modbus- profibus haberleşme sistemi

aliplc

Üye
Katılım
1 Mar 2007
Mesajlar
356
Puanları
1
Yaş
53
arkadaşlar kolay gelsin, modbus haberleşmede kullanabileceğim kaynak varmı, Türkçeyi iyi biliyorum ;), ama yoksa ingilizce olursa sevinirim. sorunum ise şu,
plc yi modbus ile analizörün haberleşmesini nasıl yapabilirim. analizör firması haberleşme konusunda desteğini veriyor ama plc de uygulama yapamadığım için problem yaşıyorum. analizörün haberleşme protokolu modbus.yardımcı olursanız veya bir örnekle açıklama yapabilirseniz çok sevinirim. modbus haberleşme daha önce uygulama yapamadığım bir konu. profibus olarak da aynı sıkıntım var. şimdiden teşekkürler
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Simatic manager da profibus şebekesi oluşturduğunuzda bu şebekeye bağlı hardware elemanları HWconfig ekranında bu ağa asılıyor. Sizin özel bir profibus elemanınız varsa (enerji analizörü) bu elemanın *.gsd dosyasınını HWConfig ekranında import ediyorsunuz sonra bu elemanı profibus ağına astığınızda I/O adreslerini görebilirsiniz. Daha sonra bu I/O ları kullanarak enerji analalizöründeki bilgileri PLC ye alıp kullanabilirsiniz.
Modbus haberleşme konusunda bilgi sahibi değilim.
 
sayın erolgke,
paylaşımın için çok teşekkür ederim. modbus konusunda da yardımcı olabilirmisin
 
Selam,
Hangi PLC yi kullanacaksın bilmiyorum ama genel mantık şu; Analizor aldıgınız firmadan haberleşme sırasında sana gelen bitlerinin içerigini ögrenip (hangi deger hangi işe yarıyor gibi..) ona gore kendi plc inde sana gelen degerlere gore işlem yaptırabilirsin.En ii deneme şekli cihazların hard olarak baglantısı yapıp incelemek olacaktır.
saygılar
 
aliplc ' Alıntı:
sayın erolgke,
paylaşımın için çok teşekkür ederim. modbus konusunda da yardımcı olabilirmisin
sayın erolgke, modbus hakkındaki yazınızı sonradan farkettim. özür dilerim. paylaşımınız için teşekkürler. saygılar
 
Siemens modbus haberlesme ile ilgili dokuman .(English)
 

Ekli dosyalar

  • ModbusASCII_Slave_e.rar
    690.7 KB · Görüntüleme: 7
  • ModbusASCII_Master_e.rar
    399.1 KB · Görüntüleme: 1
sayın karaislim,
cihazımız telemecanique pm700 analizör. siemens plc ile haberleştireceğiz.yardımcı olabilirsen sevinirim.
kolay gelsin.
 
Syn Aliplc,

Öncelikle plc haberleşmesi konusunda plc tarafında çok bilgi sahibi değilim ama modbus haberleşmesi konusunda aktarmak istediğim bir kaç bilgi var bunlarda modbus parametreleri ;

Mod bus haberleşmesi yaparken cihazların üzerine belli parametreler girmek gerekiyor örneğin

Baund rate : Haberleşme hızı 9600,19.200,38000 gibi değerler olabiliyor
Stop bit : 1 veya 2 gibi değerler olabiliyor
Data bit : Genelde 8 oluyor
Parity : ( Denklik ) None veya cihazın desteklediği
Station Id : Istasyon numarası

Modbus haberleşmede her cihazın ayrı bir id si olmak zorundadır. Plc tarafında ve analizör tarafındaki bilgiler aynı olmalıdır yani öncelikle plc nin hangi baund rate ten haberleşebileceğini, stop bit, data bit ve parity olarak ne istedğini bilmek zorundasın daha sonra bu istediğin bilgileri analizör üzerine girmelisin.

Belki biliyorsundur ama yinede söyleyim kullandığın kablo twisted pair ( çift bükümlü ) kablo olmalıdır ayrıca kablonun schilt i olmalıdır. Yine bağlantıda dikkat etmen gereken bir nokta modbus haberleşmede cihazlarda ( + ve - ) kupları aynı olacak şekilde bağlanmalıdır. ve hat üzerinde 3 volt gibi bir değer okuman gerekir. Ayrıca bazı cihazlarda +,- yerine A,B yazar burada B yi + olarak kabul ediyorsun. Haberleşmede problemler ile karşılaşırsan bunlardan ilk denemen gereken şey hat sonu direncidir. Bu direnc +,- veya A,B uçları arasına 120 ohm olucak şekilde bir direnç kullanmak gerekiyor.

Umarım faydalı olur
 
arkadaşlar bende de s7 200 var,
s7 200 ile enerji analizörünü haberleştirmemiz nasıl olacak, hangi protokolü kullanmalıyız, elinde döküman olan varsa ya da detaylı bir şekilde açıklayabilirseniz çok mutlu olurum (bitirme tezim için, ve zaman su gibi akıyor!!!)

ayrıca enerji analizörü ile bağlantı yaptığımızda, Scada programında enerji parametrelerini nasıl izleyebiliriz (mesela WinCC'de) yardımlarınızı bekliyorum.
herkese SAYGILARIMLA.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst