Mini Tornalar ve Genel Bilgi

Torna tasarımı, imalatı ve çalıştırılması ile ilgili, başlangıcından itibaren tornanın gelişimi, tarihi üzerine İngilizce, çok ayrıntılı bir çalışma;

Lathe Design, Construction And Operation
http://chestofbooks.com/home-improvement/woodworking/Lathe-Operation/index.html
 
Torna tasarımı, imalatı ve çalıştırılması ile ilgili, başlangıcından itibaren tornanın gelişimi, tarihi üzerine İngilizce, çok ayrıntılı bir çalışma;

Lathe Design, Construction And Operation
http://chestofbooks.com/home-improvement/woodworking/Lathe-Operation/index.html
Ha bu kitabı okuyuncaya kadar torna alıp çevredeki ustalardan biraz bilgi edinip kullanmak lazım. Daha önceleri fabrikadaki tornacıların işini basite alırdım " bir parça dönüyor üzerinden talaş alıyorlar" diyiyordum. Ama teori ile pratiğin aynı olmadığını çok acı tecrübe ile bir daha görmüş olduk. Cidden alıp kullanmaya başlayınca iş başka oluyor
 
Belki etrafta bilgi edinebileceğimiz usta yoktur.
Satın alırken veya tasarlayıp yaparken doğru karar vermek için ve iyi kullanabilmek için de önce biraz öğrenmekte yarar var.
Hiç bir işi hafife almadım. Teori de deneyim de değerli ve yerleri ayrı ayrı.

Apartmanda oturuyorum. Torna bir yana, yaptığım mini CNC routera ve malzemeye yer bulmak bile bir sıkıntı. İkinci sorun daha büyük, gürültü. Toplarsam dayanamaz çalıştırırım diye, routerı bile toplamadım. Bu gürültüyü komşum yapsa ben rahatsız olurdum, ben de onlara yaşatmak istemiyorum. Geciken bir taşınma işim var, umarım çok uzamaz ve yeni yerde gürültü azaltıcı önlemlerle çalıştırabilirim. Yani pratik askıda, teori için zaman bol. Acele edip yetiştireceğim bir iş yok, öğrenmenin kendisi de benim için bir tür hobi.

Adresini verdiğim yazıyı ben de okumadım. Torna yatağının (gövde/kayıt) şeklini, arabanın nasıl oturduğunu merak etmiştim, istediğimden bile fazlası var. Sadece bu bilginin bile kendisi torna yapmayı düşünenlere faydası olacağını düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Harbor Freight 93212 7x10 ve Grizzly G0765 7x14 Tornaların CNC dönüşümünü anlatan bir videyo. Dönüşümü yapan kişi gerekli malzemeyi set halinde de satıyor. Dönüşüm için gerekli bilgiler, adresi verilen bir PDF dosyada ayrıntılı olarak anlatılmış. Motorun devir hızı eklenen manyetik (hall) sensör ile ölçülüyor ve hız bilgisi Mach3 ekranına aktarılıyor. Dönüşüme bağlı Mach3 üzerinde yapılması gereken değişiklikler de verilmiş. Dönüşüm seti alınmasa bile verilen bilgilerin CNC dönüşümü yapmak isteyenler için yararlı olacağını düşünüyorum.

 
Son düzenleme:
Mini tornanın kızaklarını daha hassas hale getirmek ve kolay hareket etmesini sağlamak için metal/parlatma pastası (polish wax) ile yüzeylerin parlatılması, yüzey pürüzlülüğünün giderilmesi.

Parçaları hareket ettirirken ara ara sıkılaştırıyor. Yine arada bir yüzeyleri temizleyerek yeni pasta sürüyor.

 
  • Beğen
Tepkiler: akg
Diş kadranı/göstergesi (Thread Dial)

Tornalarda nasıl diş açıldığını anlamaya çalışıyorum. Özetle vida açılacak malzemenin dönüş hızı ve kalemin Z eksenindeki hızları, açılacak diş ölçüsüne bağlı olarak belli ve sabit değerler. Farklı dişliler kullanılarak istenilen hızlar elde edilebiliyor. Diş çok sayıda paso ile açılabildiğinden, kalemin ucu her pasoda aynı diş izini takip etmeli. Üzerinde kalemin bağlı olduğu apron, trapez vidanın hareketine bağlanıyor, o da iş mili ile uyumlu hızda (senkron) olarak hareket ediyor. Mini tornalarda diş açılmaya başlandıktan sonra apronun trapez vidalı milden ayrılmaması gerekiyor.

Büyük ve gelişkin tornalarda ise diş kadranı var. Apronu geri dönüşlerde vidalı milden ayırsanızda, diş kadranı sayesinde apronu tekrar ve uyumlu olarak hareket ettirebilmenize olanak sağlıyor.

Diş kadranını görmüş ve ne işe yaradığını anlayamamıştım. Aşağıdaki videyoda diş kadranının nasıl kullanıldığı anlatılıyor.

 
Bu kadran her tornada olmaz. Olması büyük kolaylıktır.
 
Doğrudur. Diş kadranı bu çözümün mekanik hali.
Trapez vidali mile bağlı bir dişli, karmaşık bir şey değil.
Sadece dişliye bağlı kadranın doğru derecelenmiş olması gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,477
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst