga 5a akması demek %100 ölüm tehlikesi demektir yada nötr ve toprak birleştirilmeside en büyük yanlışlardan biridir...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,558
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst