Mini Tornalar ve Genel Bilgi

Mini tornalarda kontrol kartı arızaları sık yaşanıyor gibi! Bu örneği vermemin nedeni, arıza halinde yeni kart almak yerine daha köklü bir çözüm üretmeyi düşünmenin daha iyi olabileceği.

Aşağıdaki videoyu hazırlayan kişi, aldığı ikinci kontrol kartı da arızalanınca kayış kasnak sistemine geçme kararı almış. Aldığı kartların Çin malı değil, ABD malı KB marka kart (90 Pound) olmasına rağmen arızalandığını belirtmiş. Geçici olarak monofoze motor ve kayış kasnak kullanıyor. Üç fazlı motor ve VFD ile hız kontroluna geçmeyi planlıyor. Yine kullanılan potansiyometrelerin sık arıza yaptığını ve pahalı olduğunu söylüyor, farklı bir videoda ucuz ve daha kaliteli potansiyometre kullanımı da anlatmış.

Kasnağı, spindle a bağlamak için kullandığı yöntem, spindle iç boşluğunu kapattığı için uzun iş parçası bağlamayı engelliyor!

 
Son düzenleme:
O kayışların bu kadar gürültülü olduğunu bilmiyordum.
 
Çok çeşitli kayış tipi var. Sağlıklı güç aktarımı, gürültü vs. göz önüne alındığında acaba bu işe en uygun olan hangisi?

Videodaki kayışın iyi yanı baklalı yapısı nedeni ile istenilen boyda alma olanağı olabilir.
 
Son düzenleme:
Bilmiyorum. Ben normal v kayış kullanıyorum. Bu güne kadar sorun yaşamadım.
 
Tornada volan kolunun el işçiliği ile (ahşap işler gibi) yapılması;

İş parçası 1018 soğuk çekme çelik. El aletlerinde HSS kalemler kullanılmış. Aletin uç kısmı dairesel iş parçasının ekseni yerine, üst kısmına yakın tutuluyor. Aksi takdirde alet iş parçası tarafından hemen aşağı doğru çekilecek ve çalışana zarar verebilecektir! veya en iyi olasılıkla alet, iş parçası zarar görecektir.

 
Son düzenleme:
Arduino ile CNC torna dönüşümü;

E.L.S. veya ELS kısaltması ile geçen Arduino kullanarak CNC dönüşümü yapılmış örnekler var. E.L.S., Electronic Lead Screw (elektronik kontrollu trapez mil) sözcüklerinin baş harfleri. Gerekli yazılımı öğrenmeye, kod yazma yeteneğinize ve sabrınıza bağlı her şey yapılabilir.

Aşağıdaki örnekte spindle'ın hızı artımsal (Incremental) enkoder ile okunuyor. Trapez mil servo motor ile kontrol ediliyor. Ayrıca X ekseni de motor (tipi?) ile kontrol ediliyor. Diş açılması gibi işlerde, spindle'ın hızı ile trapez milin hızı tam uyumlu (senkron) olmalı. Spindle'ın hızı enkoder sayesinde biliniyorsa, Arduino ile spindle ve trapez milin hızı tam uyumlu hale getirilebilir. Spindle'ın hızının (RPM/devir) sabit olması gerekmiyor ayrıca zorlanma nedeni ile spindle hızında oluşabilecek farkların işin kalitesini bozma olasılığı kalmıyor. RPM ve Z ekseninin koordinat bilgisi ekrana aktarılabilir (DRO).

Tornalarda diş çekebilmek için gereken bu spindle-trapez mil uyumu karmaşık dişli yapısı sayesinde gerçekleşiyor. Metrik ve imperial ölçü sistemleri işin içine girince konu daha da karışıyor. Yukarıdaki yapıda ise dişli yapısından bağımsız, istenilen hızları seçmek olası.

Aklıma gelen bu sistemin biraz daha sade bir kullanımı. X ekseni de dahil tam bir CNC yerine, sadece trapez milin hızının kontrolu. Torna yine manuel olarak kullanılacak ancak gerek diş açarken gerekse diğer işlerde trapez milin tam hız kontrolu elde edilmiş olacak. Dişli yapısı da tamamen devreden çıkarılabilir, eski, dişli yapısı sorunlu makinelerde de kullanılabilir.



Sadece Z eksen kontrollu bir örnek;





Benzer ve tam otomatik bir örnek ancak Arduino yerine özel yapım bir kart kullanılıyor;


https://www.youtube.com/watch?v=jpg62gEkPUU
 
Son düzenleme:
Tornada iş parçasını bağlarken, yüzeyinin ayaklar tarafından ezilmesini, zedelenmesini engellemek için ince yumuşak ayak kullanımı yaygın. Videodaki örnekte gümüş kaplı ince bakır levha kullanılmış. Başlangıçta levha (çıkma malzeme) üzerinde yer alan plastik kaplamayı sonradan sıyırıyor;

 
Yusuf abi eksik olmasın bu konuda çok güzel paylaşımlar yapıyor. izlerken aklıma geldi burada paylaşmak. video nun sonları çok güzel yeni nesil 3d scanner.
 
Arkadaşlar, Optimum ve Quantum marka birbirinin aynı gibi duran makineler var. Bu markaların tam olarak farkı nedir veya bire bir aynı mıdır?

Dışarıdan bakınca görünen tek fark Quantum sarı, Optimum mor renk boyalı parçalar içeriyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Geri
Üst