Monitörü tv yapma sorunu

nrcnft

Üye
Katılım
10 Kas 2019
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
36
Allah rızası için bir akıl verin. Evde philips monitör vardı annemde mutfağa tv isteyince çatıdan merkezi sistemden bir kablo çektim. monitörü fişe taktım. Monitörün vga girişine hdmi dönüştürücü takıp onuda receviere taktım. receiveri fişe takmadım. Sorun olmasın diye en son onu fişe takacaktım. daha sonra çatıdan çaktiğim anten kablosunu recevire takmamla çat dedi ve recevier yandı. 2 tane recevier yaktım. sorun nerede bilemiyorum. İlk başta salondaki anten kablosu ve fiş ile görüntü aldım çokta güzel oldu ama mutfakta çalıştıramadım. recevierin içini açtığımda hdmi girişinin ordaki çipin yandığını gördüm. günlerdir düşünüyorum TVustaları hiç başımıza gelmedi diyor kimse bir fikir veremiyor
yokmu yardım edecek kimse
 
Son düzenleme:
Merhaba. Receiver’ın uydu (F tipi) konnektörüyle, çatıdan özel çektiğiniz bu anten kablosuyla asıl sıkıntı olduğuna, salondaki dahili anten kablosuyla ayni sıkıntı olmadığına göre, mutfakta monitör-receiver (fişsiz) bağlı iken monitörde, elektrikteki faz, faz kaçağı olarak bu monitörün VGA arayüzünden, HDMI>VGA adaptöründen ve receiverin HDMI arayüzüyle, bu anten kablosundaki toprak hattıyla birleşip chip'in yanmasına sebebiyet vermiş olabilir. Bunu tam tespit için monitör fişini prize sağ-sol şeklinde iki türlü (alternatifle) takarak, her iki durumda da VGA portuna kontrol kaleminin ucunu değdirdiğinizde kalemdeki neon ışığı yanıyor mu ona bir bakın. Bir durumda yanıyorsa bu durumda şebekeden bu porta faz kaçağı bu takmada oluyor demektir. Monitör o zaman kaçak yapabilen sakıncalı bir cihaz konumundadır. Bu faz kaçağı, eğer anten kablosundan gelen topraklama ile birleşmese, bu çatıdan çektiğinizle toprak hattını bulmasaydı bu talihsiz olaylar belki olamazdı, kuvvetle muhtemel. 2 alıcı için de geçmiş olsun diyelim, zarar donanıma (paraya) gelsin, ama cana gelmesin yeter ki, geçmiş olsun. 2 cihazın Chip’in yanmasıyla ilgili yorumum bu şekliyledir. Monitörün iki ayrı alternatifle prize takılmasında faz kaçağı yapmadığını kontrol kalemi ile görüp tam olarak bu teyitlenmedikçe bu monitörü asla kullanmayın, çünkü asıl sıkıntı mutlaka ondandır.

Mutfak dışında bu olayın olmaması, kendi kanımca diğer odada monitör fişinin tesadüfen farklı şekilde prize takılmış olmasıyla veya dahili anten prizine bir olasılıkla topraksız gelen uydu anteni kablosuyla veya uydu anten prizindeki bir direnç içinden geçerek zayıflatılarak (ortak priz dağıtımında bu dirençler bazı katlarda olur genellikle) gelen ve fazla buluşunca büyük akımların anlık geçmesine yol açmayacak özel şartı nedeniyledir. Benzer bir olay 2000'de 70 ekran Profilo tüplü renkli TV ile Starmax marka DVD player'ın SCART arayüzünde video oynatılırken meydana gelmiş, Profilo marka CRT TV'nin bu esnada içinden duman, kötü koku gelmiş ve anakarta takılı (porttan geçmeli) küçük bir PCB'deki (görüntüden sorumlu) bir direnci yanmış, TV'nin görüntüsü böylece tümüyle gitmişti, örneğin. Burada suçlu (sakıncalı) olan içinden kaçak yapan cihaz bu CRT TV'iydi, çünkü ayni DVD player başka TV'lerin SCART arayüzlerinden ayni görüntüleri ekranlara aktarırken ayni sıkıntıyı oluşturmamıştı. Kolay gelsin..
 
Son düzenleme:
Merhabalar @nrcnft, öncelikle hasarlar için geçmiş olsun! Ben de benzer şeyi elimdeki boşta bulunan 21 ekran civarı lcd monitör için düşünmüştüm. Sadece hdmi çıkışı olan hd uydu alıcısını bağlayıp menünün geldiğini görünce ilk adımı attığımı düşündüm. Sonrasında ise tv olayı için görüntünün yetmeyeceğini, sesin de iletilmesi gerektiği aklıma geldi. Bazı monitörlerde hoparlör de mevcuttur. Tabi, ya hdmi üzerinden sesi ayırabilmeli ya da uydu alıcısından ses çıkışını ayrıca vermek gerekiyor. Ya da uydu alıcısından ses çıkışı alabilecek ayrı bir hoparlör sistemi (anfili) gerekebilir. Bu arada bizim binadaki uydu santralı dairelere gelen kabloların bağlı oldukları uydu prizlerinde orta uçta değerine dikkat etmediğim @binbaşı'nın bahsettiği bir adet direnç var. Santralden kabloya belli bir voltaj geliyor. Ters akım sorun çıkartabilir. Doğrudan ayrı bir çanak/lnb sistemine bağlanırsa sorun olmayabilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst